ISIL za sobom ostavio velike količine novog NATO oružja i opreme

58 komentara

U gradu AL-Mayadinu je sirijska zaplijenila najveći arsenal oružja i oklopnih vozila terorista “Islamske države”. General Suheil Al-Hassan, koji je osobno provjerio pronađenu vojnu tehniku i opremu, izjavio je ”kako će trebati najmanje šest dana da se izvuče sve oružje koje je ISIL ostavio bježeći pred ofenzivom sirijske vojske”.

“Zarobili smo najnovije oružje koje je proizvedeno u Sjedinjenim Državama, Belgiji i Velikoj Britaniji i koje je u arsenalu zemalja NATO pakta. Trebat će nam najmanje šest dana kako bismo izvukli svo oružje kojeg su teroristi ISIL-a ostavili nakon bijega. Tu je mnogo oružja i raznih sredstava komunikacije inozemne proizvodnje”, rekao je general sirijske vojske Suheil Al-Hassan.

Novinarima je pokazano oružje, satelitski komunikacijski sustavi, medicinski uređaji, radarska oprema i radionica za proizvodnju bespilotnih letjelica, uglavnom najnoviju tehnologiju kojom raspolaže NATO.

General Al-Hassan je pokazao ”malu avijaciju terorista”, bespilotne letjelice s kamerama, kojima su bombardirali vladine položaje.

Cijelo područje je veličine nogometnog igrališta. Ali to nije sve, nego samo dio onoga što su teroristi za sobom ostavili u bijegu. Uz britanske, stare puške iz kolonijalnih vremena, tu su i suvremene jurišne puške, naravno, američki M-16, belgijski FAL, strojnice svih vrsta i kalibra, protuzrakoplovna oružja, minobacači, čak jedna engleska haubica kalibra 155 milimetara proizvedena 2011. i nevjerojatno velike količine sanduka s municijom.

Ovo otkriće po tko zna koji put dokazuje kako Al-Nusra Front, ISIL i ostale terorističke organizacije dugo nisu samo hrpa religioznih fanatika, već obučena vojska, opremljena najnovijom tehnologijom, uključujući i onu za elektroničko ratovanje.

Sirijska vojska je u Al-Mayadinu pronašla moderne satelitske komunikacijske sustave, radarsku opremu i medicinske uređaje.

Grad Al-Mayadin je bio strateška utvrda ISIL-a, stoga je bio prijetnja cijelom svijetu. Sve što vidite ovdje je samo mali dio onoga što je pronađeno ili zarobljeno od neprijatelja”, kaže general Suheil Al-Hassan.

Prirodno se nameće pitanje otkud toliko modernog NATO oružja duboko u sirijskoj provinciji? Zapad službeno ne komunicira s teroristima, a američki instruktori, navodno, nisu obučavali nikoga, niti im je NATO isporučio oružje. No, većina oružja dolazi iz američke i europskih vojski.

Poznato je da su pod Obamom Sjedinjene Američke Države pokrenule program naoružavanja takozvane ”umjerene sirijske opozicije”, koji je trebao trajati sve do 2022. godine. Ali su CIA i Pentagon pazili da ne budu previše involvirani u ovaj prljavi posao i preko posredničke tvrtke za opremanje američkih saveznika u inozemstvu su nabavljali oružje iz zemljama bivšeg socijalističkog tabora, najviše iz Češke, Rumunjske, Bugarske, Gruzije i Ukrajine, ali i velike količine iz Hrvatske, Srbije i manji dio iz BiH.

No, ovdje je prikazano oružje i oprema kojom zemlje bivše Jugoslavije i nove članice NATO pakta još uvijek ne raspolažu ili ne u količinama da bi ga slale na Bliski istok.

Osim ogromne količine oružja i streljiva. pronađeni su i potpuno novi rezervni dijelovi. To jest, teroristi su imali sve što ima jedna dobro strukturirana i opremljena redovna vojska.

Dio bivšeg arsenala “kalifata” će vojnici generala Suheila Al-Hassana preuzeti i koristiti u borbama protiv Islamske države, iako učinili veliku stvar samim tim što su ISIL ostavili bez do sada najveće pronađene količine modernog oružja i vojne opreme.

“Uz potporu ruskog zrakoplovstva, sirijska vojska će poraziti ISIL na teritoriju Sirije. Uskoro ćemo čuti za nove pobjede generala Suheila do potpunog poraza terorista u Siriji”, rekao je zapovjednik ruskih snaga u Siriji, general Sergej Surovikin.

VIDEO – Pronađeno oružje i izjave generala Suheila Al-Hassana i generala Sergej Surovikina (0.28)

Al-MayadinAl-Nusra FrontCIAgeneral Sergej SurovikinISILKalifatSAASuheil Al-Hassan
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
6 godine prije

Pa ima čak i bacača tipa ,,OSA,, ……

tuf
6 godine prije

Ako bi se malo detaljnije probralo po kutijama vjerojatno bi se nasla i pokoja VHS jurisna puska HS-Produkta.
Nije li zanimljivo kako svi rade od nas budale ? Sve drzave imaju zakone o borbi protiv terorizma, procedure s obvezom prijave sumnjivih aktivnosti i usmjerenih protiv financiranja terorizma. U teoriji.
U praksi ? Upravo drzave i kompanije najvise sponzoriraju, opskrbljuju i radjaju teroriste. Steta sto narodi nisu toga svjesni, pa da shvate kolike su budale jer se ne obracaju na pravu adresu nego strijepe hodati po ulicama svojih gradova !

Kajzer Soze
6 godine prije

,,ISIL za sobom ostavio velike količine novog NATO oružja i opreme”

Ja sam iznenadjen i uvredjen,sad bi neko mogao i da pomisli da je Zapad davao oružije ISIL-u ili ne daj bože da ga je on i stvorio !

HEKPCT
6 godine prije

Ma nije valjda majkumu? 🙂

Zagor
6 godine prije

Nadam se da netko razumije ruski pa da potvrdi. U prvih 25 sek. je prilog o jučerašnjem bombardiranju DeZ-a od strane USA avijacije i tom prigodom je poginulo 14 a ranjeno 32-oje. Gađan je kvart Al Qosoor koji je na SAA strani.

čitalac
6 godine prije

Eh… Sad bi Rusi, Sirijsci i Iračani trebali detaljno sve dokumentirati, dovesti svjetske novinare na lice mjesta, poslužiti se i drugim potvrdama (do kojih su došli Rusi) i pred UN u New Yorku pokrenuti raspravu o podupiranju terorista sa strane zapada. I do beskonačnosti ponavljati preko RT, Sputnik.news, interneta… kako zapad podupire teroriste.
Ali mislim da Rusi to ipak neće uraditi. Zašto?

alen
6 godine prije

Umjesto do Kurdistana, Vesna Pusić je trebala navratiti do Al Mayadina, kako bi mogla prebirati među oružjem, našla bi se tu i koja njena ili Josipovićeva puškica.

davor
6 godine prije

Heheh odakle oružje? Iz Houstonske luke..

posmatrac
6 godine prije

To je ona prica, o fanaticnim borcima i trlababalan..
Kako su motivirani i indoktrinirani, mos mislit!A ono opremljeni najsavremenijom opremom za ratovanje, pa i ja bih bio motiviran do jaja!

Nik
6 godine prije

Sve je to super ali sta se desava s naftnim postrojenjima Omar navodno tamo vec kurdi amo logicno sta se desava?

bbbb
6 godine prije

Idu pobjednici na Albukamal, još koji km i počinje oslobađanje………..

Andrej
6 godine prije

Zašto bi RH pravdala za svojo postupke glede Sirije?! RH je izabrala drugačiji modus operandi: “.. Hrvatska je uz Češku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Švedsku i Veliku Britaniju potpisnica pisma kojim se traži da Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) pojača kapacitete u borbi protiv ruske propagande, objavio je u petak EUObserver. »U pismu se upozorava na sve veću sofisticiranost i intenzitet u dezinformiranju i širenju propagande vanjskih čimbenika općenito«, kažu u MVEP-u. »Skreće se pozornost na pokušaje utjecanja na stvaranje nepovjerenja i nezadovoljstva demokratskim poretkom kao i nastojanja da se diskreditiraju EU i države članice, transatlantska zajednica te naši partneri«, dodaje se. ..” (Naravno, RH je potpisnica tog pisma, što možete i sami pročitati na poveznici koju vam prilažem.) Dragi komentatori, sada ste proglašeni djelatnicima propagandnog stroja ruske nemani, a time i neprijateljima demokratskog poretka, kao i neprijateljima transatlantske zajednice, sto ima za neposrednu posljedicu da vas vase pisanje… Čitaj više »

Pero
6 godine prije

To je samo dokaz da je NATO sufinancirao ISIL, ili da je nato preplacena organizacije koj treba pod hitno smanjiti budjet na 50%/

Sinisa
6 godine prije

Ljudi, ali haubica…

neki tamo
6 godine prije

i što je tu čudno? valjda zato jer nisu istaknute cijene na izloženim artiklima? sve to je kupljeno i plaćeno vašim i našim novcima,nemojmo biti licemjerni. zapljena naoružanja je usputni ishod događaja. onaj tko presiječe financijske veze pomoći daesh-u će biti pravi gospodar situacije.

Broj 1
6 godine prije

Ovo bi trebalo dati na sva zvona. Da se zna tko je podržavao teroriste!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

joe...
6 godine prije

a sta je sa T55 i T72 u pozadini…
i da… jel ko cuo za kalasnjikov i RPG koji ima SVAKI arapin koji drzi do sebe…bytheway…toliko o objektivnosti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI