Džonson ukazuje na “grešku” Zapada u Ukrajini

Boris Johnson zabrinut
8 komentara

Zapad je trebao suzbiti Rusiju na početku ukrajinske krize prije devet godina umjesto da čeka da izbiju neprijateljstva velikih razmjera 2022. godine, izjavio je u četvrtak bivši britanski premijer Boris Johnson.

Govoreći za ukrajinski TV kanal Rada, Džonson je rekao da bi takva kazna “bila ozbiljna, ali mi ništa nismo uradili”, misleći na događaje u Donbasu i na Krimu 2014.

U to vrijeme, puč u Kijevu koji je podržavao Zapad izazvao je pobunu naroda u istočnoj Ukrajini i doveo do otcjepljenja Krima od Ukrajine i glasanja za pridruživanje Rusiji.

“Koje smo sankcije uveli 2014.? Pokrenuli su ovu diplomatsku imitaciju zvanu Normandijski proces i ništa nisu postigli. I ruski predsjednik Vladimir Putin je zaključio da ga Zapad neće zaustaviti. To je bila greška”, rekao je on i dodao da su ovu “osnovnu lekciju” naučile sve strane. Ovaj diplomatski proces se “kretao nikuda”, insistirao je Džonson. “Ljudi su shvatili jednu veliku lekciju: nismo uspjeli 2014. godine, nismo uspjeli da uradimo ono što je bilo potrebno.”

Mirovni proces u Normandiji, koji je uključivao Rusiju, Ukrajinu, Njemačku i Francusku, bio je pokušaj rješavanja neprijateljstava u Donbasu. Kao rezultat toga, 2014. i 2015. godine strane su uspjele da potpišu sada nevažeće sporazume iz Minska, dajući Narodnim republikama Donjeck i Lugansk poseban status unutar ukrajinske države.

Prošlog mjeseca, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da je ovaj dogovor samo “pokušaj da se Ukrajini da vremena” kako bi njena vojska mogla ojačati. Kasnije je to otkriće potvrdio i bivši francuski predsjednik Fransoa Oland, koji je napomenuo da su sporazumi iz Minska pomogli Ukrajini da postigne taj cilj.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je “razočaran” i šokiran tim priznanjem, navodeći to kao dokaz da je pokretanje vojne operacije u februaru 2022. bila ispravna odluka.

JohnsonrusijaUKukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LZN
1 godina prije

Đubre…..i jedan najvećih zlotvora i krivaca za klanicu u ukrajini.
Dokazano je baš on spriječio bilokakav dogovor o miru.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ne budimo naivni. Sve je to dogovoreni rat. Kao što je Ukrajina imala osam godina pripreme za rat, imala je i Rusija koja je to puno bolje iskoristila jačajući ne samo svoju vojsku, već i napravila djelomično gospodarsko osamostaljivanje od Zapada okrećući se drugim tržištima. U to vrijeme počeo se graditi i završio se i stavljen je u funkciju plinovod prema Kini (Power of Siberia), od velikog uvoznika žitarica postali su najveći svjetski izvoznik istih, stvorili su i dali u funkciju ruski pandan SWIFTu (sustavu kojim komuniciraju financijske institucije po pitanju plaćanja i koji je bio standard u čitavom svijetu) koji se zove SPFS. Zanimljivo, i Kina je razvila svoj 2015. godine naziva CIPS. I ono najbitnije – Rusija je stvorila gospodarski i vojni savez sa Kinom. Itd., itd.. Imamo sa jedne strane zapadno carstvo na izdisaju koje čine Five Eyes, gotovo sve europske države, 4 (polu)otočne azijske države sa… Čitaj više »

ZmajOdBosne
1 godina prije

Džoson pravi zamjenu teza. Rusi su trebali suzbiti maligni uticaj zapada još 2014. godine kada je zapad organizovao puč u Kijevu.

Samo U Prolazu
1 godina prije

Pogreška zapada je bila što od početka plan nije bila mirna reintegracija već od 2014 zapad i EU pripremaju Ukrainu za rat(nije bitno tko je opalio prvi metak) i sad su spremni ratovati ne samo do zadnjeg Ukrainca, vec i do zadnjeg građanina EU!

Red Dog
1 godina prije

Lupamo i ostajemo zivi.
Cime?
Ukrajina je tada imala jedino 8 000 vojnika u pripravnosti. Sve je bilo razjebano zbog korupcije. Zato su postali Azovci slavni. Oni su branili Ukrajinu tada jer vojska nije bila u stanju.
Da je Vova udario ozbiljno tada bi sekao kroz njih kao topli noz kroz maslac. Ali je mislio da je glupa Evropa u stanju izazvati treci svetski rat u stanju histerije. Dao im je priliku da se smire.
Ipak histerisu sada i iskoristili su vreme da osposobe ukrajinsku vojsku.

tihobl
1 godina prije

Pa papak jedan pokusali ste.
I pokusaj vam se zavrsio u kotlicu pa ste poslali francuze i svabe da klece pred Putinom.
Pola godine kasnije pokusali ste pa ste dobili kotlic u Debaljcevu gdje je poginulo 6 visokih oficira pentagona. I opet ste poslali francuze i svabe da klece pred Putinom.

Max
1 godina prije

Zapad ničim nije mogao pritisnuti Rusiju.

goran
1 godina prije

dzonsone kad se busaš da imaš velika cohones pa što ljudino ne objaviš rat rusiji i staviš točku na i,to ti je ionako cilj?
ili čekaš povoljan trenutak za takvu objavu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI