Moskva pozvala američkog veleposlanika

Lynne Tracy
11 komentara

Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je “sve veću upletenost” Washingtona u sukob u Ukrajini

Rusija je u utorak izdala “službeni demarš” američkoj veleposlanici u Moskvi Lynne Tracy zbog nastavka Washingtonovih napora u pogledu naoružavanja Ukrajine, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova. Ovaj potez dolazi nedugo nakon što je američki predsjednik Joe Biden obećao dodatnu vojnu pomoć Ukrajini tijekom svog iznenadnog posjeta Kijevu u ponedjeljak.

U priopćenju je ministarstvo reklo da prosvjeduje zbog “sve većeg angažmana Sjedinjenih Država u neprijateljstvima na strani kijevskog režima”. Prema ministarstvu, SAD “naoružava ukrajinsku vojsku oružjem i daje joj informacije za napade na rusku vojnu i civilnu infrastrukturu”. Takva politika “jasno dokazuje da su tvrdnje američke strane da SAD nije strana u sukobu neadekvatne i lažne”, dodaje se.

Moskva je podsjetila američkog veleposlanika da su i oružje isporučeno sa Zapada i osoblje koje njime upravlja, uključujući američke građane, “legitimne mete” za rusku vojsku.

Veleposlaniku je također rečeno da je “sadašnji agresivni smjer SAD-a, koji je usmjeren prema produbljivanju sukoba s Rusijom, na svim područjima kontraproduktivan”, stoji u priopćenju. Istodobno, ministarstvo je istaknulo da bi SAD, ako žele de-eskalirati situaciju, trebale “poduzeti korake koji predviđaju povlačenje vojske i opreme SAD-a i NATO-a, kao i prestanak neprijateljskih proturuskih aktivnosti”.

Također je istaknuto da bi SAD trebao ponuditi objašnjenje za eksplozije koje su puknule plinovode Sjevernog toka u rujnu prošle godine, dodajući da Washington ne bi trebao “ometati objektivnu istragu da se identificiraju krivci”. Ranije ovog mjeseca, američki istraživački novinar Seymour Hersh objavio je bombaško izvješće u kojem je okrivio Washington za orkestriranje napada na infrastrukturu. SAD je zanijekao bilo kakvu umiješanost. Protumjera je uslijedila nakon što je Biden u ponedjeljak otputovao u Kijev kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, obećavši još 500 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući više topničkog streljiva, raketa i protuoklopnih sustava.

Prema Pentagonu, od 20. veljače, SAD je izdvojio oko 30 milijardi dolara sigurnosne pomoći Ukrajini otkako je Rusija započela svoju vojnu operaciju protiv susjedne države prije gotovo godinu dana. Vojna pomoć uključuje tenkove M1 Abrams, teško topništvo, sustave protuzračne obrane i drugu opremu.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
1 godina prije

Na prvi pogled se vidi da je veleposlanica davalkinja genetskog materijala za jato premijerki , iz Švabovog inkubatora . Finska, Moldavija, N. Zeland, Estonija. Države- NVO organizacije.

borjana
1 godina prije

Zaista ta cifra od fantastičnih 30 milijardi dolara uloženih u oružje za Ukrajinu, i to samo od usa, nikako ne ulijeva nikakvu nadu ni optimizam za bilo kakav mirovni pregovor. Sve to sasvim jasno vuče u jednom suprotnom smijeru, drastičnoj eskalaciji sukoba.
Pomalo osjećam, nije to strah, ali neku nelagodu zasigurno, u kojem pravcu se sve to skupa kreće. Nije to (još nije) onaj predosjećaj iz 90-ih, ali nije ni suviše daleko. Za sada to nikako ne sluti na dobro niti je to pravac u kojem bih ja osobno, volila da se kreće. Daj Bože da se varam.

Max
1 godina prije

Uobičajen postupak.

hiber
1 godina prije

Čini mi se da je Biden bio u Kijevu prekjučer. Pa sto ga nisu gađali. A Putin ocigledno ne može.

Ivan
1 godina prije

Sto nisu vec protjerali americku bagru iz Rusije?

tri p
1 godina prije

Malo igrokaza, obje strane idu na pobjedu jer poraz znači i početak propasti. Ne vidim kako bi se ovo rješilo bez na žalost eskalacije.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Za ovo ” Veleposlanik ” portalu logicno.com slijedi TUŽBA 😁 ! Namjesto ” Veleposlanica ” – mizogono i politički nekorektno su joj … IZMJENULI SPOL ! Ili .. Možda ipak nijesu 😱 ?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI