Prema New York Timesu, Pentagon navodno onemogućuje pristup informacijama koje govore o ratnim zločinima u Ukrajini

Lloyd Austin - Ratni zlocini u Ukrajini
39 komentara

Američki vojni zapovjednici navodno strahuju od postavljanja presedana u Haškom sudu, koji bi mogao dovesti do kaznenog progona Amerikanaca

Američko ministarstvo obrane navodno je u sukobu s administracijom predsjednika Joea Bidena oko pomoći Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), sa sjedištem u Haagu, u istrazi navodnih ratnih zločina počinjenih u Ukrajini, izvijestio je u utorak New York Times. Prema izvještaju, Pentagon trenutačno blokira Washington u dijeljenju dokaza koje su prikupile američke obavještajne agencije o navodnim zločinima koje su počinile ruske snage usred vojne kampanje Moskve u Ukrajini.

Američki vojni čelnici navodno su zabrinuti da bi pomaganje Haškom sudu u istrazi Rusa moglo stvoriti presedan koji bi mogao dovesti do kaznenog progona samih Amerikanaca. Washington je dugo kritizirao ICC zbog “nedovoljne kontrole i ravnoteže” autoriteta svojih tužitelja i sudaca i “nedovoljne zaštite od politiziranih kaznenih progona ili drugih zloporaba”.

SAD su se službeno povukle iz ICC-a 2002. godine i donijele su zakone koji ograničavaju količinu potpore koju vlada može pružiti sudu. Međutim, u prosincu je Kongres izmijenio svoja dugotrajna ograničenja američke pomoći ICC-u, dopuštajući Washingtonu da pomaže sudu u istragama i kaznenim progonima u vezi s ratom u Ukrajini.

Međutim, nisu se svi u Bidenovoj administraciji složili s tom politikom, rekao je NYT, pozivajući se na anonimne dužnosnike upoznate s raspravama. Prošlog mjeseca, američko Vijeće za nacionalnu sigurnost sazvalo je “odbor ravnatelja” na razini vlade u pokušaju da riješi spor. Međutim, ministar obrane Lloyd Austin nastavio je prigovarati dijeljenju materijala, dok Biden tek treba riješiti to pitanje, rekli su dužnosnici.

“D.O.D., odnosno Ministarstvo obrane usprotivilo se zakonskoj promjeni, iako je usvojena velikom većinom i oni sada pokušavaju potkopati slovo i duh zakona,” rekla je senatorica Lindsey Graham, koja je pomogla pogurati Kongres u ublažavanju ograničenja za pomoć ICC-u. “Što prije damo informacije u ruke I.C.C.-ja, to će svijetu biti bolje”, rekla je za NYT.

Rusija je u međuvremenu odbacila optužbe o ratnim zločinima u Ukrajini i osudila pokušaje zapadnih zemalja da “uspostave kvazi sudski mehanizam” kako bi Moskvu pozvali na odgovornost za navodne zločine. Rusko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da su takvi napori još jedan primjer “prakse dvostrukih standarda” Zapada.

Godine 2017., kada je ICC pokušao istražiti navodne američke ratne zločine u Afganistanu, Washington je nametnuo sankcije sudskom osoblju, tužiteljima i njihovim obiteljima. Sankcije je ukinula Bidenova administracija 2021. i istraga je obustavljena.

Pentagonratni zločiniSADWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mario
1 godina prije

Pustimo da se Pentagon malo odmori 🙂
Srpski Youtuber FES TV objavio je vijest i slike kostura divova koje je
bagerista otkopao na gradilištu ceste kraj Belog Manastira. Kosturi su
veličine oko 3 metra, jednome kosturu je u glavi implantirana metalna
pločica. Bilo je 20-ak kostura od 2,8m do 3,2m.

Niko pojma nema o čemu se radi, ali su kosturi otkopani i odneseni u
nepoznatom smjeru. Nezna se ni da li je to prijavljeno policiji ili
DORH-u koji bi trebali potvrdit ili opovrgnit kako su takvu prijavu
zaprimili jer prvo kad se nađe kostur je to prijavit institucijama kako
bi one mogle ”odradit svoj posao”.

Pravda
1 godina prije

LEGLO ZLA,centar svih nevolja koje dolaze ..uz naravno glavne “pokrovitelje” koji sjede na sedam brežuljaka.

Roky
1 godina prije

Ukrajinske posade završile su obuku na tenkovima Leopard 2 u Poljskoj, a Varšava je već isporučila Ukrajini svih 14 tenkova Leopard 2A4 koje je obećala, izjavio je poljski ministar obrane

tihobl
1 godina prije

Znam ja sta njega muci – pocnu li istrage po bivsoj Ukrajini neko moze istraziti americke laboratorije i klinike za donacije organa.

Tupko Glupko
1 godina prije

Aha, dakle izuzetni istražuju samo ruske zločine u Ukrajini, a ne i ukrajinske, ali su se uplašili da ne neće biti kazneno gonjeni od Međunarodnog suda ako im daju materijal.
Poručuju li nam izuzetni time da su sudjelovali zajedno sa Rusima u ratnim zločinima kontra Ukra?

Tupko Glupko
1 godina prije

“Godine 2017., kada je ICC pokušao istražiti navodne američke ratne zločine u Afganistanu, Washington je nametnuo sankcije sudskom osoblju, tužiteljima i njihovim obiteljima. Sankcije je ukinula Bidenova administracija 2021. i istraga je obustavljena.”

Izuzetna nacija izuzeta od svega što za druge vrijedi.

Nego, zašto je istraga obustavljena 2021. godine?
Nije valjda da se ugledni ICC pogodio sa izuzetnima da će prekinuti istragu o mogućim ratnim zločinima, ako izuzetni ukinu sankcije ICC sudskom osoblju, tužiteljima i njihovim obiteljima? 😃

Jasna
1 godina prije

Amerika leglo zla

Ivan
1 godina prije

To zlo Ameriku treba zbrisati s lica zemlje za sve zlo koje su ucinili cijelom svijetu. Oni se niti nakon sto godina nisu odmakli od divljeg zapada..

eks
1 godina prije

Jedan “Leopard” je zarobljen i cela posada. Svi su vojnici vojske Poljske. U jučerašnjem raketiranju vojne i elektroenergetske infrastrukture Ukrajine nijedna ruska raketa nije oborena. Radili i Kinžali. PVO sistemi Patriot, koji su već u Ukrajini, bili su nemoćni. USA-NATO vladari su frustrirani. Rat koji oni vode protiv Rusije, a to pripisuju Ukrajini, oni ne mogu dobiti. USA-NATO je imperija zla.

eks
1 godina prije

Uzalud se trolovi i hakeri trude da pripišu minuse komentarima koji govore istinu o zlu koje dolazi od zapada i istini sa fronta. USA-NATO su pobedili samo u jednoj stvari – laži i dezinformacije. To najbolje umeju, ali na bojnom polju je već očigledno da su pred porazom. USA , NATO = imperija zla .

Max
1 godina prije

Jasno kad su ih oni potakli.

bato
1 godina prije

pre neki dan sudija iz Hada zove Putina in govori mu: Vladimire pazi šta radiš da ne zavšiš kod nas iu Hagu
tek Vladimir sudiji: Gospodine , bolje da vi pazite kako Hag nebi završio u Rusiji



goran
1 godina prije

da mi je samo znati kako i na koji način vi mislite dovesti optužene ruse u hagg hahahahahaha to bih stvarno volio vidjeti?
pripazite vi zapadni čelnici da vam spenatz ne uleti u domove i odvedu vas u moskvu na sudjenje kod putina.

DEDA
1 godina prije

A HRVATI SVOJE GENERALE U HAG.ODLIČNA PORUKA ZA BUDUĆE NARAŠTAJE NAIVNIH.SVAKA DRŽAVA IZDA I ZABORAVI SVOJE RATNIKE ZBOG KOJIH I POSTOJ TA DRŽAVA.ODLIČAN PRIMJER JE OVA NAPAĆENA I IZDANA ZEMLJA.HAG POSTOJI ZBOG HRVATA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI