EU izdaje upozorenje Kini zbog Ukrajine

Ursula von der Leyen
42 komentara

U pokušaju da bude “hrabrija” prema Kini, EU planira da preispita i “odbaci” svoje veze, dok smatra da je stav Pekinga o tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine ključni deo njihovih budućih odnosa, predsednik Evropske komisije Ursula von Der Leyen rekla je u četvrtak.

„Način na koji Kina nastavi da komunicira sa Putinovim ratom biće odlučujući faktor za buduće odnose između EU i Kine“, rekla je ona.

To je bio prvi put da je šef EU održao potpuni govor o odnosima bloka sa Pekingom. Ona je navela da EU mora biti “hrabrija” u svojim odnosima s Kinom, koja je postala “represivnija kod kuće, a asertivnija u inostranstvu”.

Evropska unija treba da “testira stres” i “de-rizikuje” svoje odnose s Pekingom, kako politički tako i ekonomski, počevši od dobijanja “jasne slike o tome koji su rizici”, rekla je von Der Leyen. Ona je, međutim, savjetovala da se ne “odvaja” od Kine u potpunosti, rekavši da to “nije održivo – niti je u interesu Evrope”.

Ona je dalje istakla da su veze između Si Đinpinga i Vladimira Putina, kineskog i ruskog lidera, posebno zabrinjavajuće. Dva predsjednika susrela su se prošle sedmice u Moskvi, a snimljeni su kako se toplo opraštaju na kraju njihovog dvodnevnog susreta, a kineski lider je izjavio da oni pokreću geopolitičke promjene širom svijeta.

„Najviše rečite“, rekla je von der Lejen, „bile su oproštajne reči predsednika Xija Putinu na stepeništu ispred Kremlja kada je rekao: „Trenutno postoje promene, kakve nismo videli 100 godina. I mi smo ti koji zajedno pokrećemo ove promjene’.

„Jasni cilj Komunističke partije Kine je sistemska promjena međunarodnog poretka s Kinom u središtu“, rekla je von der Leyen. “Vidjeli smo predstavu prijateljstva u Moskvi koja govori hiljadu riječi o ovoj novoj viziji međunarodnog poretka.”

Prvo, von der Leyen je nagovijestila da bi EU mogla odustati od potrage za velikim trgovinskim sporazumom s Kinom, koji je dogovoren 2020. godine, ali je zaustavljen od strane Evropskog parlamenta nakon što su neke od njenih članica bile podvrgnute sankcijama Pekinga.

Sljedeće sedmice šefica EU putuje u Kinu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

euUrsula von Laydenxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DEDA
1 godina prije

ANGLOSAKSONSKA OPĆENITO EVROPSKA KOLONIJALNA BAHATOST NAS KOŠTA I TEK BU NAS KOŠTALO.OPET SMO SE UKRCALI NA KRIVI BROD.

BanOvan
1 godina prije

Eeee, konačno da više nema na svakom proizvodu da piše Made In PRC. Sada ima da bude Made In USrA(šverc iz PRC). E tako ti je to Xie kada se družiš sa Putinom-Hrvatom.

tihobl
1 godina prije

Usrulja i Borelj moraju ostro zaprijetiti Kini sankcijama, jos ostrije nego Rusiji.

Eno WC papir u Njemackoj je 5 evra za 10 rolni, jer zli rusi traze da se plati rubljama.

NOVI STARI
1 godina prije

IDU MIŠEVI SLONU U GOSTE…PA ĆE ZAJEDNO TUTNJATI PREKO MOSTA?!

alexosijek
1 godina prije

Prvi plan je bio Macronov posjet Kini, ona se priljepila (nitko nju tamo nije zvao)…lp

Schwarze Hunderte
1 godina prije

…. i reče miš – mačoru — BJEŽ ! NEMOJ DA TE JA HEBEM 🤣🤣🤣

Ivan
1 godina prije

Kada ce konacno netko ovoj korumpiranoj ukrajinskoj krmaci netko otkinuti glavu i rijesiti EU te stetocine i zla?

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

”Europska unija vjeruje da Kina namjerava promovirati svoj novi svjetski poredak” – rekla je Ursula,
imenjakinja vještice iz Disneyeve bajke o Maloj sireni…

Stenograf koji prenosi ideje Bijele kuće…

P.S.
Biden je vrlo pažljivo pratio odlazak Xi Jinpinga iz Moskve.
Posebno trenutak penjanja u zrakoplov…

nekoime
1 godina prije

Buha oštro upozorava psa neka prestane mahati repom. Inače…

tuf
1 godina prije

Nitko nije došapnuo von der Leyen da EU ovisi više o Kini nego Kina o EU? Da EU klizi u sve veću međunarodnu izolaciju preslikavajući model prijetnji i ucjena koje, također nepromišljeno, primjenjuje SAD?

Adriana
1 godina prije

Macron je predsjednik, primit će ga Xi. Ovu napornu posvudušu i američki megafon, po razumnom protokolu, trebao bi primiti kineski Premijer i to ako, pogotovo što se pozvala sama. Ocjena ranga bilo koga iz EU može varirati. Kod Trumpa je ambasador EU išao protokolarno ispod ambasadora pojedinih članica. Kinezi su vrlo nijansirani u protokolu, možda je Xi ipak primi i sjedne na pomoćnu stolicu, kao kod Erde.

Samo U Prolazu
1 godina prije

Ova ***** hoce i rat pritiv Kine!

eks
1 godina prije

Usrulja fon der Fajzer je potomak nacista (njen deda je bio istaknuti nacista) . Kada to znamo, onda nas ništa ne čudi, jer stara izreka kaže: ” iver ne pada daleko od drveta (stabla) ” . Ona nastavlja ideologiju svojih korena. Zato je i postavljena tu gde je, a to su odredili vladari USA – pohlepne psihopate .

Tupko Glupko
1 godina prije

“Evropska unija treba da “testira stres” i “de-rizikuje” svoje odnose s Pekingom, kako politički tako i ekonomski, počevši od dobijanja “jasne slike o tome koji su rizici”, rekla je von Der Leyen.”

Laički rečeno, EU će dati sankcije Kini, Kina će dati kontra-sankcije i u koheziji sa energetskim sankcijama Rusiji gospodarstvo EU će otići u 3PM.

Na kraju teksta piše da sljedeći tjedan UvdL ide sa Macronom u Kinu da pokrene gore navedeno.
U studenom prošle godine Scholz je već odradio svoju dionicu sa posjetom Kini.

Ovdje su izuzetni da pokrenu ratnu eskalaciju sa Kinom preko Tajvana ako negdje zapne.

Kako su samo predvidljivi…

Ivan
1 godina prije

Kada ce konacno netko konuti ovo krmacu?

abc
1 godina prije

Preci su joj bili hitlerovi nacisti, tako da me groktanje ove švabske krmače baš ništa ne iznenađuje. Več njen plemički naziv “Von” meni sve pojašnjava.

Motorola
1 godina prije

Bezzuba čivava bi da grize Slona.

abc
1 godina prije

Francuzi, Njemci i ostali zapadni Evropejci znaju, da nacionalno i kulturološko nestaju, pa zato žele da stvore univerzalne Evropejce, jer jedino još tako mogu da nas kontrolišu, iskorištavaju i opstanu.

Max
1 godina prije

Nije EUtanazija moćna da prijeti.

dona
1 godina prije

ovu babuskaru smrdljivu treba postali na istočni frornt ako joj se ratuje protiv Kine i Putina neka samo izvoli , pušku na rame Usruljo i kreni

Bosanac
1 godina prije

Imamo na sceni “gangbang” U.S, Kine i Rusije nad EU. Kad se “gangbang” završi EU će završit karijeru u nižerazrednom vratniku.

gogo
1 godina prije

ukakila se kina pred amerčkm dronfuljom

Roccos
1 godina prije

Da kravetino,nova vizija svijeta,jel ti krivo? Krepaj gowno podlo zajedno sa svojim peder satanistima.

Bruno
1 godina prije

Čime misli ova kokoš. Izolirali su se od Rusije, sada će od Kine, a onda i od Indije. Poslije toga slijede i ostale zemlje nesvrstanog svijeta. Htjeli izolirati Rusiju?. Kreteni, ne vide da izoliraju sebe. Sun zu.

Zile
1 godina prije

Obi vješticu treba što prije zapalit jer če unistit EU

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI