SAD predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti na Bliskom istoku

Irak Iran
19 komentara

Stabilnost na Bliskom istoku treba postići samo dijalogom i suradnjom između susjednih država, a ne prisustvom stranih vojnih kontingenata u regionu. Ovu izjavu dao je iranski predsjednik Ebrahim Raisi na konferenciji za novinare nakon sastanka s iračkim kolegom Abdulom Latifom Rašidom. Raisijev sastanak s Rašidom, koji je prvi put posjetio iransku prijestolnicu kao predsjednik Iraka, održan je u palači Sadabad u Teheranu.

Kako je saopćila pres služba šefa Islamske Republike Iran (IRI), tijekom sastanka su razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima. Predsjednik Islamske Republike Iran visoko cijeni dosadašnju suradnju država u oblastima infrastrukture, plina, vode i struje.

Također, tijekom razgovora, lideri dvije zemlje dotakli su se sigurnosnog sporazuma zaključenog između Irana i Iraka, kao i uloge Irana u unapređenju sigurnosti na regionalnom nivou. Kako je Raisi napomenuo, za zvanični Teheran, sigurnost Bagdada je, prije svega, vlastita sigurnost. Istovremeno, iranski lider je prisustvo stranih sila u regionu nazvao krajnje neprihvatljivim.

SAD predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju na Bliskom istoku. Što se tiče naših bilateralnih odnosa [Teheran i Bagdad] i odnosa između zemalja regiona, oni su uvijek bili zasnovani na zajedničkim interesima i sigurnosti naroda koji žive na ovim prostorima. Amerikanci pak misle samo na svoje interese. – Rekao je šef iranske države. Istovremeno, Ebrahim Raisi se fokusirao na još jedno važno pitanje – borbu protiv trgovine drogom, ističući ključnu ulogu obje države u ovom pitanju.

bliski istokIrakiranSADSaradnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
1 godina prije

burt i nazi ekipa se ne slazu

Eto
1 godina prije

Nijedna diktatura ne voli konkurenciju

Captain
1 godina prije

Svijet pa tako i Blisko Istok se konačno mora riješiti hegemona i unilazerizma,svaka inicijativa po tom pitanju je dobro došla.

nepoželjni
1 godina prije

…a ima li i jedno mjesto na Svijetu da SAD ne predstavlja ugrozu i da nije faktor nestabilnosti !?

alexosijek
1 godina prije

Zaista svima na Bliskom istoku želim od svog srca mir i dobro…ipak ste vi nasljednici velikih civilizacija, velikih znanstvenika, pjesnika, imate predugo naslijeđe i preveliku kulturu da biste dozvolili sve ove godine jada…ujedinite se, budite dobri susjedi, pomognite Siriji i Palestincima, uspostavite kakav takav red, živite po svojim pravilima bez nametanja tuđih…znam kako ste vi dobri susjedi i znam kako jednog dana – ako bude ove Zemlje – će se živjeti u međusobnom razumijevanju i miru – jer drukčije je jednostavno nemoguće. Zato, samo naprijed. Bogu hvala na ovome…lp

Ivan
1 godina prije

Treba porusiti jos nekoliko twinsa pa se mozda opamete..

Max
1 godina prije

To je točno ali Iran je zauzeo ispravan strateški stav i odgovorit će na to prikladnim protumjerama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI