SAD predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti na Bliskom istoku

Irak Iran
19 komentara

Stabilnost na Bliskom istoku treba postići samo dijalogom i suradnjom između susjednih država, a ne prisustvom stranih vojnih kontingenata u regionu. Ovu izjavu dao je iranski predsjednik Ebrahim Raisi na konferenciji za novinare nakon sastanka s iračkim kolegom Abdulom Latifom Rašidom. Raisijev sastanak s Rašidom, koji je prvi put posjetio iransku prijestolnicu kao predsjednik Iraka, održan je u palači Sadabad u Teheranu.

Kako je saopćila pres služba šefa Islamske Republike Iran (IRI), tijekom sastanka su razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima. Predsjednik Islamske Republike Iran visoko cijeni dosadašnju suradnju država u oblastima infrastrukture, plina, vode i struje.

Također, tijekom razgovora, lideri dvije zemlje dotakli su se sigurnosnog sporazuma zaključenog između Irana i Iraka, kao i uloge Irana u unapređenju sigurnosti na regionalnom nivou. Kako je Raisi napomenuo, za zvanični Teheran, sigurnost Bagdada je, prije svega, vlastita sigurnost. Istovremeno, iranski lider je prisustvo stranih sila u regionu nazvao krajnje neprihvatljivim.

SAD predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju na Bliskom istoku. Što se tiče naših bilateralnih odnosa [Teheran i Bagdad] i odnosa između zemalja regiona, oni su uvijek bili zasnovani na zajedničkim interesima i sigurnosti naroda koji žive na ovim prostorima. Amerikanci pak misle samo na svoje interese. – Rekao je šef iranske države. Istovremeno, Ebrahim Raisi se fokusirao na još jedno važno pitanje – borbu protiv trgovine drogom, ističući ključnu ulogu obje države u ovom pitanju.

bliski istokIrakiranSADSaradnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
11 mjeseci prije

burt i nazi ekipa se ne slazu

Eto
11 mjeseci prije

Nijedna diktatura ne voli konkurenciju

Captain
11 mjeseci prije

Svijet pa tako i Blisko Istok se konačno mora riješiti hegemona i unilazerizma,svaka inicijativa po tom pitanju je dobro došla.

nepoželjni
11 mjeseci prije

…a ima li i jedno mjesto na Svijetu da SAD ne predstavlja ugrozu i da nije faktor nestabilnosti !?

alexosijek
11 mjeseci prije

Zaista svima na Bliskom istoku želim od svog srca mir i dobro…ipak ste vi nasljednici velikih civilizacija, velikih znanstvenika, pjesnika, imate predugo naslijeđe i preveliku kulturu da biste dozvolili sve ove godine jada…ujedinite se, budite dobri susjedi, pomognite Siriji i Palestincima, uspostavite kakav takav red, živite po svojim pravilima bez nametanja tuđih…znam kako ste vi dobri susjedi i znam kako jednog dana – ako bude ove Zemlje – će se živjeti u međusobnom razumijevanju i miru – jer drukčije je jednostavno nemoguće. Zato, samo naprijed. Bogu hvala na ovome…lp

Ivan
11 mjeseci prije

Treba porusiti jos nekoliko twinsa pa se mozda opamete..

Max
11 mjeseci prije

To je točno ali Iran je zauzeo ispravan strateški stav i odgovorit će na to prikladnim protumjerama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI