Pregovori o dogovoru o žitu u ćorsokaku

Izvoz zita
2 komentara

Još jedna runda pregovora usmjerena na produženje sporazuma o crnomorskom žitu završila je u ćorsokaku, rekao je medijima Farhan Haq, zamjenik glasnogovornika generalnog sekretara UN-a.

Tehničko osoblje iz Rusije, Turske, Ukrajine i UN-a sastalo se u petak u Istanbulu, uoči sastanka na visokom nivou koji je zakazan za iduću sedmicu.

Prema glasnogovorniku UN-a, strane nisu uspjele da se dogovore oko odobrenja novih plovila za pridruživanje crnomorskim pošiljkama. Ipak, nastavit će se svakodnevni inspekcijski rad na prethodno odobrenim plovilima.

“Pozivamo sve strane da nastave svoje razgovore, prevaziđu operativne izazove i rade na punoj implementaciji i nastavku inicijative”, rekao je Farhan Haq.

Prošle godine, UN i Turska su posredovali u sporazumu koji omogućava siguran izvoz ukrajinskog žitarica preko Crnog mora. Sporazum također zahtijeva od zapadnih zemalja da deblokiraju ruski izvoz žitarica i đubriva.Rusija je u martu pristala da produži sporazum za 60 dana, do 18. maja.

Kremlj je rekao da ne ispunjavaju sve strane svoj dio sporazuma. Moskva se takođe žalila da bogate zemlje, a ne one koje su u ozbiljnom riziku od nestašice hrane, dobijaju većinu poljoprivrednih dobara iz Ukrajine.

Među svojim uslovima, Moskva je tražila da se Ruska poljoprivredna banka (Rosselkhozbank) ponovo poveže na međunarodni SWIFT sistem plaćanja. Ranije ove sedmice, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da je mogućnost omogućavanja banci da se vrati na SWIFT dio razgovora o produženju sporazuma o žitu.

Prema Cavusogluu, dok strane aktivno sarađuju, nema garancija da će ugovor biti produžen.

rusijaukrajinažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
C.F.
11 mjeseci prije

Ovo o zitu je lud hebe zbunjenog

Jomla
11 mjeseci prije

Ovaj sporazum liči na Minsk 3: sviranje qrcu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI