SAD ne mogu da objasne šta se desilo sa Severnim tokom

Sjeverni tok
26 komentara

Washington nije odgovorio na zahtjev Moskve za objašnjenjem šta se dogodilo s gasovodima Sjeverni tok nakon što je novinar veteran Seymour Hersh objavio bombaški izvještaj u kojem okrivljuje SAD za uništavanje ključne gasne rute, rekao je visoki ruski diplomata Konstantin Gavrilov.

„Još nismo dobili nikakvo pojašnjenje i malo je verovatno da ćemo ga ikada dobiti“, rekao je on za list Izvestija u ponedeljak. „Neće biti ništa novo [iz SAD]“, dodao je zvaničnik, koji je na čelu ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja.

Gavrilov je rekao da je iznenađen ponašanjem zemalja EU koje su najviše pogođene sabotažom ključne energetske infrastrukture, koja je izgrađena za isporuku ruskog gasa Evropi preko Njemačke.

Njemačka, Švedska i Danska, koje su prošle jeseni provodile istrage o eksplozijama na Sjevernom toku 1 i 2, do sada nisu bile voljne da podijele svoja otkrića. Oni su također odbili ponude iz Rusije da pomognu u istrazi.

„Stav Evrope, koji se otvoreno ponižava, je nešto što ne mogu u potpunosti da razumem“, rekao je Gavrilov.

Početkom februara, Hersh je napisao izvještaj u kojem se tvrdi da je američki predsjednik Joe Biden dao naređenje da se uništi Sjeverni tok. Prema upućenom izvoru koji je razgovarao s novinarom dobitnikom Pulitzerove nagrade, eksploziv koji je detoniran prošlog septembra postavili su ronioci američke mornarice u naftovode u Baltičkom moru još u junu 2022. godine pod okriljem vježbe NATO-a.

Hersh je kasnije sugerirao da je Bajden izabrao baš taj trenutak da raznese infrastrukturu jer sukob između Rusije i Ukrajine “nije išao sjajno” za Kijev i njegove pristalice u Washingtonu.

Glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson demantirala je izvještaj, nazvavši ga “potpuno lažnom i potpunom fikcijom”.

Krajem marta, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se “u potpunosti slaže” sa Hershovim nalazima da su sabotažu Sjevernog toka organizirale američke specijalne snage.

Drugi ruski zvaničnici su također primijetili da su jedina strana koja je imala koristi od uništenja Sjevernog toka bile SAD, koje su doživjele masovno povećanje isporuke skupljeg tečnog prirodnog gasa Evropi od eksplozija.

rusijaSADSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
11 mjeseci prije

“Njemačka, Švedska i Danska, koje su prošle jeseni provodile istrage o eksplozijama na Sjevernom toku 1 i 2, do sada nisu bile voljne da podijele svoja otkrića. Oni su također odbili ponude iz Rusije da pomognu u istrazi.”

Ima li većeg priznanja od ovoga tko stoji iza sabotaže Sjevernih Tokova?

Jednostavno receno
11 mjeseci prije

Kako nisu? Pa prije par dana pročita da je danska objavila slike ruskog broda broda za istraživanje dubokih voda samo par dana prije eksplozije? Reko i ovi rusi stvarno nisu normalni prvo ulože miljarde pa ih onda uništavaju. Al reko i drveno špore postoji …..???

C.F.
11 mjeseci prije

Normalno da im nece odgovoriti, svaki odgovor bi znacio priznavanje krivnje.

Marko
11 mjeseci prije

jezivo je zapravo i zabrinjavajuce koliko su mocni ti J Ameri… svi znaju da su oni i velika dobra vecina zna zapravo koliki su to kriminalci i ubojice, ali toliko valjda upravljaju svima da im ladno nemos nista.. šta napraviti

Tadija
11 mjeseci prije

Stvaraju šesnaest priča , pa da se onda ni jednoj ne vjeruje i onda ostane nitko nikom,kao mnogi slučajevi kad ne žele preuzeti odgovornost za zlo koje počine.
Ima puno toga ito velikih zala koje Ameri počine i na ovakav način “objasne”,svojim ovcicama.

eks
11 mjeseci prije

“Najteže” je objasniti ono što je svakome jasno .

gigi pinna
11 mjeseci prije

Ajme, njima je stalo da objasne što se dogodilo sa tim plinovodom, LOL! To je davno završena priča.

gigi pinna
11 mjeseci prije

Pa to i ja govorim – Putin bi uvijek da da neka objašnjenja, opravdanja… Amere zaboli neka stvar, a ponašaju se kao i djeca – gledaju te u oči i seru.

Max
11 mjeseci prije

Prave se nevješti.

Miro
11 mjeseci prije

A mogu da objasne da su u ruševini blizanaca našli neoštećene pasoše otmičara i tako posle napadnu dve države.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI