Dejstvo najmoćnijeg minobacača na svijetu

samohodni minobacač 2S4 Tulipan 240 mm
14 komentara

Novi video prikazuje ruske samohodne  minobacače 2S4 Tulipan tokom jedne od nedavno održanih vojnih vježbi. Kalibra ovog oružja (240 mm) je trenutno daleko iznad bilo kojeg sličnog oružja što ga čini najmoćnijim minobacačem u aktivnoj upotrebi na svijetu.

Na snimku, koji je u ponedeljak objavio kanal Zvezda, prikazuje se kako vojnici pune minobacač tokom vježbe u oblasti Tambov u zapadnoj Rusiji. Kasnije se vidi dio baterije dok puca sa položaja koji se nalazi u šumovitom predjelu.

Osnovno punjenje ovog minobacača predstavlja HE projektil (visoko eksplozivni) težine 130 kilograma. Minobacač može koristiti još neke vrste mina od kojih je najzanimljivija svakako mina sa taktičkom nuklearnom bojevom glavom. Pored nevođenog naoružanja Tuplipan može da koristi i laserski navođenu minu tipa Smeljčak. Domet Tulipana je oko 10 kilometara.

Brzina paljbe minobacača je 1 mina u minuti, a predviđeno je simultano dejstvo 6 ovih oruđa sa jednog vatrenog položaja.

Minobacač 2S4 Tulipan posjeduje toliku vatrenu moć da zamjenjuje korištenje avijacije na terenu.

Dizajniran u sovjetsko doba, pokazao je visok stepen upotrebljivosti u sukobima u Afganistanu i Čečeniji i trenutno se nalazi u procesu modernizacije, koja bi trebalo da bude završena do 2020. godine.

2S4 Tulpianminobacač
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cadjo
4 godine prije

Ima li podataka koliko moze ispaliti mina u mjnuti?
Takticka nulkearna bojna glava na duljini od 10 kilometara?

J B TITO
4 godine prije

Već korišten u Siriji samo vuceni . Tigrovi ga koristili u Dari. Čudim se kako ne koriste vise one tos1 vbr e,a imaju ih to je prva liga

Drago
4 godine prije

Je Li ono poluosovina od YUGO 🙂

Max
4 godine prije

zastrašujuće ubojito.

Ivica
4 godine prije

samo vi “dejstvujte”. Jedino i oružje imate a i to vas ubija, svaki čas rusima eksplodira neko skladište, potone podmornica, eksplodira niklearna bojeva glava i opet ginu rusi. Žalosno i glupo pisanje o oružju.

Zlatan
4 godine prije

Laka meta

Faust
4 godine prije

Nije se baš proslavio u Afganistanu.Preglomazan je ,nepokretan i samom tim dobra meta,noćna mora za logističare i posadu.Megalomanski projekt sovjetskih maršala i generala u doba hladnoratovskog ludila na svim stranama.Bojeva glava od 130 kg već odavno nije ništa posebno.Usporedbe radi granata kojom je Bismarck potopio Hood je bila teška 770 kg.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI