Uslijed panike na tržištu, ruska rublja ima svjetske najgore rezultate u 2020. godini

Ruska rublja
83 komentara

Velika oscilacija rublje je na snazi. Izgleda da ruska valuta ide iz krajnosti u krajnost, oscilirajući od vrha do nule, zavisno od toga kako vjetar duva.

U raznim fazama od 2015. bila je valuta sa najboljim rezultatima u svijetu, prije nego što je ponovo pala. Sada, dok tržišta opadaju širom svijeta uslijed pandemije koronavirusa i krize na tržištu nafte, Rublja ponire u dubinu.

Trenutno je valuta sa najgorim rezultatima u svijetu u 2020. godini u odnosu na referentni američki dolar. To je zabilježeno na Forex tržištu, gdje je od srijede uveče rublja opala za 28,59 posto od početka godine.

Pošto je euro dostigao vrijednost od 88 rubalja, američki dolar je postigao novi maksimum poslije februara 2016., uzdižući se sa vrijednosti od 80 dolara na 81. Brojevi kasno u srijedu pokazuju brazilski real, kao sljedeću valutu sa najgorim rezultatima iza rublje, koji je izgubio 28,21 odsto, a slijedi meksički pezo sa 26,91 odsto.

Ruska valuta je pretrpjela pad uslijed dva glavna događaja – izbijanja koronavirusa i oštrog pada cijena nafte, prouzrokovanog raspadom sporazuma OPEC+ između Moskve i bloka koji predvodi Saudijska Arabija. Ekonomista Eugene Gontmacher naglasio je da je rublja krajem 2019. godine zapravo ojačala prema dolaru, a nakon toga je „ruskim vlastima izgledalo da ekonomija više nije toliko zavisna od izvoza energije“.

Gontmacher tvrdi da su nedavna kretanja rublje dokazala da je to daleko od stvarnosti i da ruska ekonomija očigledno „nije prevazišla zavisnost“ od nafte. Sirova nafta, koja je započela godinu sa 66 dolara po barelu, sada iznosi ispod 30 dolara.

Iako je ruski odgovor još nepoznat, istraživanje 35 ekonomista pokazalo je da svi očekuju da guvernerka ruske banke Elvira Nabiullina neće smanjiti stope, nasuprot međunarodnog trenda razvijenih zemalja, koje su uglavnom istupile sa smanjenjem stopa kao kriznim mjerama.

rubljarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
83 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
wordly wiseman
4 godine prije

izgleda da je pucko predao meč. stigla upravo vijest da je spreman na pregovore sa saudima $$$

Psihijatar
4 godine prije

Sad kad je kriza dosla
Covjek bi ocekivao da se vjeruje velikim I jakima. …
A ispada da Neki veliki I nisu tako jaki kao sto su mislili
Ili vecina grijesi I ne kuzi sto je najbolje za njih

JTM
4 godine prije

U ovom trenutku nitko ne zna na što se kladi Rusija, ali nisam siguran da se u ovo išlo napamet. Posljedice i krajni cilj vidljiv je kada netko kaže šah, a na kraju možda i šah-mat. Ja se ne bih htio kladiti na niti jednu opciju niti likovati za ili protiv Rusije. Možda se mi i naša zemlja možemo potopiti sa malo vode, ali velike zemlje ipak imaju u rukama puno mogućih poteza. Vidjeti ćemo kroz mjesec, dva ili tri, ali vjerujte čekaju nas ogromna iznenađenja. Rekao bih da u ovom trenutku koronavirusa svi nešto puše, a male zemlje će na kraju za sve velike debelo popušiti.

istrazuj
4 godine prije

“… Gontmacher tvrdi da su nedavna kretanja rublje dokazala da je to daleko od stvarnosti i da ruska ekonomija očigledno „nije prevazišla zavisnost“ od nafte…”
.
Placeni idiot.
Besmislica.

Abe 04 RemiLou
4 godine prije

Nedostaje mi nogomet.

Laki Topalović
4 godine prije

“Ekonomista” Eugene Gontmacher , da izvinete, razumije se u ekonomiju kao Mara u krivi ku**c… la ajde, nek mu bude.

mnc
4 godine prije

Ovi jos ne shvataju ga je Nabulina smenjena i da su njoj i njenim saradnicima oduzeti mobilni, racunari i sva dokumentacija a da je centralna banka Rusije nacionalizovana. Naftu vise ne prodaju za dolare. Budzet im je godinama zasnovan na nafti od 42$, sav visak ide u fond za blagostanje koji sada iznosi 152-165 milijardi dolara. Devizne rezerve su 500 milijardi dolara. Najveci su izvoznici zita u svetu. Veliki su izvoznici hrane. Uvoz skoro svih roba su zamenili svojom. Od uvoznika piletine iz USA postali su izvoznici, KFC trosi Rusku piletinu, nije gmo.

Laki Topalović
4 godine prije

Moskovski Komsomiolec i Komsomolsku Pravdu već više mjeseci ne razumijem, kao da čitam Voice of America. tako da što oni pišu, baci u vodu, Od ekonomskih izdanja, najbolji je vestifinance.ru, portal danske Saxo banke, izvorno, kasnije su ga preuzeli Rusi, još od krize i sankcija 2014. 2015. je tami uvijek bilo sve točno i najobjektivnije.

Laki Topalović
4 godine prije

Koliko rublja padne, apsulutno je nevažno, jer se unutar Rusije ništa ne odvija u dolarima. S druge strane, za malu cijenu barela dobiva više rublji, onog trenutka kad se riješe dolara. Ne vjerujem da je Putin pokrenuo rat a da nije u obzir sagledao sve mogućnosti i desetke puta simulirao sve scenarije u glavi.

JTM
4 godine prije

Dragi moj, ako hoćeš baš iskreno, sa svakom valutom možeš obrisati stražnjicu jer toliko i vrijedi. Vrijednost nekoj valuti daje vjera u istu jer kada bi se izgubila vjera, recimo u dolar, i nitko u svijetu ne bi htio sa njim poslovati osim domicilnih građana, za manje od mjesec dana bi inflacija u US bila veća od 100%. Nakon par mjeseci društvo u US bi se raspalo u unutarnjim oružanim sukobima, a to je moguće vidjeti i u nekim filmovima katastrofa. Naravno, u tim filmovima se tada pojavi neki junak i spasi državu:))
I samo konstatacija; priča o obnovljivim izvorima energije bi držala vodu kada bi se stanovništvo zadovoljavalo samo sa najnužnijim potrebama hrane, odjeće, stanovanja i kada bi se ugasila vojna industrija i ukinule vojske. Nažalost, to ćemo gledati možda u nekom filmu imena; “Bajka o ljudima”. Zato oprez u davanju olakih izjava!

Bosanac
4 godine prije

A sto bi smanjivala..i amri su 2008 oborili dolar na 1,22..time se stitis od uvoza a izvoz nafte ide u nekoj drugoj valuti…i na kraju imas rublji kolko si imao i kad je nafta bila 60….i onda dignes kurs rublje i na svom si. Do tada pijes svoju mineralnu ne pijes iz uvoza jel se ne isplati uvozit i sl.

Bosanac
4 godine prije

A sve ove bliskoistocne zemlje su obogatili svoje seike na znanju i rad-u?

Ad astra
4 godine prije

To je bilo za očekivat. Svi oni naslovi koji su glorificirali ruski”uspjeh” s rušenjem cijena nafte i ugrožavanjem američke ekonomije, sada dobivaju odgovor. Ruska ekonomija je jako ovisna o nafti i plinu i ovaj potres neće lako prebroditi.

eks
4 godine prije

Očekivao sam navalu amerofila i rusofoba , ovo je histerija – ludilo . Ovaj portal je pod invazijom provokatora rusofoba i amerofila. Pošto će njihova radost biti kratka , pustimo ljude da malo uživaju, dok se ne pokaže “šta se iza brda valja” .

mislim
4 godine prije

ne znam što će putin napraviti i svi ostali , ali pošto je i zlato naspram dolara odprilike tako roknulo ,terba brics samo da nastavi sa politikom tozla za ftuna.

mislim
4 godine prije

plus rusi imaju sankcije tako da i žele nešto da kupe od amera nemogu bez obzira na tečaj.

mislim
4 godine prije

sve je dogovor briksa a osnovan je zbog ove situacije 2008 .

mislim
4 godine prije

a plus mogli bi svi da počmu financijsku politiku keš iz helikoptera

Ivex
4 godine prije

Rublja kao i svaka valuta vrijedi za kurca, ono što vrijedi nije niti čak zlato koje je samo jebeni metal u periodnom sustavu, prava vrijednost je uvijek bila u plodnoj zemlji plodnim ženama i muškarcima te znanju. Ne ovom današnjem tehnološkom već znanju o prirodnim znanostima i zakonima prirode. Za vrijeme ove krize ovi svi IT stručnjaci i ostala sranja si mogu guzicu obristi kada prvo tonu njihove dionice.

juka
4 godine prije

Sinoc na market watch vijest da americki naftasi traze od trampa da pritisne saudijce da pocnu razgovore s rusima o cijeni nafte.

juka
4 godine prije

Sinoc na market watch vijest da americki naftasi traze od trampa da utjece na SA da zapocne pregovore s rusijom u svez cijena nafte.

Abe 04 RemiLou
4 godine prije

N. Babić – Z. Milić. 1 – 1
Imamo izjednačenje!
Prava uzbuđenja tek predstoje!

Ti Kej
4 godine prije

Svaki tjedan najavljujete propast dolara: a u stvarnosti propade rublja he he! Prije tjedan dana Babić nam “tumači” da je pad cijena nafte strateški potez genijalnog šahovskog majstora Puina, a sad piše rublja se stropoštala zbog pada cijena nafte. Koji ste vi rusofili nepresušni izvor smijeha!!

Alex
4 godine prije

Ostavite rublje…da se suši…😆

Hogar
4 godine prije

Poenta je, što dolar više raste, to su moćnici u SAD nesrećniji, a to izgleda većina komentatora ne razume. Ako tona žita košta npr. 8000 rubalja da se proizvede, koštaće Rusiju tačno toliko UVEK, bez obzira na kurs dolara, jer troškovi proizvodnje vrlo malo zavise od uvoza, većinom su interni. To je po sadašnjem kursu 1000 dolara. Prodajna cena na tržištu je npr. 1200$ za tonu, dakle zarada je 200$, tj 16,000 rubalja po kursu 80:1. A ako zvanični kurs ode na 200 rubalja za dolar? CENA PROIZVODNJE U RUBLJAMA će ostati ista, ali će to U DOLARIMA sada biti 400$. Dakle, žito koje te sada košta 400$ da proizvedeš, prodaćeš za onih istih 1200$ na tržištu. Zarada? 800$ umesto 200$. Loše i užasno, zar ne? Još bolje, plate, penzije i sva druga davanja su u rubljama. Ta tona žita ti je sad donela 800$ što je po novom kursu… Čitaj više »

eks
4 godine prije

Onaj ko sačuva realan sektor ekonomije, proizvodnju materijalnih dobara, taj će biti pobednik ovog svetskog rata. Sve virtuelne “ekonomije”, berze, video igrice, …ne mogu ništa učiniti onima koji imaju proizvodnju i sirovine za proizvodnju. Bez proizvodnje nema ekonomije .

Zax
4 godine prije

A sta rusi uvoze za dolare? Banane i luksuz. Ovih dana tecajevi skacu ko ludi zbog spekulanata. Prije konacnog pada dolar ce ojacati kako bi se vlasnici hrpe dolara mogli rijesiti te valute za konkretnu vrijednost. Plemeniti metali, zemlja sirovine itd.

nessy
4 godine prije

Ili si glup ili neupucen. Vjerojatno oboje.

Bosanac
4 godine prije

Sto bi rekao nekad jedan moj profesor (politicke ekonomije)…Ti si izgleda prvi u red stao, kad je Bog pamet dijelio

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI