Prizemljeni avioni i prazni kreveti: Ruska turistička industrija izgubila je najmanje 20 milijardi dolara zbog Covid-19

Prizemljeni avioni - Rusija
17 komentara

Sa zaustavljenim međunarodnim putovanjima ovo je grozno vrijeme za posao u turizmu. Prema ruskoj turističkoj agenciji, zemlja je do sada izgubila više od 20 milijardi dolara zbog pandemije koronavirusa.

U pismu upućenom čelnicima regiona zemlje, Zarina Doguzova, koja je na čelu Ruske Federalne turističke agencije, objasnila je kako je „pad turističkog prometa dostigao 95-100 odsto“, a obim izgubljenih prihoda već premašio 1,5 biliona rubalja (20,3 milijarde dolara). Doguzova je takođe naglasila da su preduzeća koja su najteže pogođena zbog Covid-19 hoteli, domovi za njegu i odmarališta. U najgorem slučaju, do 2,5 miliona ljudi bi moglo izgubiti posao u turističkoj industriji. U pismu je tražila od ruskih regionalnih vlasti da izdvoje dodatna sredstva za podršku domaćem turizmu.

Dok Rusija ublažava svoja pravila o samoizolaciji a međunarodne granice ostaju zatvorene, domaća putovanja zaista mogu dobiti toliko potreban podsticaj. U obraćanju ruskom dnevnom listu RBK, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predvidio je da će proći dosta vremena prije nego što se međunarodna sloboda kretanja vrati u normalu, ako to bude ikad. “Potpuna obnova svjetskih odnosa dugo će trajati”, rekao je Lavrov. On je dodao da, prema mišljenju eksperata, „čak i kada se ukinu sva ograničenja i odobre vakcine, neće postojati potpuno besplatan sistem komunikacije“.

Rusija je 27. marta zabranila putničke letove iz inostranstva, isključujući one koji vraćaju ruske državljane. Odluka je u potpunosti zaustavila vazduhoplovnu industriju zemlje, oborivši državnu aviokompaniju Aeroflot sa njenog prvog mjesta kao najčešće korištenog prevoznika. U aprilu je S7 Airlines, po prvi put ikada, postao najprometnija aviokompanija u Rusiji, a Aeroflot je prevezao samo 148.000 putnika –što je smanjenje od 95,2 odsto.

avionirusijaturistička industrija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Niks
3 godine prije

Pazi ti njegovo predviđanje, “ako se ikad putovanje vrati u normalu, unatoc vakcinama”. Nego kako bijase ono? Sahist Putin i rusi bore se za obican narod svijeta… Mislim da su i posljednji izgubili tu iluziju i Lukashenko je rekao da ga je Putin iznenadio

Mozart
3 godine prije

Dobro je da turizam prestane jer uništava domoroce i stare krajeve naših djedova i bakica.
Treba se civilizacija razvijati u drugom smijeru. Neka idu na mars i tamo ljetuju.
Cijepivo ? Corona pasoš? Ne hvala neka se kabala boysi cijepe u čelo svoje sa živom u cijepivu.
Svijet je ogrizao u grijeh i bolje je da stanemo i promislimo o svemu.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Da su za pola tih para kupili voce i povrce umirovljenicima, te im pomogli platit grijanje, da u spavacim sobama imaju koji stepen vise, spasili bi puno vise zivota od Korone

Semafor
3 godine prije

Izgubili su na cjenama nafte, na turizmu… Ne smije se ulagati samo u turizam i oslanjanti na prirodna bogatstva kao uglje i naftu nego i u ostalu industriju. Zar Rusi to nisu znali?

ooiyt
3 godine prije

Bolje bi bilo da ste napravili listu zemalja tko ce koliko izgubiti.

Ana
3 godine prije

Kao, Rusi izgubili milijarde, a zapadnjaci broje dolare, pa im fali vremena da sve izbroje???
Osvijestite se, sve avio (ali ne samo) kompanije bore se za svaki udah!

Kkk
3 godine prije

Lavrov je reptil.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI