Ruski vojnik koji radi na Krimu uhapšen zbog veleizdaje i optužen za špijuniranje za Ukrajinu

Veleizdaja - Hapšenje
11 komentara

Federalna služba bezbjednosti (FSB) Rusije privela je vojnika iz ruske Crnomorske flote pod sumnjom da je radio za ukrajinsku vojnu obavještajnu službu.

Ako bude proglašen krivim za izdaju države, uhapšeni vojnik mogao bi se suočiti sa kaznom zatvora između 12 i 20 godina.

U saopštenju na mreži, FSB je objavila da su uhapsili čovjeka u Sevastopolju, najvećem gradu na Krimskom poluostrvu, koji je prikupljao i prenosio državne tajne ukrajinskom Ministarstvu odbrane. Nisu imenovali optuženog niti su mu spomenuli čin.

Hapšenje vojnika je posljednje u skorijem nizu hapšenja izdajnika ovog ljeta.

U junu je šef policije u ruskom gradu Kursku priveden nakon što je optužen da je prenio tajne informacije ukrajinskoj službi bezbjednosti. Kursk je udaljen samo 90 minuta vožnje od granice između dvije države.

7. jula FSB je pritvorila Ivana Safronova, bivšeg novinara i trenutnog savjetnika šefa Ruske svemirske agencije, pod sumnjom da je tajne podatke proslijedio Češkoj, članici NATO-a.

Krim je Rusija ponovo prisvojila 2014. godine, a on je važna strateška mornarička regija. Iz krimskih luka, ruski brodovi imaju brz pristup Mediteranu i ostatku svijeta.

 

rusijaukrajinaVeleizdaja
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mali Mujo
3 godine prije

Zar samo 12 -20 ja bih sve izdajnike spijune nagradio sa 7:62 ili 7:65 nagradom. A strane spijune bih tako smjestio u hotel besplatno i jos bih im dao strazare i tako 20 – 40 godina. Svima a posebno domacim izdajnicima spijunima se treba suditi pred prijekim vojnim sudom.

Z.A.
3 godine prije

Misljenja sam da u narednom periodu treba ocekivati u Rusiji jos ovakvih slucajeva . Ovo me nesto posebno ne iznenadjuje jer je u Rusiji prepuno ovakvih slucajeva izdaje njenih gradjana na stetu svoje drzave . Samo je pitanje zasto je to tako i u tolikom obimu . Nedavno je jedan ruski strucnjak mislim da se zove Barenc nagovjestio da je moguca izdaja i u raketnim tehnologijama , radi se o tome da rusi pretpostavljaju da je neko dao tajne podatke o materijalima koji se koriste u izradi hiper sonicnih raketa . Sumnja je nastala u ruskim bezbjedonosnim sluzbama zbog izjave Trampa da posjeduju super duper rakete brine 17 Maha . Amerikanci nemaju problem za napraviti hipersonicnu raketu ali imaju problem sa materijalima za izradu tih raketa koje pod velikim brzinama se jednostavno istope i to je ujedno i razlog zbog koga amerikanci nemogu da pariraju rusima u hipersonicnim tehnologijama .… Čitaj više »

Marko9
3 godine prije

U Americi je jako strog zakon, bogati ako nisu pod paznjom novina i javnosti, mogu izaci jeftino.
Sirotinja i oni koji su dirnuli u sistem su nahebali.

U Rusiji nema smrtne kazne i nije mi poznato da neki ruski spijun dozivotno bude osudjen.
U Americi ima nekoliko Amerikanaca koji su prodavali tajne Rusima za novac i sluze dozivotnu kaznu, najpoznatiji je Aldrich.

Najbolje bi bilo kad bi cijeli svijet bio uredjen na odnosima Amerika-EU.
Zemlje EU daju sve informacije Americi, to je u zakonu, tako da uopce nema spijuna izdajnika.

qints
3 godine prije

Skirpal je imao cin pukovnika u ruskoj obavjestajno sluzbi a radio/izdavao je za britanski MI6. Prema Wikipedia on je izdao oko 300 ruskih agenata Englezima. Dobio je kaznu od 13 godina. Nakon 6 godina je pomilovan. Odlazi u Britaniju kao zamjena za neke ruske agente iz USA iz grupe Chapman. Julija Skripal dolazi u London 3 Ozhujka/March A 4-ti Marcha bude “otrovana” zajedno s svojim stricem Zar ne bi bilo logicno da se “trovanje” napravi kad je stric Skripal sam u Londonu, zasto cekati na Juliju? Zato jer je to tako odgovaralo scenariju MI6. Sad su obo dvoje nestali prema jednoj prici engleska vlada ih se oslobodila u sjevernom moru, pored obala Skotske prema drugim pricama zivu u Izraelu a prema trecoj navodno zivu u Novom Zelandu. Buduci da je Novi Zeland slabo naseljena zemlja i stranac, pogotovo s slavenskim akcentom bi se lako prepoznao cim zine, ova verzija je… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Skupo se izdaja plaća.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI