Sirija kaže da SAD „krade“ naftu nakon što su američke energetske firme sklopile dogovor s kurdskim pobunjenicima

Sirija nafta
19 komentara

Sirijska vlada optužila je SAD za “krađu” zaliha nafte u toj zemlji, za koju Washington tvrdi da je štite od terorista. Američki zakonodavci priznali su da je potpisan sporazum sa kurdskim pobunjenicima.

Kada je predsjednik Donald Trump prošlog oktobra povukao američke trupe iz Sirije, to nije bilo potpuno povlačenje obećano u njegovim govorima o intervenciji. Umjesto toga, vojni kontingent je ostao u oblastima na sjeveru Sirije koju kontrolišu Kurdske Sirijske Demokratske Snage, navodno da bi zaštitili naftna polja regiona od terorista Islamske države (IS, ranije ISIS).

Međutim, sirijska vlada optužila je SAD da kradu naftu. U izjavi za državnu novinsku agenciju SANA u nedelju, Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je sporazum sklopljen između neimenovane američke naftne kompanije i SDF, nazivajući vađenje nafte “krađom” i pobunjenike “jeftinom marionetom u rukama Američke okupacije. ”

Ministarstvo je dodalo da će ovaj sporazum smatrati „ništavim“.

Vlada u Damasku dugo optužuje SAD da pljačkaju sirijske zalihe nafte. Dok trupe koje su zaostale na naftnim poljima navodno sprečavaju da crno zlato padne u ruke terorista, sankcije sirijskoj vladi znače da ih SAD nisu predale ni Damasku. Umjesto toga, kruže glasine da su SAD mirno prodavale naftu stranim kupcima, pri čemu je sirijski predsjednik Bashar Assad optužio Ameriku da je naftu prebacila u Tursku, baš kao što su to ranije činili teroristi Islamske države i Al-Nusrae.

Tvrdnja predsjednika Trumpa da je „zadržao naftu“ nije ni malo olakšala ove glasine.

Washington priznaje dogovor koji je spomenulo Ministarstvo spoljnih poslova. U raspravi Odbora za spoljne odnose Senata u četvrtak, senatorka Lindsey Graham rekla je da je potpisan sporazum o “modernizaciji naftnih polja u sjeveroistočnom Siriji”. Graham je pitala državnog sekretara Mikea Pompea da li je Trumpova administracija podržala sporazum, na što je Pompeo odgovorio „jesmo“.

Nejasno je, međutim, šta podrazumjeva „modernizacija“ i hoće li nešto nafte izaći iz Sirije ili ne.

Prije građanskog rata, Sirija je dnevno proizvodila 387.000 barela nafte, od čega je 140.000 izvoženo u inostranstvo, uključujući Njemačku i Italiju. Oduzimanje njenih rezervi nafte, zajedno sa američkim sankcijama na njenu energetsku i izvoznu industriju, uništili su sirijsku ekonomiju.

 

kurdiNaftaSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Pa i kradu zato i jesu tamo.

ARAMCO
3 godine prije

Aramco! Aramco! … Aramco – ne SAD

Ive
3 godine prije

To im je u genetskom sklopu, drugo ima za LOPOVE je Amerikanaci. A samo pogledajmo koliko je tih Amerikanaca u ZLOČINAČKOM HDZ.

onaj najgl..... veći Dalton
3 godine prije

Možda stilski nije ispravno reći da Amerikanci kradu naftu, jer su je Kurdi ukrali Sirijcima….
Ali to je činjenica!
P.S.
Izgubljen u prijevodu…..
Lindsey Graham je možda pi*da od čovjeka……
Ali još uvijek nije ”vlasnik grlića maternice”.

Petar Veliki
3 godine prije

Ono kad te Rus brani….našta je spala ova Rusija. Demolirali su Srbiju i pokrali do amena Kosovo i sad kradu brez srama Siriju pred njenim očima. Koja je to jad od sile kad ne može obranit jedina dva geostrateška satelita u svetu.

Segota
3 godine prije

“Krađa” nafte….🤔
ZAŠTO je krađa u navodniku , kad to odgovara istini?????

Zadranin
3 godine prije

amerokenjci.. svjetska gamad broj 1.

A sve vas, koji ih pravdate i podržavate.. nabijem na onu stvar!

P***!

Pero
3 godine prije

Ne krade Amerika naftu, imaju oni i nafte i $ .
Nego nedaju Asadu, da ga oslabe.
Ista taktika u Libini, samo obrnute strane.

Stara kuka
3 godine prije

Jesu li tu možda uključena i naftna polja koja je INA u Siriji svojevremeno posjedovala i onomad principijelno i za badave napustila i prepustila tko zna kome? A sve iz solidarnosti s “međunarodnom zajednicom”, našim “prijateljima i saveznicima iz NATO-a” i “umjerenim pobunjenicima” i zbog neslaganja s “totalitarnom i genocidnom politikom” sirijskog “diktatora” Bashara Al Asada?

tango
3 godine prije

AJDEE šije izbacite kurde i šefove sa tih polja nafte nek vas avijciom podrže baćuške da je na braću ići vlastiti narod ok a što sad neidete POTURE NEZNA NIŠTA SAMO SJEDITI PITI KAHVU LAGATI I DODO BI IZDAVATI SVOGA TUĐINU JADOOOOOOOOOOOOOO

Suze Roni
3 godine prije

Ha ha ha, prvo sto sam primjetio. Milicu, jesi li ti ikad vidio senatora Grahama, koji je u zadnjih desetak godina prilicno eksponiran u americkoj politici. Ili nisi cuo ili ne znas engleski, kojim se koristis preko google translatora.Ovo je presmijesno za bilo koji ozbiljan portal. Milicu, uzmi pauzu tri mjeseca pa razmisli, prije nego napises neku glupost.

zvizda~mora
3 godine prije

mislim da postoji dogovor vlade i kurda po kojem ovi salju naftu u rafinerije a vlada vraca nazad pola novaca od prodaje…i da se dio kompenzira u uslugama (voda, struja..)…jer kurdi ustvari i nemaju gdje sa naftom…cjevovodi idu zapadnom stranom_, sjeverno je turska a na istoku je dio iraka koji drze siitske milicije💪😉….teoretski da ih (kurde) se blokira umrli bi od gladi u sest mjeseci😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI