Bidenova administracija pokušava nabaviti dodatnih 144.000 cjepiva protiv majmunskih boginja, jer potražnja premašuje ponudu

13 komentara

Bidenova administracija nastoji nabaviti dodatnih 144.000 doza cjepiva protiv majmunskih boginja jer potražnja premašuje ponudu u Sjedinjenim Državama.

“Iskrena isprika za tehničke poteškoće koje je naš dobavljač [Medrite] imao s današnjim uvođenjem termina za cjepivo protiv majmunskih boginja. Obećavamo da ćemo biti bolji u danima i tjednima koji su pred nama”, objavio je 7. srpnja na Twitteru povjerenik za zdravstvo New Yorka Ashwin Vasan.

Nacionalna vlada i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti distribuirali su državama oko 41.000 doza cjepiva Jynneos iz nacionalnih zaliha.

“Koristimo svaki alat koji imamo kako bismo povećali i ubrzali dostupnost cjepiva Jynneos u jurisdikcijama koje ih najviše trebaju”, rekao je Steve Adams, direktor Strategic National Stockpile, u priopćenju za javnost.

Dodao je da će za manje od 10 dana oko 200.000 doza cjepiva Jynneos biti dostupno u zajednicama u kojima je prijenos najveći.

Majmunske boginje, virusna zoonotska bolest, uzrokovana virusom majmunskih boginja, prepoznate su kao najznačajnija ortopoksvirusna infekcija nakon iskorjenjivanja malih boginja. Trenutačna epidemija je uglavnom među homoseksualcima, biseksualcima i drugim muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima, ali svatko može dobiti i širiti majmunske boginje, priopćilo je Ministarstvo zdravstva. Od 11. srpnja, 223 osobe u New Yorku bile su pozitivne na ortopoksvirus, a svi su slučajevi vjerojatno majmunske boginje. To je više od 111 slučajeva 5. srpnja i više od četiri puta u odnosu na tjedan prije toga.

Vlada je naručila još 2,5 milijuna doza cjepiva za buduća izbijanja majmunskih boginja i u slučaju izbijanja velikih boginja. Očekuje se da će te doze stići u zalihe početkom 2023.

Biden kritiziran zbog prikrivanja prave situacije s cjepivom protiv majmunskih boginja

U međuvremenu, Bijela kuća se suočila s kritikama jer nije uspjela osigurati zalihe Jynneos cjepiva protiv majmunskih boginja u Danskoj. Oko milijun doza trenutno je zaglavljeno u bavarskom nordijskom proizvodnom pogonu navodno zbog birokracije.

Pismo od 28. lipnja poslano povjereniku Uprave za hranu i lijekove (FDA) i pomoćniku tajnika za pripravnost i odgovor Ministarstva zdravstva i ljudskih usluga (HHS) istaknulo je da su Amerikanci potrošili 2 milijarde dolara od 2007. na “razvoj, proizvodnju i skladištenje” doze cjepiva Jynneos kao dio saveznog sigurnosnog programa.

Zaliha ima više od milijun doza, dovoljno za cijepljenje više od 500.000 ljudi iz rizičnih područja.

“Ali pripadnici rizičnih zajednica u SAD-u odbijeni su od cijepljenja protiv majmunskih boginja jer ta cjepiva nisu dostupna u dovoljnim količinama u SAD-u, već leže u zamrzivačima u Danskoj”, navodi se u pismu.

Grupa je istaknula da je isti nadzor nad proizvodnjom i distribucijom cjepiva koji je omeo globalnu reakciju na koronavirus (COVID-19) uzrokovao neuspjeh u obuzdavanju trenutne epidemije majmunskih boginja.

Američka vlada ne može distribuirati cjepiva pohranjena u skandinavskoj zemlji svojim građanima, jer FDA nije pravovremeno izvršila inspekciju objekta. FDA je tada odbila prihvatiti rezultate inspekcije regulatornog ogranka Europske unije, koja je postrojenje smatrala sigurnim.

James Krellenstein, suosnivač PrEP4All rekao je da Bidenova administracija “nije transparentna” u pogledu stvarne situacije.

“Zašto su Europljani mogli imati uvid u postrojenje prije godinu dana, osiguravajući da se te doze mogu koristiti u Europi, a Bidenova administracija nije učinila isto? FDA je procijenila da će radije pustiti homoseksualnce da ostanu necijepljeni tjednima nego vjerovati europskom procesu certificiranja”, požalio se Krellenstein.

Cjepiva u Washingtonu i New Yorku nestalo je krajem lipnja, istog dana kada je ponuđeno građanima. Uprava je navodno poslala dodatnih 8.195 cjepiva u New York. U Los Angelesu službenici dijele doze onima koji su prisustvovali događaju koji se smatra visokim rizikom od izlaganja ili ljudima koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Zdravstveni dužnosnici kažu da se infekcija širi kontaktom s tjelesnim tekućinama, ranama ili zajedničkim predmetima kao što su posteljina ili odjeća koji su bili kontaminirani tekućinama. Također se može prenijeti slinom i spolnim kontaktom

Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bane
8 mjeseci prije

Samo pogledate koliko ima cepiva.

Jynneos – 251.000
1.000.000 u zalihama – dovoljno za 500.000 ljudi.
+ drugi proizvodjaci.

Rizicna grupa haha.

tihobl
8 mjeseci prije

Zasto je ta epidemija samo u zemljama NATO+ i nigdje vise?

Segota
8 mjeseci prije

Znači da ima više roplih , nego što se mislilo?🤔

Ivan
8 mjeseci prije

Najprije promoviraju pederluk, a onda prodaju cjepiva (koja ionako ne djeluju).

petar schroder
8 mjeseci prije

Ovaj covjek je donio zlo u cjelom svijetu Njega je farma postavila u Bjelu kucu Oni su trebali starog senilnog starca koji nezna ni gdje se nalazi da mogu da sprovedu u djelo sve sto su zamislili da nas uniste Obama je na kraju mandata bio sa Bill Gates u Vuhanu privatno a domacica labora je bila Bill Gates supruga.Malo ih je tu pomeo Trump da prije puste virus a sada sa ovim Starcem mogu da rade sta hoce

Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Pa nek im daju ova protiv kovida, sta majmuni znaju citat!??

nekoime
8 mjeseci prije

Ne hebi se s majmunima!

Max
8 mjeseci prije

Rade pozadinski. r

Nijedan majmun nije
8 mjeseci prije

Znakovito je da još niti jedan majmun nije cijepljen.

Pa ti budi čovjek – vrijeđaj inteligenciju!

aktjor
8 mjeseci prije

bozesacuvaj kakav je ovo lik

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI