fbpx

Flavonoli u sjemenkama grožđa štite od upale povezane s pretilošću

grozde

Ljekovite biljke posjeduju različite bioaktivne spojeve koji im daju korisna svojstva. Među tim biljnim sastojcima najčešća su istraživanja fenolnih spojeva zbog njihovih antioksidacijskih i protuupalnih djelovanja. Osobito su flavonoidi poznati po tome što doprinose zdravlju voća i povrća. Zapravo je više od 4.000 flavonoida identificirano u biljkama i funkcionalnoj hrani.

Najčešći flavanoidi koji se konzumiraju u prehrani jesu flavanoli. Katehini, epikatehin, epigallokatehin i galokatehin su flavanoli koji se nalaze u superhranim namirnicama poput zelenog čaja, čokolade, grožđa, jabuka i crnog vina. Ti su flavanoli odgovorni za pozitivne učinke povezane s jedenjem grožđa i kakaa, posebno za visoke antioksidacijske aktivnosti o kojima su oisale brojne studije.

Ali flavanoli nisu učinkoviti samo u zaštiti od oksidativnih oštećenja. U studiji objavljenoj u časopisu Nutrition Research, istraživači s Virginia Polytechnic Institute i State University i Državnog sveučilišta u Ohio istraživali su učinke flavanola iz sjemenki grožđa i kore borova na miševima koji su se našli u prehrani s visokom masnoćom. Izvijestili su da, unatoč tome što ne smanjuju debljanje životinja, spojevi uspješno smanjuju upalu povezanu s pretilošću. To je navelo istraživače da vjeruju kako se suplementacija flavanolom može koristiti kao komplementarni tretman za upalne bolesti poput pretilosti i dijabetesa.

Flavanoli iz sjemenki grožđa i borove kore mogu smanjiti koncentraciju protuupalnih molekula

Debljanje i pretilost povezani su s povećanom razinom protuupalnih molekula unutar tijela. Prema istraživanjima, prehrambeni flavanoli mogu smanjiti ozbiljnost metaboličkih stanja uzrokovanih s prehranom s visokim udjelom masti. Kaže se da stupanj polimerizacije flavanola igra ulogu u određivanju stupnja njihovih zaštitnih učinaka.

Da bi procijenili zaštitne učinke flavanola, istraživači su davali miševima prehranus visokim udjelom masti 35 miligrama po kilogramu tjelesne mase (mg / kg) sjemenki grožđa ili borove kore dnevno tijekom 13 tjedana. Potom su usporedili tjelesne težine ovih životinja s onima koje su prehranile miševe s niskom masnoćom i netretiranim kontrolnim miševima na HF dijeti.

Istraživači su izvijestili da su sve skupine s dodatkom flavanola i kontrolne skupine dobile značajnu težinu u usporedbi s slabom kontrolom. Skupina sjemenki grožđa dobila je znatno veću težinu od kontrole. Istraživači su ovaj učinak pripisali hiperfagiji – nenormalnom povećanju apetita povezanoj s ozljedom hipotalamusa.

Unatoč nedostatku poboljšanja debljanja i kontrole glikemije, istraživači su primijetili da su sve skupine liječene flavanolom imale smanjenu razinu interleukina-6 u usporedbi s kontrolom. Interleukin-6 je proupalna molekula koju tijelo proizvodi kao odgovor na infekcije i ozljede tkiva.

Dok je skupina koja je primala sjemenke grožđa dobila najviše na težini, istraživači su otkrili da imaju i najnižu razinu interleukina-6. Dodatak flavanola s malim dozama, bez obzira na srednje stupnjeve polimerizacije, proizvodnja proupalnih citokina kod miševa hranjenih sjemenkama grožđa bila je smanjena, unatoč povećanom povećanju tjelesne težine.

Na temelju ovih rezultata, istraživači su zaključili da su efekti suplementacije flavanolom neovisni od pretilosti i mogu se upotrijebiti kao komplementarna intervencija za ublažavanje povećane upale kod pretilih osoba i dijabetičara.

Brze činjenice o flavanolima

Biljke sadrže obilje flavonoida. Ovi spojevi mogu se dobiti iz voća poput jabuka i grožđa, kao i iz pića poput čaja i crnog vina. Ali flavanoli su posebno koncentrirani u čistom kakau. Međutim, konzumiranje čokolade možda nije najbolji način da povećate unos flavanola. Istraživanja pokazuju da prerada hrane značajno smanjuje sadržaj flavanola u njezinim izvorima hrane.

Flavanoli mogu učiniti više od samog sprječavanja upale. Prema studijama, ovi flavanoidi ne samo što mogu podržavati zdravlje i rad vaših krvnih žila, već također potiču dobru cirkulaciju krvi. Oni su važni za održavanje zdravog kardiovaskularnog sustava. Flavanoli također mogu preokrenuti smanjenje pamćenja povezanog s godinama i poboljšati kognitivne funkcije. Redovita konzumacija hrane bogate flavanolom djeluje dobro za mozak što je i znanstveno dokazano.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

“Flavonoli u sjemenkama grožđa štite od upale povezane s pretilošću” “FLAVANOLI IZ SJEMENKI GROŽĐA I BOROVE KORE MOGU SMANJITI KONCENTRACIJU PROTUUPALNIH MOLEKULA” -(valjda smanjiti koncentraciju UPALNIH, jer protuupalne molekule su poželjne ?) Ovo su kopije naslova i podnaslova ovog članka i mogu reći da nakon tri uzastopna čitanja članka i usporedbe naslova i podnaslova ja ne razumijem jedan kufer što je autorica htjela kazati …. (iz konteksta mogu zaključiti da su koštice korisne ali bilo je dovoljno zadržati se samo na košticama a izostaviti borovu koru i plod kakaoa, jer teško da će itko od nas jesti borovu koru a do ploda kakaoa ne možemo doći. “suplementacija flav(a?)nolom može koristiti kao komplementarni tretman za upalne bolesti poput pretilosti i dijabetesa.” Pretilost i dijabetes nisu upalne bolesti ! …(pretilost nije čak ni bolest, već pokazatelj prekomjernog nakupljanja masti u tijelu …a ono što vodi do prekomjernog nakupljanja masti, ukazuje na druga bolesna stanja ili jednostavno (u početku) – pogrešan odabir hrane). ——————————————————————————— … ali znam od davno da koštice (zrelog) grožđa sadrže korisne taninoidne spojeve (pseudotanini – polifenoli) koji protuupalno i antikancerogeno djeluju na stijenku crijeva (naročito sluznicu debelog crijeva) i kada god jedem grožđe jedan dio koštica grizem i progutam… Pročitaj više »

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  otpisani

Poštovani Otpisani,

Lako je vama, kada grožđa imate u izobilju. Kod nas 1 kg grožđa košta 4 €. 🙂

Lp

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  L. R.

Kod mene i više, kada je pretvoreno u tekućinu 😜

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije
Reply to  otpisani

Odlican komentar

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik