Kako resveratrol može poboljšati procedure presađivanja organa?

Grožđe

Resveratrol je dugo vremena cijenjen kao čudo, osobito kad je riječ o snižavanju razine kolesterola u krvi i krvnom tlaku. Prema brojnim istraživanjima, ovaj biljni spoj s kože crnog grožđa odgovoran je za srčane koristi koje daje crno vino. Resveratrol je također povezan sa neuroprotekcijom, posebno protiv opadanja kognitivnih sposobnosti vezanih za dob.

Početkom ove godine, istraživači s Katoličkog sveučilišta u Koreji, iz bolnice Svete Marije pronašli su još jednu veliku korist koju pruža resveratrol. Naime, otkrili su kako on može suzbiti nepovoljan imunološki odgovor nakon transplantacije organa. U svojoj studiji objavljenoj u časopisu BMC komplementarna i alternativna medicina, istraživači su opisali kako tretman resveratrolom inhibira aktivnost Th17 stanica, imunoloških stanica koje posreduju odbacivanje alografta, u modelu transplantacije kože miša.

Imunosupresivni učinci resveratrola

U svojoj prethodnoj studiji, istraživači su izvijestili da takrolimus (Tac), imunosupresivni lijek koji se obično koristi nakon transplantacije organa, ne smanjuje Th17 odgovor nakon transplantacije bubrega. Stoga su odlučili potražiti komplementarni tretman koji može povećati njegovu učinkovitost.

Istraživači su počeli raditi na resveratrolu, poznatom polifenolu s različitim biološkim aktivnostima. Najnovija istraživanja pokazuju kako ovaj spoj ima imuno-modulirajuće učinke kod različitih imunoloških bolesti koje se oslanjaju na Th17.

Na temelju ovih rezultata, zaključili su kako se resveratrol može koristiti za sprečavanje negativnih imunoloških odgovora nakon transplantacije organa.

Ostale zdravstvene beneficije koje nudi resveratrol

Osim crvenog i crnog grožđa, resveratrol se može naći u raznim prirodnim izvorima, poput borovnica, brusnica, šljiva, kikirikija i pistacija. Također je u izobilju u korijenima japanske knotweed, višegodišnje biljke koja se koristi u tradicionalnoj medicini.

Resveratrol je fitoaleksin, kemikalija koju biljke proizvode za borbu protiv patogenih mikroba. Neke biljke proizvode i resveratrol kako bi izdržale sušu i riješile se nedostatka hranjivih sastojaka. Dokazano je kako resveratrol pruža nekoliko zdravstvenih koristi, uključujući:

  • Regulaciju krvnog tlaka,
  • Smanjuje loši kolesterol,
  • Anti-ageing efekt (npr. produženi vijek trajanja),
  • Efekt anti-oksidacije,
  • Protuupalan je,
  • Štiti moždane stanice,
  • Prevenciju raka.

Resveratrol je fitonutrijent koji promiče dobro zdravlje i može pomoći ljudima da žive duže. Ako želite iskoristiti njegove prekrasne učinke, umjesto uzimanja dodataka resveratrola dodajte u hranu svoju hranu bogatu resveratrolom. Ujedinite svoju prehranu s redovitim vježbanjem i pametnim načinima života kako biste poboljšali svoje zdravlje i iskoristili sve zdravstvene koristi od resveratrola.

3
Ostavite komentar

avatar
10000
 
1 Grupirani komentari
2 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
3 Komentatori
ZadraninLucijaLucija Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Lucija
Gost
Lucija

“…biljni spoj s kože crnog grožđa …”
Pa smo čitali o benefitima spojeva iz – koštica grožđa.
Najpametnije je papati grožđe i tu i tamo popiti deci vina…
Btw, taj resveratrol će možda pokazati učinke i na najčešćim poremećajima imuniteta?

Zadranin
Gost
Zadranin

@Lucija
Ja dnevno uzmem bar “duplu dozu” ovog resveratrola.. u obliku čaše crnog. 😜😂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik