Prvi put transplantirana šaka osobi rođenoj bez tog dijela tijela

Transplatacija šake
0
0

Piotr, 32-ogodišnji Poljak koji je rođen bez lijeve šake, postao je prva osoba koja je dobila transplantaciju tog dijela tijela.

Ranije su transplantacije šake vršene isključivo na pacijentima koji su istu izgubili u nekoj nesreći. Ovo je prvi put da je takva hirurška intervencija izvršena na pacijentu koji, usljed kongenitalnih poremećaja, nije imao šaku od rođenja.

Tokom operacije koja je trajala 13 sati, hirurzi medicinskog univerziteta u Wroclawu su presadili šaku preminulog donora na Piotrov ručni zglob. Koristili su titanijumske šrafove i pločice za povezivanje kostiju prije nego što su povezali mišiće, tetive, nerve i krvne sudove.

Adam Domanasiewicz, glavni hirurg ove operacije, kazao je novinarima da ova procedura predstavlja „važan pomak u neurofiziologiji i primjeni transplantacije, jer je do sada vladalo mišljenje da, u slučaju ove vrste kongenitalnih poremećaja, takvo presađivanje ne bi bilo izvodljivo.“

Piotrov organizam, na sreću, nije odbio šaku donora, iako se on još uvijek ne može u potpunosti služiti njome i trenutno može samo da pomjera prste. Grupa ljekara koja stoji iza ove operacije je optimistična i vjeruje da će Piotr ostvariti veću kontrolu nad šakom, ali i da će biti u mogućnosti da njome osjeća toplotu, hladnoću i druge nadražaje.

šakatransplantacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI