Veliko znanstveno postignuće – prvi puta svinjsko srce presađeno čovjeku

Svinjsko srce presađeno čovjeku
65 komentara

U prvom medicinskom dostignuću, liječnici su transplantirali svinjsko srce pacijentu u posljednjem pokušaju da mu spasu život, a bolnica u Marylandu u ponedjeljak je rekla da mu je dobro tri dana nakon vrlo eksperimentalne operacije.

Iako je prerano znati hoće li operacija doista uspjeti, to je korak u desetljećima dugoj potrazi za korištenjem životinjskih organa za transplantacije koje spašavaju živote. Liječnici Medicinskog centra Sveučilišta u Marylandu kažu da je transplantacija pokazala da srce genetski modificirane životinje može funkcionirati u ljudskom tijelu bez trenutačnog odbacivanja.

Pacijent, David Bennett, 57-godišnji majstor iz Marylanda, znao je da nema jamstva da će eksperiment uspjeti, ali je umirao, nesposoban za transplantaciju ljudskog srca i nije imao drugu opciju, rekao je njegov sin za Associated Press.

“Bilo je ili umrijeti ili napraviti ovu transplantaciju. Želim živjeti. Znam da je to mala šansa, ali to je moj posljednji izbor”, rekao je Bennett dan prije operacije, prema izjavi koju je dao Medicinski fakultet Sveučilišta u Marylandu.

U ponedjeljak je Bennett samostalno disao dok je još bio povezan sa aparatom za srce i pluća kako bi pomogao svom novom srcu. Sljedećih nekoliko tjedana bit će kritični jer se Bennett oporavlja od operacije, a liječnici pažljivo prate kako mu srce radi.

Postoji veliki nedostatak ljudskih organa doniranih za transplantaciju, što tjera znanstvenike da pokušaju shvatiti kako umjesto njih koristiti životinjske organe. Prošle godine u SAD-u je bilo nešto više od 3800 transplantacija srca, što je rekordan broj, prema Ujedinjenoj mreži za dijeljenje organa, koja nadzire nacionalni sustav transplantacije.

“Ako ovo uspije, postojat će beskrajna količina ovih organa za pacijente koji pate”, rekao je dr. Muhammad Mohiuddin, znanstveni direktor programa transplantacije sa životinje na čovjeka Sveučilišta u Marylandu.

Ali prethodni pokušaji takve transplantacije – ili ksenotransplantacije – nisu uspjeli, uglavnom zato što su tijela pacijenata brzo odbacila životinjski organ. Naime, 1984. Baby Fae, umiruće dojenče, živjelo je 21 dan sa srcem pavijana.

Razlika ovoga puta: kirurzi iz Marylanda upotrijebili su srce svinje koja je bila podvrgnuta genetskoj modifikaciji kako bi uklonili šećer u stanicama koji je odgovoran za to hiper-brzo odbacivanje organa. Nekoliko biotehnoloških tvrtki razvija organe svinja za transplantaciju ljudi; onaj korišten za operaciju u petak došao je iz Revivicora, podružnice United Therapeuticsa.

“Mislim da to možete okarakterizirati kao prijelomni događaj”, rekao je dr. David Klassen, UNOS-ov glavni medicinski službenik, o transplantaciji u Marylandu.

Ipak, Klassen je upozorio da je to samo prvi probni korak u istraživanju hoće li ovaj put ksenotransplantacija konačno uspjeti.

Uprava za hranu i lijekove, koja nadzire takve eksperimente, dopustila je operaciju pod takozvanim hitnim odobrenjem za “suosjećajnu upotrebu”, dostupnom kada pacijent sa životno opasnim stanjem nema druge mogućnosti.

Bit će ključno podijeliti podatke prikupljene ovom transplantacijom prije nego što ih proširimo na više pacijenata, rekla je Karen Maschke, istraživačica u Hastings Centru, koja pomaže u razvoju etičkih i političkih preporuka za prva klinička ispitivanja u okviru granta Nacionalnog Zavodi za zdravstvo.

“Ubacivanje u transplantacije sa životinje na čovjeka bez ovih informacija ne bi bilo preporučljivo”, rekao je Maschke.

Tijekom godina, znanstvenici su se od primata prešli na svinje, petljajući s njihovim genima.

Upravo su prošlog rujna istraživači u New Yorku izveli eksperiment koji sugerira da bi ove vrste svinja mogle obećavati transplantacije sa životinje na čovjeka. Liječnici su privremeno pričvrstili bubreg svinje na pokojno ljudsko tijelo i gledali kako počinje djelovati.

Transplantacija u Marylandu podiže njihov eksperiment na sljedeću razinu, rekao je dr. Robert Montgomery, koji je vodio taj rad na NYU Langone Health.

“Ovo je uistinu izvanredan napredak”, rekao je u izjavi. “Kao primatelj presađenog srca, i ja s genetskim poremećajem srca, oduševljen sam ovom viješću i nadom koju daje mojoj obitelji i drugim pacijentima koji će na kraju biti spašeni ovim otkrićem.”

Operacija prošlog petka trajala je sedam sati u bolnici u Baltimoreu. Dr. Bartley Griffith, koji je izveo operaciju, rekao je da pacijentovo stanje – zatajenje srca i nepravilni otkucaji srca – čine ga nepodobnim za transplantaciju ljudskog srca ili srčanu pumpu.

Griffith je presadio svinjsko srce u oko 50 babuna tijekom pet godina, prije nego što je ponudio opciju Bennettu.

“Svaki dan puno učimo s ovim gospodinom”, rekao je Griffith. “I za sada smo sretni s našom odlukom da idemo naprijed. I on je također: veliki osmijeh na njegovom licu danas.”

Svinjski srčani zalisci također se desetljećima uspješno koriste kod ljudi, a Bennettov sin je rekao da je njegov otac dobio jednu prije otprilike deset godina.

Što se tiče transplantacije srca, “On shvaća veličinu onoga što je učinjeno i stvarno shvaća važnost toga”, rekao je David Bennett Jr. “Nije mogao živjeti, ili je mogao izdržati dan, ili je mogao izdržati nekoliko dana. Mislim, mi smo u ovom trenutku u nepoznatom.”

IZVOR: apnews.com

medicinasrceSvinjetransplantacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravednik
2 godine prije

Odlično, ima i dobra strana medicine ona koja radi u korist čovjeka.

da_se_zna_istina
2 godine prije

Možda će ga i srce vući da promijeni prehranu i način života.
To se zove napredak.

Šele
2 godine prije

Lićno mislim da ovakva medicina je dno dna, zar stvarno mislite da u eri ovolike tehnologije nema drugi rješenja, i to baš od svinje, to je još jedan globalistićki igrokaz da se ćovjek ponizi, medicina postoji toliko vremena, vjerujem da postoje,, trave,, koje bi bolje pomogle, i na kraju, koji dokaz ima obićni čitalac, čovjek, da ovo funkcioniše, za koji tjedan više niko neće se ni sjetiti ovoga, ovo je samo da tamo negdje neko pokupi lovu, ko oni što putuju na Mars

Faust
2 godine prije

Bolje dostojanstveno umrijeti.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Iznimno bogati imaju svoje klonove koje odrzavaju na zivotu negdje po podrumima tek toliko ako im zatreba koji organ i to vec vise od destljeca …
Za sirotinju su dobra i svinjska …

Zabluda
2 godine prije

Nista specijalno, veci je uspijeh sto su transplatirali ljudima mozak ovce, ovo je glupost. LoL

Ja to onako
2 godine prije

Nije to nista,vakserima na pocetku curone presadjivali pileci mozak(zato se i vakcinisu).

Dupla Kamilica
2 godine prije

Batališ um i poslušaš srce, i onda zarokčeš.

Skeptična jama
2 godine prije

Samo sam svratio da vidim šta nam to jutros pišu naši logični moralisti, skeptici i čuvari tradicije. Očekivano pljuju po svemu što ne razumiju i ima veze sa znanošću. A sutra bi molili i plakali doktore da im ugrade i zmijsko srce samo da svoje licemjerne guzuce još malo ostave na životu.

preseren3
2 godine prije

To je sada čovijek dobrog srca-
Srca svinje.
Mada, po mome, ove transplantacije su več masovno primenjene.
Poznate su posledice transplantacija mozga.. Svi ušli u EU parlament.
Đođe mi napred onaj vic, vjerovatno ga svi znate… O naprijedku presađivanja…

nekoime
2 godine prije

Samo da ne odapne od svinjske gripe.

Ivan
2 godine prije

Barem mu izmet i trula hrana više neće biti odvratni.

Peter Tosh
2 godine prije

Eto miokarditis ce uskoro biti pickin dim.
Ako svinja zajebe, napravit ce paprikas dok se ne ohladis i super

Komplicirano
2 godine prije

ma eto,,genetsko modificiranje izgleda nije teorija zavjere,,,stvarno je teško razumjeti ove što kažu da cjepivo nije genetsko modificiranje,,,,pitanje je samo,,,šta “prepravljaju”???,,,ove šta prime valjda dovoljno doza više neće biti moguće “prepravit” da opet budu ljudi…jbt,,kao da se nalazimo u nekom horor filmu sa mengeletom u glavnoj ulozi,,,,

Dupla Kamilica
2 godine prije

Mogući scenarij. Hoda transplantirani sa ženskom na prvom spoju i primjeti kaljužu sa strane i srce ga povuče.

Metabaron
2 godine prije

Nije to nista , pa ovdje medju komentatorima postoje individue kojima su presadili svinjsku glavu …

čudila se aman ja
2 godine prije

…mislim kako sva ta,božemiprosti,presađivanja rade na običnim ljudima zapravo kao eksperiment čiji uspjesi će poslužiti sotoninim bogatim bolesnicima, a sve pod krinkom humanosti.

Maya
2 godine prije

Mene podsjeća na autoservis, recimo, ima takvih servisa. Nije neophodno da potreban dio bude i originalan, da se naći zamjenski. Zna se što je transplantacija, koliko opstaje i što je za to neophodno, kako djelotvorna….. To je za ljude, nema veze sa robotima i sličnoj obitelji. Skupa znanost.

xxx
2 godine prije

od ostatka svinje napraviti cvarke, pa ce biti jos posla presadjivanjem. i tako u krug

radoznalo_mače
2 godine prije

Frankeštajn.

Don Piškot
2 godine prije

Da li mengele markotić ima stan u Marylandu i da li ima poveći rez na prsima?Mislim,onda bi ono sa eksperimentima bilo jasno.Pitam za frenda,ja se u to apsolutno ništa ne kužim.

Marlov
2 godine prije

Neće biti problema kod političara i mnogih drugih, jer spadaju u istu vrstu tako da će implantacija biti 100 posto uspješna.

ledeno doba
2 godine prije

već prije više od 20-ak godina, bio je slučaj presađivanja svinjskog srca nekom pacijentu.. To je bio hitni slučaj, jer za pacijenta nisu imali ljudsko srce, tojest nisu imali darovatelja. Potražanje je velika. Poznato je da pacijenti za presađivanje moraju čekati mjesecima i godinama (osim kabalista, oni uvijek imaju spremna ljudska srca za presađivanje, jer im je lako tajno pobiti toliko i toliko mladih osoba za tu svrhu).
Dakle, tom pacijentu tada je presađeno svinjsko srce samo privremeno dok ne nađe darovatelja za ono pravo.
Mislim da će i u ovo slučaju, o kojem se govori ovdje, biti samo privremeno.
ustvari je medijski sve napuhano, da se ovčicama malo odvuče pažnja. Jer dok na jednoj strani traje genocid cjepivom- na drugoj strani se kofol sugerira humanost i požrtvovanost medicine

Dupla Kamilica
2 godine prije

Pretpostavljam da je šprajc već rezervirao jedno, neće osjetiti razliku.

abc
2 godine prije

Operacija uspjela, pacient rikno…..

Max
2 godine prije

Gmo terapija.

Keki
2 godine prije

Sirota životinja.

flint
2 godine prije

pokosit će nas sve moguće bolesti i nesreće

Lucija, prva
2 godine prije

“uklonili šećer u stanicama ”
Ke???

“The heart came from a pig raised by Revivicor, a US firm that spun off from the UK company that helped to clone Dolly the sheep.
It’s not clear exactly how the pig was gene-edited, but the company has developed pigs whose CELL SURFACES DO NOT HAVE A SUGAR MOLECULE CALLED Α-1,3-GALACTOSE, OR Α-GAL, WHICH TRIGGERS THE HUMAN IMMUNE SYSTEM.
The man also received an experimental drug made by Kiniksa Pharmaceuticals designed to stave off rejection.”

Ana7
2 godine prije

Bolestina

Boba Lazarević
2 godine prije

Šta, neki političar je donirao srce? Nisam znao da imaju…

pirat sa kariba
2 godine prije

eto sad znamo kako je nastala svinjska gripa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI