fbpx

Istraživači pronalaze dokaze o „skrivenoj svijesti“ danima nakon povrede mozga

Ljudski mozak

Tanka linija između života i smrti, kao i definicija „mrtav mozak“, dugo je zbunjivala neuroznanstvenike i čak izazvala rasprave, tužbe i medijske rasprave. Nedavna studija, međutim, otkrila je neuronske nagovještaje o „skrivenoj svijesti“ kod pacijenata koji su se u potpunosti oporavili od traumatičnih povreda mozga.

Nakon što su bliže pogledali podatke elektroencefalografije (EEG), istraživači sa Columbia University i New York-Presbyterian Hospital su otkrili da skoro jedan od sedam pacijenata koji su imali povrede mozga, pokazuje dokaze skrivene svijesti samo nekoliko dana nakon povrede. Prema istraživačima, vjerovatnije je da će se oporaviti pacijenti koji pokazuju ove znakove.

„Iako je naša studija bila mala, ona sugeriše da EEG – alat koji je lako dostupan kod pacijenta na intezivnoj njezi u gotovo svim bolnicama širom svijeta – ima potencijal da u potpunosti promijeni način na koji upravljamo pacijentima sa akutnom povredom mozga“, kaže Jan Claassen, vanredni profesor neurologije na Vagelos College of Physicians and Surgeons, koji je i direktor Odjeljenja za neurološku intenzivnu njegu Medicinskog centra u New York-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center.

U ovom trenutku, još uvijek ne postoji savršen način da predvidimo šanse za oporavak, nesvjesnih pacijenata sa povredom mozga.Međutim, kao što pokazuje studija, može postojati relativno brz i jednostavan način pronalaska znakova skrivene svijesti kod nesvjesnih pacijenata i predviđanje njihove šanse za preživljavanje.

Pronalaženje skrivene svijesti

Da bi identifikovali znakove skrivene svijesti kod pacijenata, istraživači su napravili mašinski algoritam kako bi procijenili 104 pacijenta intenzivne njege. Svi pacijenti su nedavno zadobili veliku povredu mozga i ostali su bez svijesti i bez reakcije.

Međutim, pošto redovni EEG nisu dovoljno osjetljivi da otkriju svijest kod kritično bolesnih pacijenata, istraživači su morali da razviju novu metodu.

Prema istraživačima, oni su tražili od pacijenata da otvore i zatvore ruke ili da prestanu da otvaraju i zatvaraju ruke dok su skenirani EEG-om. Podaci iz EEG skeniranja su zatim uneseni u mašinski algoritam radi traženja znakova da je pacijent otkrio razliku između naredbi. Ako je obrazac aktivnosti između naredbi bio različit, ali ponovljiv, to sugeriše da je pacijent razumio naredbe, ali nije mogao da se pomjera.

Pomoću ovog testa, istraživači su pronašli 16 pacijenata koji su pokazali znakove skrivene svijesti. Od 16, polovina njih prešla je iz nesvjesnog stanja u stanje mogućnosti ispunjavanja komandi do trenutka njihovog otpuštanja. To je dvostruko veći procenat u poređenju sa pacijentima koji su mogli isto, ali nisu imali skrivenu svijest.

Još je zapaženije bilo to što je godinu dana nakon otpusta sedam pacijenata ili 44 procenta bolesnika sa skrivenom sviješću sada moglo da funkcioniše samostalno osam sati dnevno. U međuvremenu, samo 14 procenata od 89 pacijenata koji nisu imali istu aktivnost mozga bili su u stanju da urade isto.

„Ovo istraživanje pokazuje da neki pacijenti koji ne reaguju danima ili duže mogu imati kognitivne mogućnosti obrade dovoljne za razlikovanje komandi, a ti pacijenti imaju veće izglede da se oporave“, izjavio je dr Jan Claassen.

Napredak

Iako je studija pokazala da je otkrivanje takozvane skrivene svijesti putem EEG praćenja dobar pokazatelj pacijentovih šansi za oporavak, tim još uvijek ne pokušava da se metoda koristi u bolnicama, jer neki izazovi ostaju u procesu koji treba prvo da se prevaziđu.

Sama metoda EEG praćenja predstavlja neke tehničke izazove – neurološki pregledi će se morati obavljati jednom ili dva puta dnevno jer svijest varira nakon povrede mozga. Izgovorene komande će takođe morati da budu visoko sinhronizovane sa EEG snimcima. Pored svega toga, bolnice će trebati da nabave dodatne računare za analizu.

„Važno je započeti monitoring sa EEG-om što je ranije moguće i u nekoliko vremenskih tačaka procijeniti da li je oporavak poslije teške povrede mozga složen proces,“ objasnio je Claassen.

Što je još važnije, Claassen je izjavio da procjene moraju biti pomno osmišljene. U suprotnom se artefakti mogu pogrešno tumačiti kao aktivacija mozga ako je paradigma ispitivanja loše osmišljena ili je računska analiza izvršena pogrešno.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Bosanac
Gost
Bosanac
6 mjeseci prije

Ovaj Z.Milic dodje kao neki ‘Intermezzo’, dok ne stignu ove aktuelne teme od ostalih iz redakcije

istrazuj
Gost
istrazuj
6 mjeseci prije

Na ovaj tekst, koji po obicaju prica o “nauci” i “naucnicima”, stavio bih izvrstan prilog koji je vrsni hirurg Harun Avdagic nedavno objavio na FB…
Mislim da puno, puuuno vise govori o nama kao ljudima, nego ovi “naucni” tesktovi…
A kao vrstan kardio-hirurg dr Avdagic vjerovatno ima PUNO toga vise neci nego ovi vajni “naucnici”…

https://www.facebook.com/harun.avdagic/posts/10222111063713691

Slučajnost ili sudbina….
Od kada znam za sebe slušao sam o medicini u krugu svoje porodice. Tu ljubav da pomogneš drugima nasljedio sam od svoga oca koji mi je uvjek govorio jednu već poznatu rečenicu”Ako spasiš jedan život kao da si spasio cijeli svijet! Iz toga crpi energiju za život”
Tokom svoga školovanja nisam imao dileme u kojem pravcu da idem. Krajem osmogodišnje škole jedno jutro samo je “kliknulo” kardiohrirug ili narodno “majstor za srce”. Iako je Tuzla u to vrijeme bila daleko od te vrste hirurgije moja želja nije jenjavala nego naprotiv…Sve knjiga što je bilo u kući a vezano za tu tematiku sam pročitao a tokom studiranja proširio sam polje svoga interesovanja o “Srcu” kao nečemu koje je u svim religijama i ateističkome shvatanju bilo centar svijeta.
“Srce je pumpa, ima 4 ventila, dovod goriva, struju i kablove.”Nemoguće da je tako prosto ?!
Svi smo nekada osjetili vibarciju, energiju ili kako god hoćete da nazovete pozitivan ili negativan nemir u bezbroj situacija u kojim smo se nalazili. Nakon rata i završenog fakulteta spletom srećnih okolnosti upadam na Kliniku za kardiohrirugiju i počinje moja specijalizacija. Tada se tokom edukacije otvaraju i druge dimenzije i pitanja mojih mentora. Da li je duša čovjeka u srcu ili nije?
Svaki od njih je imao svoje mišljenje, stav ili stil operativne tehnike.
“Si fueris Romae,Romano vivito more” Na kraju svi putevi vode u Rim! Neko dok radi sluša “narodnu” neko “zabavnu” ili bilo koju drugu vrstu muzike, a neko voli tišinu. Neko kaže “Da je kardiohirugija uvijek ponavljanje istih radnji kao pilot kada uđe u avion. Pregleda sve, rula na pisti, poleti, leti i na kraju sigurno sleti.” Ali srce uvijek nađe način da te iznenadi, uglavnom pozitivno ali nekad zna da te otrese o zemlju iako si uradio sve po propisu i pravilima! I nakon završene specijalizacije, odgovor na ovo pitanje ostalo je negdje između. Tokom završene specijalizacije a nakon toga i subspecijalizacije imao sam sreću da radim sa velikim “Asovima” u ovom poslu koji su mi pomogli da znam “sklopiti i rasklopiti” srce. Pri kraju subspecijalizacije imao sam čast da budem 6 mjeseci na “izvoru” gdje je sve počelo. Pokojni Majkl Elis Debejki a drugi Denton Cooley koji je aprila 2010.godine imao 90 godina i redovno dolazio na posao. Najavio sam se da ga pozdravim, da se rukujem i slikam sa jednim od dva lika moga djetinjstva . “Ti si prvi Bosanac kojeg znam” reče na moj odgovor odakle sam.
U Houstonu u bolnici gdje sam bio i danas radi Hazim J.Safi jedan od 4 imena u svijetu koji operišu kompletnu grudnu i trbušnu aortu u jednom aktu. Tokom predstavljanja među dvadesetak “residenta” iz cijelog svijeta samo je rekao :”Haroon lets go!” Tokom dva mjeseca dok je izvodio svoju magiju perfektno i bez greške, pričao mi je kako je završio Medicinski fakultet u Bagdadu. Kako je tokom studiranja gledao oca kako “iskače” kroz prozor i preko ograde bježi dok je tajna Iračka služba šezdesetih godina prošlog vijeka kucala na vrata! Dolazak u London pa onda u Houston, o istoriji, umjetnosti i svemu kao da je završio sve to. Upijajući i gledajući savršene poteze u mojoj glavi stalno odjekuje:”Otkud ja sa njim u sali i zašto je baš mene odabrao?”
I dok sam sebi dajem odgovre jer “Harun Al Rašid” osnovao je prvi Univerzitet u svijetu u Bagdadu(Hvala stari). Safi je dolazio dva puta u ex Yugoslaviju i svidio mu se karakter Balkanaca. Kćerka mu se zove Emina i neko mu je pokolnio CD koji i sada ima sa pjesmom o preljepoj Mostarskoj Emini- Alekse Šantića. Veliki “Majstor” znajući moju ali i njegovu dilemu, pokušao je da mi jedne prilike ponudi odgovor.
Tokom operacije grudne i trbušne aorte u jednom aktu morate pacijenta “spojiti” na mašinu srce- pluća, zaustaviti srce, ohladiti pacijenta na 17 stepeni C, staviti led oko glave i dati lijekove za protekciju. Onda se pumpa ili mašina zaustavlja i hirurg ima 30-40 minuta da završi posao u protivnom gubite pacijenta! U borbi sa sekundama, Veliki Majstor Hazim J.Safi mi reće: “Vidiš Haroon, zaustavili smo srce jel tako? EKG je ravna linija. Zaustavili smo moždanu aktivnost jer EEMG je ravna linija. Pacijent je hladan na 17 stepeni C. Faktički je mrtav a nije.”Podigao je glavu, pogledao me i kao na “Daskama koje život znače”rekao :
“WHEERE IS THE SOUL HAROOON, WHERE IS THE SOUL???”
U deceniji poslije dijelom sam prihvatio njegovo mišljenje da se duša čovjeka nalazi u aorti ali ipak mislim da na to pitanje će odgovoriti neko ko nije iz našeg esnafa.
28.03.2010 godine Facebook me podsjeća na Hazima a dan poslije od meni drage osobe, koja zna moje dileme dobijam ovaj video clip. Proteče još dosta vode dok neko odgovori na ovo pitanje ali u ovo doba corone kada su nam napete misli, ostavite 20 minuta i pogledajte. Možda se otvore neka nova vrata ili neka nova dimenzija…

Skriveno
Gost
Skriveno
6 mjeseci prije

Baš mi se svidjelo i ti si super!👍🏻

Moreno
Member
Moreno
6 mjeseci prije

Kad bi ovi šta tuču ovu teoriju bar dali definiciju svijesti i je li svijest isključivo vezana za fizičko tijelo . . . jer ako fizičko tijelo izgubi svijest to ne znači kako je svijest nestala . . .

Mercury
Gost
Mercury
6 mjeseci prije

@ Moreno

Članak je loše preveden

“Brain activation in response to spoken motor commands” – istraživanje se uopće ne bavi sviješću. Možeš pogledati na internetu to istraživanje.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
6 mjeseci prije

Moreno
Istrazivanjem svesti i njenog porekla, najvise se bavio znameniti Karl Pribram koji je tokom opseznih eksperimenta sa pacovima zakljucio da se svest nalazi u svakom tkivu, u svakoj stanici organizma i sire u univerzumu gde postoji nekoskriveno jezgro iz kojeg svi mi crpimo svest. Manje vise, isto je tvrdio i Nikola Tesla. Zajedno sa Davidom Bohmom, smatra se za osnovopoloznikom teorije o holograficnosti univerzuma. Nesto vise i detaljnije mozes procitati u knjizi Polje (Field) Lin Mctaggart

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

Bilo im je lakše da pitaju vojne istraživače – oni to odavno znaju.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
7
0
()
x