fbpx

Južnokorejska vlada istražuje 7 smrtnih slučajeva koji su uslijedili nakon vakcinacije protiv Covida-19 vakcinom AstraZeneca

AstraZeneca vakcine

Južna Koreja završila je svoju prvu nedelju uvođenja dugo očekivanih vakcina protiv Covida-19 u zemlji sa hiljadama sumnji na neželjene reakcije na vakcinu AstraZeneca, od kojih je sedam rezultiralo smrtnim ishodima.

Broj umrlih nakon vakcinacije porastao je za četiri u protekla dva dana, navodi se u izvještaju južnokorejske Agencije za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA), koja istražuje incidente. Vakcine je primilo više od 296.000 ljudi, ili oko 0,6 odsto stanovništva zemlje, tokom prve nedjelje.

Južna Koreja prijavila je više od 2.800 neželjenih reakcija na vakcinu protiv Covida-19, ali samo 24 od tih slučajeva smatrano je teškim, uključujući sedam koji su rezultirali smrću. Sva 24 teška slučaja uključivala su ljude koji su dobili vakcinu AstraZeneca, koja je bila prva vakcina odobrena za upotrebu u Južnoj Koreji.

Velika većina doza koje su do sada primijenjene je vakcina AstraZeneca. Seul takođe ima ugovor o prijemu miliona doza vakcine Pfizer-BioNTech Covid-19, ali velike isporuke ne bi trebalo da počnu do sljedećeg mjeseca. Do sada je u Južnoj Koreji dato oko 5.000 vakcina Pfizer-BioNTech, a nijedna nije izazvala ozbiljnu neželjenu reakciju.

Južna Koreja generalno ima neke od najviših stopa vakcinacije na svijetu i može se pohvaliti nekim od najefikasnijih napora za ublažavanje bolesti Covid. Ali zemlja polako započinje sa primjenom vakcina, navodno zato što su zvaničnici uvjereni da su im uspjesi u borbi protiv Covida-19 dali luksuz da se usredsrede na sigurnost prije brzine.

Južna Koreja prijavila je više od 92.000 slučajeva Covida-19 među svojih 52 miliona stanovnika, a od subote samo 1.632 smrtna slučaja. Poređenja radi, Velika Britanija, koja ima oko 67 miliona stanovnika, imala je više od 4,2 miliona slučajeva i 124.000 smrtnih slučajeva.

Ali Južna Koreja pretrpjela je strah od vakcine prošle jeseni, kada su najmanje 83 osobe umrle nedugo nakon vakcinacije protiv sezonskog gripa. KDCA je rekla da nije pronašla dokaze da je vakcina prouzrokovala bilo koji od tih smrtnih slučajeva. Za razliku od ozbiljnih alergijskih reakcija koje su navodno povezane sa vakcinom protiv Covida-19, nije bilo izvještaja o anafilaktičkom šoku koji je prouzrokovan vakcinom protiv gripa.

Većina ljudi koji su umrli nakon sezonskog vakcinisanja bili su starije životne dobi i imali su osnovna zdravstvena stanja. Najmanje nekoliko smrtnih slučajeva nakon vakcine protiv Covida-19 uključivalo je ljude starije životne dobi, koji su imali osnovna zdravstvena stanja ili oboje.

„Govorimo zaista o ljudima koji su teško pogođeni vrlo teškim osnovnim bolestima“, rekao je dr David Kwvak sa Univerzitetske bolnice Soonchunhiang u četvrtak u intervjuu za Arirang News. „Moramo uzeti u obzir ozbiljnost osnovnih stanja koja su imali prije primanja vakcine.“

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
9 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Picajzl
Gost
Picajzl
1 mjesec prije

Istraga će se odužiti, konkretnih zaključaka neće biti, jedino će biti “JASNO” kako smrti nemaju veze sa cjepivom, Nadalje neće više objavljivati informacije o umrlima, scenario viđen i uvježban.Život ide dalje uz JUMBO PLAKATE, CJEPITE SE,(inače ste ubojica koji prenosi smrt).

pits
Gost
pits
1 mjesec prije
Reply to  Picajzl

Sputnik nema niti jednu negativnu reakciju, gdje se nije koristio.

Picajzl
Gost
Picajzl
1 mjesec prije
Reply to  pits

Je, kud god se okreneš, rit ti je uvijek otraga.

Stef
Gost
Stef
1 mjesec prije

Korejanci su imali u 2020 puno mrtvih od cjepiva za gripu.
U 10mj. gotovo 100 mrtvih
https://news.cgtn.com/news/2020-11-07/South-Korea-s-flu-vaccine-death-toll-approaches-100-Vefafx1knS/index.html

Singapur obustavlja cijepljenje sa 2 cjepiva zbog mrtivh u J.Koreji
https://news.cgtn.com/news/2020-10-27/Singapore-halts-use-of-2-vaccines-after-suspicious-deaths-in-S-Korea-UVlZpEDfFK/index.html

A kolko bu ih tek , od corona cjepiva ???

Picajzl
Gost
Picajzl
1 mjesec prije
Reply to  Stef

Ne bu, objavit će kako ih je srce uhvatilo i šlag strefil od pretjerane sreće kaj su se cijepili.
(hvala za linkove).

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Zločine i treba istražiti.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 mjesec prije

“Južna Koreja prijavila je više od 92.000 slučajeva Covida-19 među svojih 52 miliona stanovnika, a od subote samo 1.632 smrtna slučaja. … Velika Britanija, koja ima oko 67 miliona stanovnika, imala je više od 4,2 miliona slučajeva i 124.000 smrtnih slučajeva.”
???

Možemo mi o razlikama u genetici ili sojevima virusa…ovdje nešto nije u redu. PROTOKOLI?

2. Usporedba USA – Indija, 5 puta više stanovnika, sa 5 puta manje mrtvih.

3. Bjelorusija, 3 puta više stanovnika od RH, isti broj pozitivnih, oko 4 puta manje mrtvih!

rimtu
Gost
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  Lucija, prva

U Koreji manje lažu nego u Britaniji.

Vesna Šipuš
Gost
Vesna Šipuš
1 mjesec prije

Mi Hrvati trebamo učiniti nešto što smo propustili, elem jer se zemlja trese pa gledamo kako ćemo pobjeći ispod krova, ili jer smo zaboravni. predlažem da naša stožer-ergela odmah pokrene projekt uspostave novog Cro-COVID-virusa, s naznakom “izvorno hrvatsko” Certifikat bi mogla izdati Ivana Paradžiković i vajni znanstvenici s Ruđera, uz supotpis Ivane Rimac iz boranija. Opći virus mogao bi biti heklan u bojama crveno bijelih polja, s lentom barjakom. Svaka županija mogla bi također imati svoj autohtoni virus u bojama županije, gradovi u bojama gradova, mjesni odbori boje mjesnih odbora, sve do kućnih savjeta, a oni neka odluče na sjednici većinom glasova kakve će biti njihove boje. Mi taj projekt također moramo odmah zaštititi ekskluzivnim pravima za patente. Kreativni, kakvi već jesmo, svaki Hrvat mogao bi biti kreator svog vlastitog virusa, pače ga sam i prijaviti. I treba se požuriti, jer ako Srbi ovo čuju, opet će nas preduhitriti i onda smo nagrabusili. Cjepivo? Ne treba brinuti, cjepivo dolazi izravno s neba, to jest kad pada kiša. Kiša je bolje cjepivo od ovih koje preporučuje država. Kiša-cjepivo cijepi sve: biljke, životinje, jonosferu, stratosferu, volosferu, vlastosferu. Nitko od toga neće preživjeti. Žurim, idem prijaviti vlastiti virus.  

POVEZANE VIJESTI

Izbornik