Kupujete voćne sokove? Dobro pazite jer oni mogu biti puni teških metala.

dijete pije sok
4 komentara

Ovaj članak je napisan s ciljem da skrenemo pažnju svih, a posebno roditelja, o opasnosti koje vrebaju iz bočica i tetrapak pakiranja. Ti sokići, sa lijepim slikama možda i nisu toliko nevini kao što se čine. Jer osim što morate čitati između redaka kako biste vidjeli koje sve sastojke sadrže (štetne i korisne), također imajte na umu da ima i sastojaka koji uopće nisu navedeni na ambalaži, a se nalaze se u napitku. Upravo ti sastojci nam najviše štete.

Ako dajete djeci voćne sokove, sretni što nekako konzumiraju voće, možda biste željeli čuti o novoj studiji koja je otkrila skrivenu opasnost u tim pićima. Ako vas količina šećera u sokovima već nije odvratila od želje da ih kupite ovo alarmantno otkriće, visokih razina teških metala u mnogim voćnim sokovima, će vas sigurno potaknuti da razmislite više puta prije nego kupite takve sokove.

Znanstvenici iz Consumer Reportsa nedavno su testirali 45 različitih voćnih sokova koji se prodaju diljem Sjedinjenih Država, a u polovici njih pronašli su teške metale. Ne govorimo o količinama u tragovima gdje biste trebali piti galone soka da biste uzrokovali štetu; razine u nekim su bile dovoljno visoke da ako pijete pola šalice dnevno ozbiljno biste mogli narušiti zdravlje!

Iako nijedan od sokova nije bio potpuno kontaminiran, neki su bili gori od drugih. Za dvadeset i jedan od 45 testiranih sokova problematične su količinu olova, kadmija i anorganskog arsena, dok je “zabrinutost” definirana kao dovoljno visoka količina da redovita konzumacija može povećati rizik od problema u ponašanju, nekih vrsta raka i drugih zdravstvenih problema. Mješavine sokova i sok od grožđa bili su najproblematičniji.

Prisutnost najmanje jednog teškog metala nađena je u svakom ispitanom soku. Sedam od njih imalo je teške metale koji su mogli prouzročiti štetu konzumiranjem pola čaše dnevno, dok je devet moglo uzrokovati probleme sa uzimanjem jedne šalice dnevno.

Važno je ograničiti izlaganje toksičnim teškim metalima

Iako je važno napomenuti da su teški metali prirodno prisutni u našoj vodi, zraku i tlu, što je vjerojatno razlog njihove prisutnosi u sokovima a količine su uglavnom niske. Međutim, tijekom vremena se nakupljaju u tijelu i uzrokuju oštećenja, pa je ograničavanje konzumiranja ovih sokovo vrlo bitno, pogotovo za našu djecu.

Uz male količine, koje su prirodno prisutne u nekim plodovima voća, metoda koja se koristi za pročišćavanje vode u soku može napraviti razliku te bi mogla smanjiti teške metale. Također je važno shvatiti da neke od tvrtki mogu nabavljati svoje plodove iz područja s većom kontaminacijom od drugih. Često iz zemalja gdje se previše ne vodi računa o kvaliteti voća i načina uzgoja.

Teški metali koji se nakupljaju u vašem tijelu povećavaju rizik od nekih bolesti kao što su Poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću, bolesti srca, rak, oštećenje bubrega, reproduktivni problemi i dijabetes tipa 2 – da ne spominjemo sniženi IQ. Izloženost je također povezana s Alzheimerovom bolesti, anemijom i autoimunim poremećajima.

Djeca su posebno osjetljiva na ove toksine, jer se njihov živčani sustav još razvija i njihova tijela su manja. Također su često izloženi teškim metalima iz drugih izvora, kao što su riža, riba, pa čak i hrana za dojenčad, koja se s vremenom i količnom također može postati opasna.

Postoji mnogo razloga zašto biste trebali ograničiti konzumaciju sokova vašoj djeci, od onečišćenja teškim metalima do visokog kalorijskog sadržaja i lošeg utjecaja na zube.

Iako je ova studija provedena u SAD-u, a testirani su samo sokovi koji se mogu kupiti na njihovu tržištu, ne možemo sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je na ovom prostoru ista situacija. Možda je gora, a možda bolja. Dok se ne izradi studija na ovom području svakako vam preporučujemo da pripazite što jedete i pijete.

Naše domaće voće je najbolji izbor za zdravlje vas i vaše djece. Ne ono uzgojeno za industriju, jer i ono više nije zdravo, nego ono što svaki dan gledamo u našem vrtu ili kod naših susjeda.

Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance iz Ceske
3 godine prije

U životu nisam popio takve sokové, iscjedim dva limuna, pomjesam sa medom i vidím, nista bolje od osvjezenja

MajorJS1
3 godine prije

kako se rijesiti onda teskih metala iz tijela?

otpisani
3 godine prije

“Kupujete voćne sokove? Dobro pazite jer oni mogu biti puni teških metala.”
Kako da procijenimo da li u soku ima “teških metala”?? …da uzmemo bocu u jednu ruku a od drugog proizvođača u drugu, pa koja je lakša, tu kupimo, jer je lakša, pa znači da tu nema “teških metala”, ili ih ima manje ?

“Naše domaće voće je najbolji izbor za zdravlje vas i vaše djece. Ne ono uzgojeno za industriju, jer i ono više nije zdravo, nego ono što svaki dan gledamo u našem vrtu ili kod naših susjeda.”
..a tko nema svoj vrt možemo li uzgoj pokušati na balkonu u vazama? .. ili onaj ko nema vrta ne mora ni jesti “zdravo” ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI