fbpx

Kurkuma: Spriječite bolesti jetre i smanjite masnoću jetre ovim nevjerojatnim prirodnim biljnim spojem

Kurkuma

Masna bolest jetre je stanje opasno je po život uzrokovano nenormalnim nakupljanjem masti u jetri. Iako je obično uzrokovano prekomjernim konzumiranjem alkohola, ova bolest može proizaći i iz bezalkoholnih sredstava.

To nakupljanje masti može dovesti do upale u jetri, uzrokujući oštećenja i stvaranje ožiljaka. Teški slučajevi masne bolesti jetre mogu čak dovesti do zatajenja jetre. Smanjivanje ovog nenormalnog nakupljanja jetrene masti često uključuje redovito vježbanje i druge zdrave promjene životnog stila poput jedenja uravnotežene prehrane i smanjenja unosa šećera. Sada, nedavno istraživanje sugerira da bi dobro poznati spoj koji se nalazi u kurkumi mogao napraviti veliku razliku u poboljšanju zdravlja jetre.

Studija objavljena u časopisu Drug Research otkrila je da kurkumin ima učinak na jačanje jetre poput poboljšanja protoka krvi u jetri i smanjenja jetrene masti.

Uzmite kurkumin za poboljšanje zdravlja jetre

Tijekom godina, popis korisnih učinaka kurkumina za zdravlje nekako postaje sve duži i duži. Kurkumin se smatra glavnim aktivnim sastojkom kurkume (Curcuma longa), višegodišnjim začinom usko povezanim s đumbirom. Kurkuma se tisućama godina koristi kao začin i kao osnovni sastojak u Ayurvedskoj medicini zbog njenih snažnih ljekovitih svojstava, uključujući snažne antioksidacijske i protuupalne učinke.

Također se otkriva kako kurkumin povećava hormon rasta koji se naziva moždani neurotrofni faktor (BDNF). Povećanje ovog hormona moglo bi pomoći u odgodi ili čak preokrenuti kognitivni pad povezan s dobi i obilje neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. Viša razina BDNF-a također može poboljšati memoriju.

U ovoj studiji, istraživači iz Irana imali su za cilj procijeniti učinkovitost i sigurnost kurkumina kao dodataka prehrani za subjekte oboljele od bezalkoholnih bolesti masne jetre. Da bi to učinili, istraživači su regrutirali 87 pacijenata s tom dijagnozom i nasumično su ih svrstali u jednu od dvije skupine. Tim je jednoj od skupina dao zadatak da uzima 1 g kurkumina dnevno u periodu od osam tjedana, dok je druga skupina uzimala placebo u istom vremenskom okviru. Svaki je pacijent dobivao savjete o prehrani i načinu života prije početka ispitivanja. Istraživači su analizirali fizička mjerenja, razinu jetrenih enzima i snimke jetre, prije ispitivanja i nakon osam tjedana.

Na kraju, istraživači su otkrili da je dodatak kurkumina povezan sa značajnim smanjenjem indeksa tjelesne mase i opsega struka u usporedbi s placebom skupinom. Ovaj je nalaz posebno važan jer se pretilost smatra faktorom rizika za bezalkoholne bolesti masne jetre.

Osim toga, ultrazvučno pregledavanje jetre pokazalo je da je 75 posto onih koji su uzimali kurkumin pokazalo značajna poboljšanja u ukupnom zdravlju jetre, dok je stopa poboljšanja onih u kontrolnoj skupini dostigla samo 4,7 posto. Dok su serumske razine aspartat aminotransferaze i alanin aminotransferaze bile povišene u sudionika u skupini koja je primala placebo, one u skupini s kurkuminom pokazale su značajno snižene razine jetrenih enzima.

I na kraju, sudionici koji su svakodnevno uzimali dodatke kurkumina također su otkrili značajna poboljšanja volumena jetre, protoka jetre i promjera jetrenih vena; a svi oni doprinose pravilnom radu jetre.

Studija sugerira da kratka suplementacija kurkumina može učinkovito smanjiti količinu jetrene masti u bolesnika s bolesti masne jetre. Otkrića također potvrđuju sposobnost kurkumina u poboljšavanju tjelesnih mjera i podržava pravilnu funkciju jetre. Istraživači su dodali da njihova studija zahtijeva daljnja istraživanja istražujući obećavajuće učinke ovog „čudesnog-spoja“.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Obavezno uz kurkumu, nešto neke masti i papar…. Absorbcija se tako poveča za nekoliko puta…

VasilisaPremudra
Member
Famed Member
VasilisaPremudra
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Kurkuma i jogurt – efektivna kombinacija

ja sam
Gost
ja sam
1 godina prije
Reply to  Trubadur

ja sa supom/juhom uzmem obavezno kapsulu turmeric/piperin

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Uzmite ono što vam raste ispred kuće… Samonikle jabuke,napravite vino od njih i imate cijele godine…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alex

Vino, nisam znao da to može!
Sirće od divlje jabuke….ekstra stvar.

Shoogy
Gost
Shoogy
1 godina prije
Reply to  Siniša

Poznatije kao Mosht

Starina
Gost
Starina
1 godina prije

Molim provjerite još jednom ovu količinu od 1000 g! To bi bilo previše.

gost
Gost
gost
1 godina prije
Reply to  Starina

to je valjda 1,0 g

Baba
Gost
Baba
1 godina prije
Reply to  Starina

Fali m ispred g sigurno 😜

vesna
Gost
vesna
1 godina prije
Reply to  Starina

1Og,kurkume dnevno,ja ga pomesam sa jogurtom.

Štefica
Gost
Štefica
8 mjeseci prije
Reply to  Starina

Gdje ste vi pročitali 1000 g-piše 1 gram !!!!!!!

Tak
Gost
Tak
1 godina prije

Kilo kurkume dnevno? Pa ima da zakukuričem!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

“Kurkuma sadrži kurkumin, identificiran kao osnovni aktivni sastojak, koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih delatnosti, a uključuje antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva. Ne postoji niti jedan drugi prirodni sastojak na svetu koji je efikasniji za smanjenje upala u telu od kurkume!”
Jetra….svaka čast kurkumi, domaća surutka je prijeki lijek za nju.

nikola
Gost
nikola
1 godina prije

Jedna od najpodcenjenijih biljaka kod nas mada ona kod i nas i jeste egzotika .. A kad se malo proceslja po netu sazna se da je kurkuma zahvaljujući svojim antiupalnim, antibakterijskim i antivirusnim svojstvima od davnina u upotrebi kada su u pitanju bolesti zglobova, različiti oblici artritisa, bolovi u kostima, kičmi, kod osteopenije i osteoporoze. Takođe se kurkuma upotrebljava kod anemije jer je bogata gvožđem, u kombinaciji sa medom i na taj način se povećava apsorbcija gvožđa. Pored glavnog sastojka kurkumina, kurkuma sadrži i vitamine B6, B3, folnu kiselinu, kao i minerale kalijum, gvožđe i mangan. Takođe, smatra se izvorom prehrambenih vlakana. i gle čuda ima je na svkaom ćošku u svakom špajzu .. Ako birate gde kupujete onda to radite kod onih koji imaju sertifkate za prodaju jer se svašta prodaje. I naravno, ovaj video https://www.youtube.com/watch?v=qiLBf85J9Lg će vam možda prošiti vidike o kurkumi

Dara
Gost
Dara
1 godina prije
Reply to  nikola

Jedino sto znam o kurkumi jeste da se dosta koristi u kuhinji kao začin. Odnosno kao dodatak jelima. Hvala vam na savetu, baš ću sad raščešljati YouTube video i videti video o kurkumi.

Klara
Gost
Klara
1 godina prije

Treba voditi računa o poreklu kurkume.U slučaju suplementa postoje standardi koji moraju biti ispoštovani da bi se proizvod uopšte registrovao kao dijetetski suplement. Ja koristim pro100 kurkumu i osecam kako mi pomaze da odrzim zdravlje.Protivupalna svojstva kurkumina  neophodna su za lečenje bolesnih i upaljenih zglobova. Redovan i dnevni unos moćnog kurkumina smanjuje upalni proces, čime eliminiše bol.

dr healthy
Gost
dr healthy
1 godina prije

Ja koristim kao suplement kurkumu pro100 znam da tako unosim najveći procenat kurkumina kao aktivnu supstancu jer od procenta kurkumina zavisi i efikasnost kurkume. Meni su se smanjili bolovi u zglobovima iako sam je primarno pila zbog insulinske rezistencije.

Dakica
Gost
Dakica
1 godina prije

Zbog svojih lekovitih svojstava i lečenja širokog spektra bolesti kurkma se u medicini koristi oko 4000 godina.Zahvaljujući svojim antivirusnim. antibakterijskim i antiupalnim svojstvima najviše se koristi kad su u pitanju razni oblici atritisa, bolest izglobova i kostiju i osteoporoze.Dijetetski suplement na bazi ekstrata rizoma kurkume moze da seporuči na Pro100 u kapsulama idealnog kvaliteta.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik