fbpx

Je li zeleni čaj doista otrovan za našu jetru?

Zeleni čaj

Zeleni čaj je poznat po mnogim pozitivnim učincima na naše zdravlje. Mediji nas već desetljećima uvjeravaju da ćemo pijući zeleni čaj imati bolje zdravlje pa čak i spriječiti pojavu nekih opasnih bolesti.

Međutim, odnedavno pojedine studije govore da ekstrakt zelenog čaja može biti toksičan za našu jetru. Postavlja se pitanje je li ova tvrdnja istina ili laž? Uzimamo li rizik pijući zeleni čaj ili ne?

Njemački i japanski znanstvenici istražili su sigurnost konzumiranja zelenog čaja i njegovog ekstrakta. Istražen je katehin iz zelenog čaja, a posebno epigalokatehin 3-galata (EGCG) koji se koristi kao dodatak prehrani zbog svojih antioksidativnih svojstava.

Zeleni čaj - EGCG

Zeleni čaj – EGCG

Konzumacija EGCG-a u Europi putem čaja ili ekstrakta zelenog čaja iznosi 450 mg/osoba/dan. U Aziji konzumacija EGCG-a je višestruka veća, tako da je važno znati sigurne doze konzumacije koje ne štete našem zdravlju.

Iako se zeleni čaj konzumira već tisućama godina bez rizika, ipak se postavilo pitanje kako djeluje konzumiranje visokih doza EGCG-a na našu jetru. Prema nekim studijama, utjecaj EGCG-a na našu jetru je vrlo toksičan, posebno ako se konzumiraju ekstrakti zelenog čaja u obliku tableta.

Znanstvenici su stoga proveli istraživanja koja su imala za cilj pokazati vezu između konzumacije EGCG-i oštećenja jetre.

Istraživanja su vršena na životinjama kako bi se definirala maksimalna doza EGCG-a koja neće utjecati na jetru.

Rezultat istraživanja pokazuje da ne postoji nikakva veza između konzumiranja EGCG-a i oštećenja jetre, pa čak i konzumiranjem 600 mg/osoba/dan EGCG-a. Kako bi rezultat bio vjerodostojan, u istraživanju su se koristile i tablete s ekstraktom zelenog čaja tj. EGCG-a u visini od 300 mg/osoba/dan.

Dakle, ako ste ljubitelj zelenog čaja, možete ga konzumirati bez straha i profitirati njegov pozitivan utjecaj na opće zdravlje, a što su dokazale mnoge druge znanstvene studije.

Izvor: ncbi.nlm.nih.gov | Toxicology Letters

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jovanović Čedomir (a.k.a. raspe)
Gost
Jovanović Čedomir (a.k.a. raspe)
3 godine prije

Dobro je onda,problem sa cajem smo resili.Kakvo je stanje sa kafom ? Ja caj konzumisem samo kad sam bolestan.

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije

Raspe poceo si rovariti … smanji dozivljaj …

Dreamer
Gost
Dreamer
3 godine prije

Npr. u cajotekama se moze kupiti japanski zeleni caj(inace su svi kineski i dosta kontaminirani) koji ima bistro zelenu boju i uzitak ga je piti. Oko 500 kn/kg.

antuncomb
Gost
antuncomb
3 godine prije
Reply to  Dreamer

japanski zeleni cajevi imaju tamniju boju

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze
3 godine prije

Pa da li ima išta što ja pijem a da to na kraju ne proglase štetnim,pio rakiju kažu nemoj šteti,pio vinjak…šteti,pio votku…nemoj šteti,sad kad sam se navuko na zeleni čaj … nemoj šteti 🙂

Mate Jebach
Gost
Mate Jebach
3 godine prije

Sve više propagandnih članaka – plačenih oglasa ovih i onih industrija na ovom site-u. Članak završava s … odnedavno pojedine studije govore da ekstrakt zelenog čaja … EKSTRAKT!!! Kemikalija koja je dobivena tko zna kakvim kemijskim postupcima ili izvučena iz zelenog čaja na ko zna kakve načine, pomoću otrovnih kiselina, lužina, benzena … . I sad tu otrovnu kemikaliju ispituju kao da je to “Zeleni Čaj”. Jer ne mogu iz zelenog čaja dobiti nikakav toksični efekt pa hajdemo ga izmisliti. Farmaceutska industrija ima cijeli niz uspjeha uništavanja određene ljekovite supstance, patentiranja i prodavanja kao svog vlasništva i okrivljavanja svih oko sebe za toksičnost onoga što prodaju. I najbolje od sveha konstantnog napadanja na prirodne i zbilja ljekovite tvari koje oni ne mogu patentirati i prodavati pod skupe pare.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Mate Jebach

Ipak treba pročitati članak s razumijevanjem i do kraja. Autor tvrdi kao i vi, samo malo “upakirano”. 🙂

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Samo Japan buraz

POVEZANE VIJESTI

Izbornik