Što se dešava u našem tijelu ako ne popijemo jutarnju kavu?

Jutarnja kava - zdravlje
20 komentara

Na prostoru Balkana, jutarnja kava nije samo tradicionalni ritual, nego refleks koji krije i neke druge nepoznate činjenice. Osim karakterističnog okusa, kava krije i vrlo jak alkaloid kofein. Radi se o stimulansu koji privremeno odgađa umor i pospanost. Djeluje dijuretski i podiže krvni tlak. Možemo slobodno reći da nas kava “diže na noge”.

Kava je napitak koji se pravi od prženih i mljevenih sjemenki biljke kave koja nam dolazi iz Etiopije. Postoje dvije vrste kave: arabika i robusta. Robusta je jeftinija i lakše se uzgaja od arabike, ali koncentracija kofeina u robusti je puno veća. Zbog gorkog i kiselog okusa, robusta kava se uvijek miješa s određenom količinom arabike. Računa se da 60% populacije Balkana redovito pije kavu, a oko 90% svjetske populacije svakodnevno dolazi u dodir s kofeinom (kava, razne vrste gaziranih pića, zeleni i crni čaj,…)

Arabika i Robusta

Kako kofein utječe na naše ponašanje?

Zadnjih godina znanstvenici pokušavaju odgonetnuti zašto određene osobe kava budi, a druge dovodi u stanje zbunjenosti. Prvima pomaže u koncentraciji, a drugima sprječava normalno funkcioniranje. Sve navedene fiziološke fenomene uzrokuje kofein.

Gotovo sva istraživanja otkrivaju ovisnost koju stvara kofein. Propuštanjem jutarnje kave kod nekih osoba se može pojaviti osjećaj sličan osjećaju kojeg imaju ovisnici koji se pokušavaju skinuti s jakih droga.

Znanstvenici tvrde da osoba ne može postati ovisna o kavi, kao što je slučaj s alkoholom i drogama, ali tijelo može postati ovisno o kofeinu.

Genetska predispozicija i utjecaj kofeina

Osim ovisnosti, kofein može izazvati poremećaj srčanog ritma, povećanje lučenja žučne kiseline i migrenu. Istraživanja iz 2011. godine, koja je objavila znanstvena revija PLoS Genet, otkrila su utjecaj mutacija gena rs2472297 i rs4410790 na osobe koje konzumiraju kavu.

Konačno je otkriveno zašto kava jednom dijelu populacije pomaže, a drugima izaziva osjećaj smušenosti. Apsorpcija kofeina ovisi o genima svakog pojedinca. I autor ovog članka ima problema s robusta kavom. Nakon konzumacije samo jedne šalice, osjeća se uznemireno i bilo kakav intelektualni rad više nije moguć.

Propustiti jutarnju kavu, bez poteškoća je ipak moguće. Osjećaj ovisnosti traje vrlo kratko. Nekomu je dovoljno 7 dana, a velikim “kavopijama” treba i do 30 dana za smanjenje ovisnosti o kofeinu. Ako konzumirate robustu, pređite na arabiku. U slučaju da je vaša jutarnja kava arabika, pređite na zeleni i crni čaj, koji također sadrže kofein samo u manjim količinama.

Svima kojima je priroda podarila da mogu piti kavu bez gore navedenih posljedica, mogu to nastaviti bez ikakvog straha. Čitatelji koji nakon ispijanja kave imaju problema s koncentracijom ili glavoboljom, neka slijede upute za smanjenje konzumiranja kofeina iz prethodnog paragrafa.

Izvori: PLoS Genet 1 | PLoS Genet 2

Izvor slike: Coffeegeek.tv

arabikacrni čajkofeinrobustazeleni čaj
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
5 godine prije

Odlican clanak!

A lerik
5 godine prije

Prije tjedan-dva nahrupili smo čoporativno na kavu u neki kafić u Zagorju (bila prigoda). Pa su krenule narudžbe: meni kraću s kap mlika, ja ću makijato, meni produženu s ladnin mlikon, meni veliki makijato s toplin mlikon, ja bi običnu kraću, meni bilu kavu bez pjene. Konobar je gledao blijedo, na kraju nam je donio svima manje-više iste kave, a mi smo se samo onako pogledali – znali samo da čim prijeđemo Velebit, ništa od kave. Zato se kava pije samo u ‘svom’ kafiću di ne triba puno objašnjavati. Čim te konobar vidi, donese kavu po tvom guštu. Ali što ćeš, nekad se mora i putovati. Do prije kojih desetak godina, espresso se nije mogao ni popiti preko Velebita. U Srbiji se rijetko gdje može popiti dobar espresso. U Bosni također. Niti znaju izabrati pogodnu kavu za aparat (meni je najdraža Illy kava koju proizvodi Srbin Ilić u Trstu, bio… Čitaj više »

Srba
5 godine prije

ja ujutru volim crnu vrucu…to me nekako probudi…

Perun
5 godine prije

Meni ne škodi, diže me ali mogu i bez nje ako baš nema. Npr. odeš u posjet rodbini i oni piju neke bezkofeinske Nesscaffe, to me ne privlači pa kulturno odbijem ali nemam nikakve simptome ni 10 dana bez prave kave. Poznajem i ljude koji su alergični na kofein i oni ne smiju tako da je zaista individualno kako će organizam reagirati na kavu. Ako znam da nekome škodi neću ga ni nuditi s kavom nego neki voćni čaj ili nešto u tom stilu. Ali te zelene i crne čajeve jednostavno mi ne pašu nikako i ne mogu mi zamijeniti kavu. NIje da škode ali taj okus baš ne odgovara. Od čajeva ću uvijek se prije odlučiti za voćni poput šipka ili mentu s malo ruma.

Hari1
5 godine prije

Osobama koje se bave duhovnošću, koje žele povećati vlastiti nivo svjesnosti, koje se bave meditacijom, jogom i koje žele biti kvalitetniji vjernici preporučuje se izbjegavanje bilo kakvih opojnih sredstava zbog negativnog djelovanja. To uključuje kavu, čaj, pušenje, alkohol, lakše i teže droge (uključujući marihuanu) i sl. Dakle, ne radi se samo o manjoj konzumaciji i smanjenju ovisnosti nego o potpunoj apstinenciji od istih, do točke kada prestaju biti interesantni ili privlačni.

Zvrk
5 godine prije

Uh, pa ovo je ovisnost. Dakle, svi koji ne mogu bez jutarnje kave bi mogli prolupati. Čak mi je i drago da nisam okorjeli kavopija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI