Što se dešava u našem tijelu ako ne popijemo jutarnju kavu?

Jutarnja kava - zdravlje

Na prostoru Balkana, jutarnja kava nije samo tradicionalni ritual, nego refleks koji krije i neke druge nepoznate činjenice. Osim karakterističnog okusa, kava krije i vrlo jak alkaloid kofein. Radi se o stimulansu koji privremeno odgađa umor i pospanost. Djeluje dijuretski i podiže krvni tlak. Možemo slobodno reći da nas kava “diže na noge”.

Kava je napitak koji se pravi od prženih i mljevenih sjemenki biljke kave koja nam dolazi iz Etiopije. Postoje dvije vrste kave: arabika i robusta. Robusta je jeftinija i lakše se uzgaja od arabike, ali koncentracija kofeina u robusti je puno veća. Zbog gorkog i kiselog okusa, robusta kava se uvijek miješa s određenom količinom arabike. Računa se da 60% populacije Balkana redovito pije kavu, a oko 90% svjetske populacije svakodnevno dolazi u dodir s kofeinom (kava, razne vrste gaziranih pića, zeleni i crni čaj,…)

Arabika i Robusta

Kako kofein utječe na naše ponašanje?

Zadnjih godina znanstvenici pokušavaju odgonetnuti zašto određene osobe kava budi, a druge dovodi u stanje zbunjenosti. Prvima pomaže u koncentraciji, a drugima sprječava normalno funkcioniranje. Sve navedene fiziološke fenomene uzrokuje kofein.

Gotovo sva istraživanja otkrivaju ovisnost koju stvara kofein. Propuštanjem jutarnje kave kod nekih osoba se može pojaviti osjećaj sličan osjećaju kojeg imaju ovisnici koji se pokušavaju skinuti s jakih droga.

Znanstvenici tvrde da osoba ne može postati ovisna o kavi, kao što je slučaj s alkoholom i drogama, ali tijelo može postati ovisno o kofeinu.

Genetska predispozicija i utjecaj kofeina

Osim ovisnosti, kofein može izazvati poremećaj srčanog ritma, povećanje lučenja žučne kiseline i migrenu. Istraživanja iz 2011. godine, koja je objavila znanstvena revija PLoS Genet, otkrila su utjecaj mutacija gena rs2472297 i rs4410790 na osobe koje konzumiraju kavu.

Konačno je otkriveno zašto kava jednom dijelu populacije pomaže, a drugima izaziva osjećaj smušenosti. Apsorpcija kofeina ovisi o genima svakog pojedinca. I autor ovog članka ima problema s robusta kavom. Nakon konzumacije samo jedne šalice, osjeća se uznemireno i bilo kakav intelektualni rad više nije moguć.

Propustiti jutarnju kavu, bez poteškoća je ipak moguće. Osjećaj ovisnosti traje vrlo kratko. Nekomu je dovoljno 7 dana, a velikim “kavopijama” treba i do 30 dana za smanjenje ovisnosti o kofeinu. Ako konzumirate robustu, pređite na arabiku. U slučaju da je vaša jutarnja kava arabika, pređite na zeleni i crni čaj, koji također sadrže kofein samo u manjim količinama.

Svima kojima je priroda podarila da mogu piti kavu bez gore navedenih posljedica, mogu to nastaviti bez ikakvog straha. Čitatelji koji nakon ispijanja kave imaju problema s koncentracijom ili glavoboljom, neka slijede upute za smanjenje konzumiranja kofeina iz prethodnog paragrafa.

Izvori: PLoS Genet 1 | PLoS Genet 2

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
A lerik
Gost
A lerik

Prije tjedan-dva nahrupili smo čoporativno na kavu u neki kafić u Zagorju (bila prigoda). Pa su krenule narudžbe: meni kraću s kap mlika, ja ću makijato, meni produženu s ladnin mlikon, meni veliki makijato s toplin mlikon, ja bi običnu kraću, meni bilu kavu bez pjene. Konobar je gledao blijedo, na kraju nam je donio svima manje-više iste kave, a mi smo se samo onako pogledali – znali samo da čim prijeđemo Velebit, ništa od kave. Zato se kava pije samo u ‘svom’ kafiću di ne triba puno objašnjavati. Čim te konobar vidi, donese kavu po tvom guštu. Ali što… Pročitaj više »

Sinisa
Gost
Sinisa

U BL pedantniji kupe sebi masinu za przenje i mljevenje kave i vrh je kafa ali naravno kratka bez icega,sve u nju posle kvari kafu. Ko przi i kako je samelje jeste bitno ali svi zakidaju na gramazi tako da nemoze biti dobra ako j jedan gram manje. Domacu pijem Grand aroma ili plavi Om nikako Frank,nekada zakuham mrvu secera u vodu ali nikada ne secerim gotovu jer mijesanje i naknadno secerenje mijenja kafu iz korijena.
Potrazicu sirovu sa onom “pravom” linijom,volim jaku kafu.

bbbb
Gost
bbbb

Imao sam malu Gaggia-u prije 35 godina za po doma sa mlincem. Kupio stari u Trstu, uglavnom su se otimali prijatelji da piju al nitko nije znao pogoditi ovo o čemu priča Alerik.

Perun
Gost
Perun

Rijetko pijem espresso ali u Zagrebu se itekako može naći vrhunski espresso samo ovisi od kafića do kafića. Meni to ipak ne može zamijeniti pravu kavu a i nemam baš naviku piti iz onih malih šalica.

Sinisa
Gost
Sinisa

Odlican clanak!

Srba
Gost
Srba

ja ujutru volim crnu vrucu…to me nekako probudi…

Hari1
Gost
Hari1

Osobama koje se bave duhovnošću, koje žele povećati vlastiti nivo svjesnosti, koje se bave meditacijom, jogom i koje žele biti kvalitetniji vjernici preporučuje se izbjegavanje bilo kakvih opojnih sredstava zbog negativnog djelovanja. To uključuje kavu, čaj, pušenje, alkohol, lakše i teže droge (uključujući marihuanu) i sl. Dakle, ne radi se samo o manjoj konzumaciji i smanjenju ovisnosti nego o potpunoj apstinenciji od istih, do točke kada prestaju biti interesantni ili privlačni.

Piretis
Gost
Piretis

@Hari1- Neke vjere propisuju potpunu apstinenciju od opijata, druge traže umjerenost i to je OK. Međutim, među ljudima iz kulture bili umjetnici, pisci, slikari, muzičari i tome slično, prava je rijetkost naći nekog ko je apstinent, većina ima bar jednu ovisnost, a često i više njih. Kava, čaj i duhan su usko vezani uz kreativnost.

Hari1
Gost
Hari1

Prilično sam siguran da i ove druge preporučuju apstinenciju za postizanje najboljih rezultata.

U hedonističkoj kulturi droge, seksa i rock’n’roll-a ne može se drugo ni očekivati, oni su izabrali put korupcije i materijalizma, pa iz njega vuku inspiraciju, često uz znatne zdravstvene, psihičke i mentalne rizike, kako za njih tako i za njihove sljedbenike.

Za razliku od toga, put izbjegavanja materijalnih ovisnosti daje drugačiju vrstu inspiracije. Primjerice, u slučaju duhovnosti, svi relevantniji religiozni spisi nastali su upravo iz takve vrste inspiracije.

Perun
Gost
Perun

Za heretike religije su laž i sredstvo za manipulaciju širokim narodnim masama. Da se razumijemo i ideologije idu u tu kategoriju uključujući i one koje proklamiraju ateizam. Ne mora značiti da si hedonist ako trošiš nešto. S druge strane neki hedonisti su veliki gurmani ali eto jesti se mora pa im to nitko ne zamjera. Za spoznaju jesam ali tu je važnije se osloboditi religijsko ideološkog brainwashinga nego kave, alkohola ili cigareta. Castaneda je doživio neke spoznaje na psihotropnim biljkama pa nije bio ni hedonist niti narkoman. Religija kao silovanje uma želi se umiješati u svaki aspekt života dok oni… Pročitaj više »

Hari1
Gost
Hari1

Perun, sve što ima velik utjecaj na ljude može se upotrijebiti u svrhu manipulacije. Sposobnost procjene istinitosti religijskih tvrdnji ovisi o nivou duhovnosti (duhovne spoznaje) čovjeka. Hedonizam u užem smislu je ekstreman, a u širem smislu obuhvaća svaku vrstu materijalnog uživanja. Castaneda je imao vodstvo svog duhovnog učitelja, naguala don Juana. Treba razlikovati učenje religije (na temelju svetih spisa) od osoba koji to učenje provode. U današnje doba korupcije, česti su korumpirani “učitelji”. Treba razlikovati učenje od učenika, odnosno od onoga koji učenje interpretira u skladu sa svojim nivoom spoznaje. U današnje doba korupcije, česti su korumpirani “vjernici”. Treba razlikovati… Pročitaj više »

raspe
Gost
raspe

Perun,svi su vrazi u tebi.Ofendit ces nam velecasnoga.

raspe
Gost
raspe

A da ne pricamo o vanbracnoj seksualnoj vazi ili nedo bog o masturbaciji.

bbbb
Gost
A lerik
Gost
A lerik

Toliko otrova,a ljudi žive sve duže i duže. Valja se odlučiti – ili nas truju da nas ima manje, da nam skrate život ili ćemo se osvrnuti oko sebe i vidjeti nikad starije čovječanstvo.

Piretis
Gost
Piretis

@bbbb- Taj sam članak pročitao još kad je izašao. I vrlo vjerojatno sve to stoji. Ali fućkaj ga. Svi mi imamo svoje (male) poroke. Dosta toga bi se dalo reći i za crni čaj, čokoladu, cole (bilo koja), a o žestici ne treba ni govoriti. A da je kava ovisnost jeste, možda manja od duhana, ali malo tko može cijeli dan izdržati bez nje. Inače meni je najbolja tzv turska. Mora biti na dnu soca.

Zigi
Gost
Zigi

Od kad ne pijem kavu prestali su i želućani problemi (žgaravice , hrana teško pada itd)!

Perun
Gost
Perun

Meni ne škodi, diže me ali mogu i bez nje ako baš nema. Npr. odeš u posjet rodbini i oni piju neke bezkofeinske Nesscaffe, to me ne privlači pa kulturno odbijem ali nemam nikakve simptome ni 10 dana bez prave kave. Poznajem i ljude koji su alergični na kofein i oni ne smiju tako da je zaista individualno kako će organizam reagirati na kavu. Ako znam da nekome škodi neću ga ni nuditi s kavom nego neki voćni čaj ili nešto u tom stilu. Ali te zelene i crne čajeve jednostavno mi ne pašu nikako i ne mogu mi zamijeniti… Pročitaj više »

raspe
Gost
raspe

Je lipi moj i sesni.Ujutro nascesrca.Hahaha nekad je to bija drugi jutarnji gust,a sad je prvi.?

Zvrk
Gost
Zvrk

Uh, pa ovo je ovisnost. Dakle, svi koji ne mogu bez jutarnje kave bi mogli prolupati. Čak mi je i drago da nisam okorjeli kavopija.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik