Medicinska sestra u teksaškoj bolnici pokrenula peticiju za odustajanje od obavezne vakcinacije protiv Covida-19, zbog obećanja da će biti otpušteni oni koji odbiju vakcinu

Vakcinacija
11 komentara

Bolnički sistem u Houstonu u Teksasu zahtijevao je da osoblje bude vakcinisano protiv koronavirusa do ljeta, što je izazvalo proteste zaposlenih, koji su pokrenuli peticiju protiv mandata kako se bliži rok.

Sistem Houston Methodist bolnice rekao je da njihovi zaposleni moraju biti vakcinisani do 7. juna, što je čini prvom zdravstvenom ustanovom koja je izdala takav mandat, pooštravajući svoja pravila nakon što su prethodno ponudili 500 dolara bilo kojem radniku koji bi dobrovoljno primio vakcinu. Oni koji odbiju mogu biti otpušteni.

“Odobravanje vakcine nije bila odluka koju smo donijeli olako, ali nauka je dokazala da su vakcine protiv Covida-19 vrlo sigurne i vrlo efikasne”, rekao je izvršni direktor Houston Methodista Marc Boom u poruci osoblju.

„Odlukom za vakcinaciju vi ste vođe – pokazujete našim kolegama u zdravstvu šta se mora učiniti kako bi zaštitili svoje pacijente, sebe, svoje porodice i svoje zajednice.“

Houston Methodistu, koji se sastoji od medicinskog centra i šest bolnica u zajednici, uskoro bi se mogle pridružiti i druge teksaške zdravstvene ustanove, s tim što je Boom napomenuo da bolnica Memorial Hermann i Medicinski fakultet Baylor imaju konkretne planove da slijede njihov primjer, kao i da „nebrojeni“ drugi širom SAD sada razmatraju taj potez.

Većina radnika u Houston Methodistu već je vakcinisana, ili oko 89 % do petka. Od 1.200 zaposlenih ove bolničke mreže, kojima je ranije dat rok do 15. aprila, dvoje je odlučilo da napuste svoja mjesta – što je kasnije Boom kritikovao kao „stavljanja sebe ispred bezbjednosti naših pacijenata“.

Promjenu pravila podstakla je, međutim, medicinska sestra iz Houstona, Jennifer Bridges, koja je pokrenula peticiju protiv mandata prošle nedelje, prikupivši više od 3.100 potpisa do petka uveče.

„Ako želite vakcinu to je odlično, ali to bi trebao biti vaš izbor. Ne bi trebalo da je na silu ubrizgaju u vaše tijelo ako vam nije prijatno! “ navodi se u peticiji.

Mnogi zaposleni se plaše da će izgubiti posao ili će biti primorani da ubrizgaju vakcinu u svoje tijelo protiv svoje volje kako bi zadržali posao i prehranili porodicu. Mi samo želimo moć da sami izaberemo…

Bridges je kasnije rekla Houston Chronicleu da će se vakcinisati tek kada dobije puno odobrenje FDA, što je potencijalno dugogodišnji proces.

„Nismo protiv vakcine, samo želimo da nam bude ugodnije sa tim i da je temeljito istražimo prije nego što je primimo“, rekla je. „Kada pacijenti dobiju njegu, oni imaju pravo da odbiju liječenje, ali nama nije dozvoljeno isto izuzeće.“

Do danas su u SAD odobrene tri vakcine protiv koronavirusa, koje su razvili Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson, a sve pod pravilima FDA o odobrenju za hitnu upotrebu (EUA).

Međutim, kako Houston Methodist napreduje sa zahtjevom, ostaje pitanje u vezi sa zakonitošću mandata za vakcine. Iako je Komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja prošlog decembra utvrdila da zahtjevi za vakcinom na radnom mjestu neće kršiti američki Zakon o invaliditetu, manje je jasno oko toga da li bi se oni sukobili sa drugim smjernicama zdravstvenih agencija, naime FDA pravilima za lijekove odobrene po hitnom postupku.

Prema odredbi EUA koju je Kongres donio 2004. godine, primaoci vakcina moraju dobiti „opciju da prihvate ili odbiju primjenu“ dotičnog lijeka ili proizvoda i biti obavješteni o „posljedicama odbijanja, ako ih ima“. Iako se čini da to u potpunosti isključuje mandate, nijedan sud nije protumačio mjeru i postoje dvosmislenosti oko upotrebe izraza „posljedice“. Riječi bi se mogle čitati tako da se odnose na „posljedice“ koje su direktno povezane sa zdravljem zaposlenog ili, šire gledano, da uključuju sve negativne radnje koje bi poslodavac mogao preduzeti ako radnik odbije vakcinu, kao što je otpuštanje.

Američki zakon o invalidnosti donosi izuzeće za zaposlene, poput onih sa invaliditetom ili iz vjerskih ubjeđenja koja sprječavaju uzimanje vakcine. Takođe ne dozvoljava poslodavcima da po kratkom postupku otpuste radnike koji odbiju da budu vakcinisani, zahtijevajući od njih da prvo potraže „razumno rješenje“, mada na kraju dozvoljavaju otkaz ako se ne može postići dogovor.

U međuvremenu, CDC je malo učinio na razjašnjenju problema, rekavši samo da su zahtjevi za vakcinom protiv koronavirusa na radnom mjestu „stvar države ili drugog primjenjivog zakona“. Agencija je, međutim, primijetila da poslodavci ne mogu primorati radnike da predaju osjetljive medicinske informacije kako bi dokazali da su vakcinisani.

Dok je Houston Methodist prva američka bolnica koja zahtjeva vakcinu za zaposlene, „pasoše vakcina“ – ili posebne kartice ili telefonske aplikacije koje omogućavaju primaocima da dokažu da su vakcinisani da bi ušli u javni prostor – kritičari su uporedili sa faktičkim mandatima koji prijete da će isključiti građane iz društvenog života.

Državne vlade u New Yorku i na Havaiima već su primijenile sopstvene propusnice, ali slični projekti naišli su na žestoko protivljenje drugdje. Do sada je najmanje šest država ograničilo ili zabranilo pasoše vakcina izvršnim naređenjem ili zakonom, a Indiana će vjerovatno postati najnovija nakon što su državni zakonodavci u četvrtak donijeli takvu mjeru.

cjepivomedicinsko osobljepeticijavakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

“… “Odobravanje vakcine nije bila odluka koju smo donijeli olako, ali nauka je dokazala da su vakcine protiv Covida-19 vrlo sigurne i vrlo efikasne”, rekao je izvršni direktor Houston Methodista Marc Boom…” Uopste se ne bih iznenadio da ovaj Boom pripada izvjesnoj “izabranoj” skupini takoder… Mejdutim – ovo je upravo to sto je bilo jasno od samog pocetka Genocida nad ljudima… Dakle, zlocinacki satanisticki Kult zvani “moderna medicina” : u opse NIJE imao nikakavih primjedbi kada su uvodili te tzv “vakcine” pa cak i masakrirali na hiljade ljudi u njihovoj bolnici sa istima… (tada su ovih zlocinci i idioti tzv “doktori+medicinari” u mnogome podrzavali oavj zlocin! Sto cutnjom a sto jasniom podtskom da su te tzv “vakcine sigurne i vrlo efinasne”...)… Iskljucujem maksimalno 5% uposlenika u Rockfellerovom satanistickom Kultu zv “medicine”, koji su se protivili ovom zlu… E dakle tek sada … kada su se sami uvjerili da su poubijali… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Žx
mislim
2 godine prije

“nauka je dokazala da su vakcine protiv Covida-19 vrlo sigurne i vrlo efikasne”
kad i kako je nauka dokazala?
meni nije još.

Legendarni Grk
2 godine prije

Žena dva puta cijepljenog muškarca dobila tešku alergijsku reakciju zbog njegovog “cijepljenog” sjemena:

http://82.221.129.208/vaxsemen.png

Cjepivo je promijenilo genetiku muškarca, pa je i njegovo sjeme sada postalo agresivno i zarazno.
Njezin trbuh je otekao kao da unutra ima loptu i osjetila je pečenje u cijelom tijelu.
Kako je sama rekla – “Moj idiotski muž je primio oba cjepiva!”
Pretpostavljam što bi bilo u obratnom slučaju – da je ona zaražena cjepivom, a on necijepljen – da li bi njegov đoko nekim čudom preživio akcijanje s cijepljenom ženom.

Necijepljeni će morati jako dobro promisliti da li će se petljati s onima koji su uništeni cjepivom.

jsfnkvsenfvnseuvpfrw
2 godine prije

Teksašani pa što se ne oslobodite đu junajteda ko što ste “oslobodili” alamo, di vam je sad Bovi i Dejvid Kroket.

Max
2 godine prije

Mudar potez.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI