New York Times u panici – roditelji masovno mijenjaju mišljenje o cjepivima

Odbijanje cjepiva
80 komentara

Članak nedavno objavljen u New York Timesu analiza rast otpora prema cjepivima među američkim roditeljima. Čini se da su političke stranke u SAD-u u laganoj panici jer gube glasače koji više ne podržavaju cjepiva i maske za djecu. A vjerujemo i farmaceutski lobiji.

Nekad su bili demokrati i republikanci. Ali strahovi za njihovu djecu u pandemiji promijenili su njihovo razmišljanje, pretvarajući ih u glasače za jedno pitanje za međuizbore koji dolaze u novembru.

Mnogi roditelji pridružili su se pokretu protiv cijepljenja tijekom pandemije. Mahali su natpisima na kojima je pisalo “Poraziti mandate” i “Nema cjepiva”. Uzvikivali su “Zaštitimo našu djecu” i “Naša djeca, naš izbor”.

Gotovo svi u gomili bili su roditelji. I dok su prosvjedovali nedavno u petak u predgrađu Bay Area Orinda, Kalifornija, imali su isti refren: Bili su tu zbog svoje djece.

Većina nikada prije nije bila na političkom skupu. No nakon što su vidjeli svoju djecu izoliranu i malodušnu na početku pandemije koronavirusa, očajavali su, rekli su. Na Facebooku su pronašli i druge zabrinute roditelje koji su suosjećali s njima. Dijelili su bilješke i članke na internetu – od kojih su mnogi bili obmanjujući (čitaj: istiniti, op prev.) – o ponovnom otvaranju škola i učinkovitosti cjepiva i maski. Uskoro su ti problemi istisnuli druge brige.

“Voljela bih da sam se probudila prije”, rekla je jedna prosvjednica, Lisa Longnecker (54), koja ima 17-godišnjeg sina. “Ali ne mogu se sjetiti nijednog važnijeg pitanja. To će odlučiti kako ću glasati.”

Gospođa Longnecker i njezini kolege protivnici dio su potencijalno destabilizirajućeg novog pokreta: roditelji koji su se pridružili borbi protiv cjepiva i maski tijekom pandemije, sužavajući svoja politička uvjerenja na jednoumnu opsjednutost tim pitanjima. Njihovo razmišljanje očvrsnulo je čak i kad su ograničenja i mandati za Covid-19 ublaženi i ukinuti, što je u nekim slučajevima dovelo do skepticizma prema svim cjepivima.

Gotovo polovica Amerikanaca protivi se maskama, a sličan je udio protiv propisa o cjepivu za školsku djecu, pokazuju ankete. Ali ono što je zamagljeno u tim brojevima je intenzitet s kojim su neki roditelji prihvatili ta stajališta. Dok su se nekoć opisivali kao republikanci ili demokrati, sada se identificiraju kao neovisni koji planiraju glasovati isključivo na temelju politike cjepiva.

Njihova transformacija unosi nepredvidiv element u međuizbore na sredini mandata u novembru. Potaknuti osjećajem pravednosti nakon što su mandati za cjepivo protiv Covida i maske završili, mnogi od ovih roditelja postali su sve više dogmatični, uvjereni da će novi mandati biti usvojeni nakon polugodišta ako ne poduzmu nešto.

Kako bi poduprli svoja uvjerenja, neki su organizirali skupove i ometali sastanke lokalnih školskih odbora. Drugi skupljaju novac za kandidate protiv maski i cjepiva poput J. D. Vancea, republikanskog kandidata za Senat u Ohiju; Reinette Senum, neovisna kandidatkinja za guvernericu Kalifornije; i Rob Astorino, republikanski kandidat za guvernera u New Yorku.

U intervjuima je 27 roditelja koji su sebe nazvali glasačima protiv cjepiva i protiv maski opisalo nevjerojatno slične puteve svojim novim stavovima. Rekli su da su doživjeli uzbunu zbog svoje djece tijekom pandemijske karantene. Gurali su ponovno otvaranje škola i žudjeli za normalnošću. Postali su ljuti, okrivljujući zakonodavce za poremećaj u životu njihove djece.

Mnogi su se okupili u Facebook grupama koje su se u početku fokusirale na zagovaranje osobnog školovanja. Te su se skupine ubrzo uhvatile za druga pitanja, kao što su poruke protiv maski i cjepiva. Dok su neki roditelji napustili online grupe kad su se škole ponovno otvorile, drugi su s vremenom zauzeli ekstremnije stavove, ukopavši se u privatne kanale protiv cjepiva u aplikacijama za razmjenu poruka poput WhatsAppa i Telegrama.

Naposljetku su neki počeli dovoditi u pitanje cjepiva protiv ospica i drugih bolesti, gdje su cijepljenja odavno dokazana učinkovita. Aktivisti koji se protive svim cjepivima dodatno su ih privukli pridruživanjem mrežnim roditeljskim grupama i objavljivanjem netočnih medicinskih studija i neistina.

“Toliko se ljudi, ali posebno mladih roditelja, obratilo ovom cilju u prošloj godini”, rekla je Janine Pera, 65, dugogodišnja aktivistica protiv svih cjepiva koja je prisustvovala prosvjedu u Orindi. “Bio je to veliki dar pokretu.”

Razmjeri aktivnosti vidljivi su na Facebooku. Od 2020. stvoreno je više od 200 Facebook grupa s ciljem ponovnog otvaranja škola ili protiv zatvaranja u državama uključujući Teksas, Floridu i Ohio, s više od 300.000 članova, prema recenziji The New York Timesa. Još 100 anti-mask Facebook grupe posvećene ukidanju maskiranja u školama također su se pojavile u državama uključujući New Jersey, New York i Connecticut, a neke imaju desetke tisuća članova.

Renée DiResta, voditeljica istraživanja na Stanford Internet Observatoryju koja je proučavala aktivizam protiv cjepiva, rekla je da je pokret indoktrinirao roditelje da se osjećaju “kao da su dio svoje zajednice, a ta zajednica podržava određene kandidate ili politike”.

Njihova pojava zbunila je republikanske i demokratske stratege, koji su se brinuli da gube glasače u korist kandidata koji su spremni zauzeti apsolutne stavove o cjepivima i maskama.

“Mnogi demokrati mogli bi pomisliti da su ti birači sada nedostupni, čak i ako su nedavno glasovali za stranku”, rekao je Dan Pfeiffer, demokratski politički savjetnik bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Nathan Leamer, koji je radio u Federalnoj komisiji za komunikacije tijekom Trumpove administracije i sada je potpredsjednik javnih poslova u tvrtki Targeted Victory, rekao je da su republikanski kandidati – od kojih su neki javno bili protiv mandata cjepiva protiv Covida – bili u boljoj poziciji da privuku te glasače. Ukazao je na prošlogodišnju iznenađujuću pobjedu guvernera Glenna Youngkina, republikanca u Virginiji, nakon što je dobio potporu mladih roditelja pozivajući se na njihovu frustraciju zbog zatvaranja škola izazvanih Covidom.

Unatoč tome, rekao je g. Leamer, ti su roditelji „džoker“ u novembru. “Istina je da zapravo ne znamo što će ti birači učiniti”, rekao je.

“Pronašao sam svoje istomišljenike”

Natalya Murakhver, 50, nekoć se smatrala demokratom kojoj su prioritet bila pitanja okoliša i održivosti hrane. Sam James (41) rekao je da je demokrat koji je zabrinut zbog klimatskih promjena. Sarah Levy, 37, bila je neovisna aktivistica koja je vjerovala u ciljeve socijalne pravde.

To je bilo prije pandemije. Godine 2020., kada je koronavirus zahvatio i doveo do zatvaranja, dvije kćeri gospođe Murakhver – Violet, 9, i Clementine, 5 – penjale su se na zidove obiteljskog stana na Manhattanu, žaleći se na dosadu i plačući da im nedostaju prijatelji.

U Chicagu, dvoje mališana g. Jamesa razvilo je socijalnu anksioznost nakon zatvaranja predškolske ustanove, rekao je. Gospođa Levy je rekla da je njezin autistični 7-godišnji sin satima gledao TV i prestao govoriti cijele rečenice.

“Vidjeli smo pravu traumu jer su ustanove za djecu bile zatvorene”, rekla je gospođa Levy, majka u Miamiju.

No, kada su o strahovima za svoju djecu objavili na Facebooku, Instagramu ili Twitteru, rečeno im je da se prestanu žaliti, rekli su. Drugi su ih roditelji nazivali “sebičnim” i “plačljivim”. Otuđeni, potražili su druge roditelje istomišljenike na internetu.

Mnogi su pronašli zajednicu na Facebooku. Na društvenim mrežama ubrzano su se pojavljivale nove grupe, koje su većinom pokrenuli roditelji, a ljudi su se zalagali za ponovno otvaranje škola. U Kaliforniji su se krajem prošle godine pojavile 62 Facebook grupe posvećene ponovnom otvaranju ili održavanju otvorenih osnovnih škola, prema pregledu The Timesa. U Ohiju je bila 21 takva skupina, au New Yorku 37. Većina se kretala po veličini od ispod 100 članova do više od 150.000.

Facebook, koji je u vlasništvu Mete, odbio je komentirati. Tvrtka je uklonila grupe koje su širile dezinformacije o Covid-19 i cjepivima.

“Nismo mogli stajati sa strane i gledati kako se naša djeca pate bez svojih prijatelja i učitelja”, rekla je Natalya Murakhver, majka dvoje djece.

Gospođa Murakhver pridružila se nekim Facebook grupama i postala je posebno aktivna u jednoj pod nazivom “Keep NYC Schools Open,” koja je uputila peticiju gradu da otvori škole i održi ih otvorenima tijekom Covid valova. Prošle je godine postala administrator grupe, pomažući u primanju novih članova i moderiranju rasprava. Grupa je narasla na 2500 članova.

“Imali smo isti razlog za okupljanje”, rekla je gospođa Murakhver. “Nismo mogli stajati sa strane i gledati kako naša djeca pate bez svojih prijatelja i učitelja.”

U Chicagu se g. James pridružio dvjema Facebook grupama koje potiču ponovno otvaranje škola u Chicagu. U Miamiju je gospođa Levy uskočila u nacionalne Facebook grupe i raspravljala o tome kako prisiliti saveznu vladu da naloži da se škole posvuda ponovno otvaraju.

“Pronašla sam svoje istomišljenike”, rekla je gospođa Levy. Dok je bila neovisna, rekla je da je našla zajednički jezik s republikancima “koji su razumjeli da je za nas, gore od virusa, naše dijete zarobljeno kod kuće i izvan škole.”

U online zečju rupu

Grupe na Facebooku bile su samo početak internetskog putovanja koje je neke roditelje odvelo od uvriježenijih pogleda na ponovno otvaranje škola prema stajalištu o jednom problemu.

U Chicu u Kaliforniji, Kim Snyder (36), koja ima 7-godišnju kćer i 9-godišnjeg sina, rekla je da je dugogodišnja republikanka. Nakon što su njezina djeca morala ostati kod kuće tijekom pandemije, pomogla je stvoriti Facebook grupu 2020. za Chico roditelje koji su se obvezali na ponovno otvaranje škola s punim radnim vremenom.

U to su vrijeme njezine lokalne škole bile djelomično ponovno otvorene i djeca su učila i online i osobno, rekla je gospođa Snyder. No frustracija zbog hibridnog učenja je rasla, a škole su se više puta zatvarale kada je Covid skočio.

Do sredine 2021. Facebook grupa gospođe Snyder se raspala. Neki su roditelji bili zadovoljni sigurnosnim mjerama i hibridnim učenjem te su prestali sudjelovati u internetskim raspravama, rekla je. Drugi su bili ljuti što se nisu vratili načinu života prije pandemije.

Gospođa Snyder se ubrajala u drugu kategoriju. Svoje je nezadovoljstvo kanalizirala tako što je osobno prisustvovala prosvjedima protiv zahtjeva nošenja maski u državnim školama. Na skupovima je susretala aktiviste koji su se protivili svim vrstama cjepiva. Pozvala je neke da se pridruže njezinoj Facebook grupi, rekla je, “jer smo se svi borili za istu stvar. Željeli smo povratak u normalu.”

Fokus njezine Facebook grupe ubrzo se promijenio s ponovnog otvaranja škola na suprotstavljanje maskama u školama. Do kraja prošle godine, više sadržaja koji osuđuju svako cjepivo također se počelo pojavljivati ​​u Facebook grupi.

“Počela sam čitati više o tome kako maske i cjepiva uzrokuju svu tu štetu našoj djeci”, rekla je gospođa Snyder.

Znanstveni savjetnici Centra za kontrolu i prevenciju bolesti rekli su da se Pfizer-BioNTech i Moderna cjepiva protiv koronavirusa smatraju sigurnima za malu djecu. Ali gospođa Snyder je rekla da se uvjerila da nisu bili u pravu. Pregledala je i druge Facebook grupe kako bi upoznala više roditelja sličnih uvjerenja.

Aktivisti su u tim Facebook grupama objavili statistiku o cjepivima protiv Covida. Često su te informacije dolazile iz Vaccine Adverse Event Reporting System, baze podataka koju održava C.D.C. i Uprava za hranu i lijekove, koja svakome dopušta podnošenje podataka. C.D.C. je upozorio da baza podataka “ne može dokazati da je cjepivo uzrokovalo problem”.

Ipak, u objavi iz rujna 2021. u Facebook grupi gđe Snyder, roditelji su ukazali na brojke VAERS-a za koje su rekli da pokazuju tisuće smrtnih slučajeva izazvanih cjepivom.

“Ovo je apsolutno opasno!” napisao je jedan roditelj. “Ovo nije stvarno testirano i NIJE POTREBNO… OMG!”

Još jedan post pod naslovom “Ako stvarno želite znati što se događa, pročitajte ovo” povezivao se s člankom prema kojem se lažno tvrdi da cjepiva mogu ostaviti djecu sterilnom. Članak je izvorno objavljen na Facebook grupi pod nazivom Children’s Health Defence, koja podržava organizaciju koju je osnovao i vodi aktivist protiv cjepiva Robert F. Kennedy Jr.

To je nagnalo neke roditelje da odbace svako cjepivo, od vodenih kozica do hepatitisa, i protiv bilo koje vrste cjepiva. Pravo na samoodređenje kako bi roditelji mogli odlučiti koja će cjepiva njihova djeca uzeti bilo je najvažnije.

“Prvi put sam počela gledati statistiku i pitati se imaju li smisla sva cjepiva koja sam prije dala svojoj djeci”, rekla je gospođa Snyder.

Ubrzo se pridružila Facebook grupama koje su bile eksplicitno protiv cjepiva s kojima su se povezivali aktivisti, uključujući one koje podržavaju Dječju zdravstvenu zaštitu. Na tim su forumima roditelji kipjeli na vlasti, tvrdeći da im nemaju pravo govoriti što da rade s tijelima svoje djece. Aktivisti su objavili druge poveznice na Twitter i Telegram i pozvali roditelje da im se tamo pridruže, upozoravajući da Facebook često uklanja njihov sadržaj zbog dezinformacija.

Jedna poveznica vodila je do Telegram kanala koji vodi Denise Aguilar, aktivistica protiv cjepiva u Stocktonu, Kalifornija. Gospođa Aguilar, koja govori o svojim iskustvima kao majka na društvenim mrežama i konzervativnim podcastovima, također vodi organizaciju za preživljavanje pod nazivom Mamalitia, samoopisana mama milicija. Ima više od 100.000 pratitelja na svojim TikTok i Telegram kanalima.

Na početku pandemije, gospođa Aguilar objavila je teorije zavjere o podrijetlu koronavirusa i dovela u pitanje učinkovitost maskiranja. Sada se njezino slanje poruka promijenilo i fokusiralo se na politički aktivizam za međuizbore.

Aguilar je potaknula svoje pratitelje na Telegramu da glasaju za Carlosa Villapuduu, demokrata koji se natječe za državnu skupštinu Kalifornije i koji je glasao protiv prijedloga zakona koji bi dopuštao cijepljenje djece od 12 i više godina bez pristanka roditelja.

“Domoljubi ujedinite se!” napisala je gospođa Aguilar, koja nije odgovorila na zahtjev za komentar. “Moramo podržati Amerikance koji vole slobodu.”

Od razgovora do djela

Do kraja prošle godine, razgovor među grupama roditelja na Facebooku, Telegramu i Instagramu prešao je s opasnosti od cjepiva na poduzimanje mjera u srednjoročnom roku.

Gospođa Snyder je rekla da će njezin angažman protiv cjepiva “100 posto odrediti” za koga će glasati u novembru. Rekla je da je razočarana u guvernera Gavina Newsoma iz Kalifornije, demokrata koji je poticao maskiranje i promovirao cjepiva protiv koronavirusa.

U New Yorku, gospođa Murakhver, koja je prethodno podržavala kandidate koji su favorizirali stroge zakone o zaštiti okoliša, rekla je da će glasati isključivo na temelju stajališta kandidata o mandatima za sva cjepiva za djecu.

Grupa na Facebooku kojoj je pomogla pri radu, Keep NYC Schools Open, ugasila se. Ali gospođa Murakhver ostaje bliska s aktivistima koje je upoznala kroz grupu, razgovarajući s njima na Signalu i WhatsAppu. Dok su njezina djeca bila cijepljena protiv ospica i drugih bolesti dok su bila bebe, ona se sada protivi svakom nalogu koji bi prisilio druge roditelje da cijepe svoju djecu.

“Sada sam glasač za jedno pitanje i ne mogu se zamisliti da podržavam kandidate Demokratske stranke osim ako ne pokažu da su se borili da zadrže našu djecu u školi i dopuste roditeljima da odlučuju o maskama i cjepivima”, rekla je, dodavši da preferira gospodina Astorina za guvernera New Yorka u odnosu na demokratsku kandidatkinju, Kathy Hochul.

Dok su države, uključujući Kaliforniju, odgodile zakone koji zahtijevaju cjepiva protiv Covid-19 za učenike koji pohađaju javne škole, mnogi roditelji rekli su da su zabrinuti da će mandati biti usvojeni nakon polugodišta.

“Ako se ne pojavimo i ne glasamo, ovi računi bi se mogli vratiti u budućnosti”, rekla je gospođa Snyder.

Na prosvjedima u Orindi u travnju, više od 50 ljudi okupilo se ispred ureda Stevea Glazera, demokratskog državnog senatora, kako bi se usprotivili mandatima cjepiva protiv koronavirusa.

Jedna je bila Jessica Barsotti (56), koja ima dvoje tinejdžera i bila je na svom prvom skupu. Gospođa Barsotti, koja je prethodno bila demokrat, rekla je da su izabrani dužnosnici iznevjerili njezinu obitelj tijekom pandemije i planirala je u novembru glasati za kandidate koji su bili protiv mandata cjepiva.

“Ako su to republikanci, neka bude. Ako su nezavisni, u redu”, rekla je. “Ne gledam njihovu stranačku pripadnost nego kako gledaju na ovo jedno pitanje. Promijenilo me kao osobu i kao glasača.”

Izvor: nytimes.com

CjepivaCovidGlasačiprotest
Pretplatiti se
Obavijesti o
80 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

“Gotovo polovica Amerikanaca protivi se maskama, a sličan je udio protiv propisa o cjepivu za školsku djecu, pokazuju ankete.”
“Facebook, koji je u vlasništvu Mete, odbio je komentirati. Tvrtka je uklonila grupe koje su širile dezinformacije o Covid-19 i cjepivima.”

Konačno izuzetnima dolazi iz guzice u glavu.
Na žalost, tamo nema šanse da se pojavi treća relevantna politička opcija.
Republikanci su u svakom slučaju tamo bolji izbor od Demokrata, i to po svim pitanjima.

roberto
1 godina prije

Kak bi rekli splićani,ko kad je goran,osvojio wimbeldon..(da malo parafraziram)

Hvala kur…roditelji,bilo je i vrijeme!!;)

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Američka politička elita gleda na američki narod kao na iritantnu smetnju za njen pravi posao.
Upravljanja carstvom koje se proteže širom svijeta…

P.S.
“Ne podcjenjujte Joeovu sposobnost da zajebe stvari.”

Privatna sumnja Baracka Obame sada je javna mudrost…

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Gledajući svijet iz više kutova, izgleda da luđaci vode azil.

P.S.
Negativan sam…
Što je pozitivno!!

Jomla
1 godina prije

Još kada bi postali svjesni da ih preveslavaju u svim domenima, osim “vakcina”… 😀

buga
1 godina prije

Svaki roditelj koji dozvoli ubrizgavanje ove supstance koju nazivaju cjepivo je u najmanju ruku idiot , da ne napišem nešto puno gore.

nepoželjni
1 godina prije

EUGENIKA u svom opisu i definiciji je načelno prikazana kao pozitivna aktivnost i želja naučnika za poboljšanjem funkcionalnosti ljudskog bića…. Međutim, pod krinkom dobrih namjera već se jako dugo radi i na “pročišćavanju” dijela populacije za koje dio opskurne nauke drži da je manje vrijedna ili sa “greškom” ili jednostavno – prekobrojna pa treba djelovati na njeno (selektivno) množenje. Do prije 15-20 godina gotovo svi ljudi su vjerovali u cjepiva i njihovu korist za obranu od nekih teških zaraznih bolesti, pa u takvoj situaciji lako je prošla i obaveza njihove primjene (naročito) kod djece. No, sve je jasnije postajalo da su neke nove (autoimune) bolesti i nuspojave, naročito kod djece i mladih, očito povezane sa tim obaveznim “cjepivima”, da bi sada u vrijeme ove lažne pandemije tzv. “kovida” postalo sasvim jasno vidljivo da se “cjepljenje” koristi na štetu ljudskog zdravlja i života. Pa se sada pitam, nakon svega, ima li… Čitaj više »

Mlata
1 godina prije

Zna li neko od vaxera na portalu koiki je broj zaraženih na dnevnom nivou u Ukr vojsci..broj testiranih, zaraženih među Ruskom vojskom? Koliko ih je na respiratoru itd?

Vojni analitičar
1 godina prije

“Gotovo polovica Amerikanaca protivi se maskama, a sličan je udio protiv propisa o cjepivu za školsku djecu,” Gotovo polovica se protivi??? Poslije 2 i pol godine terora, poslije svih razotkrivenih laži, poslije svih smrti, obolijevanja, ekonoskog kolapsa kao posljedica “mjera” “cijepljenja” gotovo polovica” se protivi??? Štp znači da još uvijek više od polovice to podržava ili se barem ne protivi (što mu u konačnici dođe na isto). E jebiga Ameriko, jebiga čovječanstvo. Neki će reći da su te ankete lažne, tendenciozno napravljene da pokažu rezultate kakve žele njihovi naručitelji i tako utječu na formiranje javnog mnijenja. To je točno. Ali te ankete ne mogu toliko jako promijeniti javno mnijenje ako već ne postoji podloga. A ta podloga je još uvijek zastrašujuće, tragično veliki broj ljudi, točnije ovcoida, kojima se i poslije svega još uvijek nisu otvorile oči. Takvih možda nema više od pola, ali ih još uvijek ima na desetke… Čitaj više »

R M
1 godina prije

Imamo 2 politicke opcije u nasim drzavama(tj dal i postoje drzave vise). Svaka glupa podela na Srbe, Hrvate, Bosnjake je besmislena u ovom trenutku na Balkanu, jer mi smo prirodno neposlusni(nisam inace za ono bratstvo-jedinstvo). Mislim da vecinom ne zelimo da se spricamo. Tako da kad slusamo ove ma.nstream .ovnare dolazi mi gadjenje. Kad sam bio mali bila je neka jako edukativna serija “Opstanak” gde smo gledali kako se zivotinje snalaze npr. u vreme teskih poplava, i onda se i lav i antilopa zakace za isti balvan i lavu ne pada na pamet da napada antilopu. Znaci moracemo izgleda da se podelimo na antivaxere i vaxere, opstanak nam zavisi. Pri tom mi “antivaxeri” ne postojimo, samo trazimo ljudsko pravo, a pri tom ne sirimo zarazu. Ali sve vise isplivljavaju dokazi da ovi vax upravo shire “ovo”

borjana
1 godina prije

Da, građani će odlučiti na sljedećim izborima, koristeći njihovo Ustavom zagarantirano prava glasa. Međutim slučaj “Trump” jednom zaista velikom vjerojatnoćom i sve ukazuje na to, da posljednji predsjednik nije bio izabran voljom većine , nego voljom i od strane nekoga ili nekih odabran za tu dužnost.
Pa ako je već jednom to tako bilo, zašto ne bi moglo i drugi put, a ukratko, oa zar mora uvjek biti po volju većine?
Ovo je vrijeme gdje se jedna ogromna većina na sve moguće naćine suzbija do krajnjih granica izdržljivosti, izazivajući njeno duhovno, etički i moralno, financijsko, zdravstveno i na svaki drugi način uništenje, koja tu većinu čini prepoznatljivom.

Ady Hus
1 godina prije

cijepljenje je jedini nacin da se rijesimo glupih , jer oni su nama inteligentnima najveca opasnost …

nepoželjni
1 godina prije

Dok je “đikića” biti će i vjernika u “koronu” !

(…i kako se vjernici pričeste u znak vjere, tako se i “korona vjernici” dokazuju ubadajući se svetim “spasonosnim cjepivom”)

Dokurčilomi
1 godina prije

I sada dolazi prava demokracija i njeno djelovanje na vidjelo. Neka većina sada neće glasovati ni za demokrate ni za republikance i odustaju od glasovanja. Što se događa? Demokratski je odlučeno većinom koja je izašla na izbore. Znači ona stranka koja ima organiziranije biraće će pobijediti s 2-10% a vi većinci i dalje tulite i zavijajte na mjesec.

mrdo
1 godina prije

Mijenjaju mišljenje o “vakcinama”? Nevjerovatno! Malo im je trebalo! Samo par godina da shvate stvari koje su jednostavne za shvatiti. Ako ovce nastave da “razmišljaju”, možda jednoga dana shvate da taj otrov, s kojim ih farmako-kapitalisti truju, NIJE vakcina, ne pomaže protiv gejtsove kijavice, i da “kovid” ne postoji, odnosno da je samo ime bolesti novo plus masovna propaganda i masovna histerija.

Ovce bleju makaze zvekeču, zvec, zvec.

Antinwo HR
1 godina prije

Pa Mislav Bago je preminuo zbog cijepiva!Ne cijepite se ljudi nikada ,pa ni tada

Otpornik
1 godina prije

Ma čini se da se ljudi polako bude iz hipnoze. Mada, još je previše onih koji su u dubokom snu. Ja ipak vjerujem da će se većina probuditi, a onda će ovim corona profiterima planeta biti premalena. Bilo bi im pametno da si s lovom koju su zgrnuli grade kuće na Marsu i pripremaju rakete za odlazak.

KISIK
1 godina prije

Otkad je “glasanje” goyimitisa milozvučno dirigentu ove groteske 19, i kad su u američkoj demonkraciji izbori dali “mirotvornu vlast”…nisam više tako mlad da mogu da se sijetim…

Ico
1 godina prije

Šteta što nije živ Joseph Mengele, Mengele bi bio idealan, po svojim uvjerenjima, za precednika Svjetske zdravstvene organizacije!

Max
1 godina prije

Bilo je i vrijeme.

Nena
1 godina prije

Kasno je sada kada je učinjena nepovratna šteta na milionima čak i milijardama ljudi širom sveta..

držnedaj
1 godina prije

Jučer ci-nn, danas times, sutra.. – počelo se mainstream duboko klupko odmotavat.. valjda će goje jednom progledat u kojem grmu leži šarena laža

Lucija, prva
1 godina prije

“Gotovo polovica Amerikanaca protivi se maskama, a sličan je udio protiv propisa o cjepivu za školsku djecu, pokazuju ankete.”
Lažne brojke.
Prije nego su ukinuli komentare i ankete na Indexu, vidjelo se, da ljudi, bez obzira na druge stavove o maskama i zatvaranjima, čak i cjepivu, – su izrazito protiv cijepljenja djece.
Na anketi od 7000 (?) ljudi, broj se stabilizirao, opao (možda je i tu bilo intervencija) na 78%.
Dakle, najmanje 78% misli da djecu ne treba cijepiti.
I to većini naravno nisu bili poznati negativni učinci cjepiva.
Nego je pri tome igralo ulogu to što zapravo niti jedno dijete (osim par na prste jedne ruke nabrojanih, a ni to nije mogao nitko provjeriti), ne obolijeva od kovida.

goran
1 godina prije

šta vama u americi vrijedi izlazit na bilokakve izbore kad smo jasno ko dan vidjeli kako su prošli predsjednički izbori u americi bili lažirani i pokradeni.
dok vlast bira ko če vodit državu od jebene famozne demokracije nema ništa i nigdje u svijetu,a žalosno je to da u 21. stoljeću nema ni jedne države na svijetu gdje stoluje prava demokracija,a ne ova kvazi demokracija na papiru jedno u stvarnosti nešto sasvim 68smo

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Obzirom da su se pojavili dokazi da vakcinisani bže i jače šire Covid 19 Corona zarazu neke države pripremaju odluke da zabrane ulaz svima vakcinisanima s posebno onima iz SAD jer navodno imaju najagresivniju mutaciju.

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Kada smo već kod cijepljenja, preporučam sve cijepljene cjepanicom po glavi stanovnika, višekratno sve dok ne ode do sv. Petra.

DEDA
1 godina prije

ZA KOGA ĆE GLASAT?ZBOG TOG GLASANJA ODNOSNO DEBILNIH GLASAČA ZATO NAM I JE TAKO GLOBALNO.KRETENI MISLE DA TREBA GLASAT.ZA ŠTA STE GLASALI ZA OVO.VELIM ODAVNO ZA SVA SRANJA I DEBILIZAM NA OVOM SVIJETU VEĆ STOLJEĆIMA KRIVI I ODGOVORNI STE VI GLASAČI.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI