fbpx

Ovaj nevjerojatan spoj u brokuli i kelju može zaustaviti rast tumora

Brokula - Folna kiselina - Vitamin B9

Majke često potiču svoju djecu da jedu zelenu hranu. Većina djece, pa čak i neki odrasli, odbijaju jesti povrće, propuštajući brojne zdravstvene prednosti koje mogu pružiti. Nedavni dokazi sugeriraju povezanost kupusastog povrća – poput brokule i kelja – i sprečavanje raka.

Studija objavljena u časopisu Science identificirala je spoj indol-3-karbinol (I3C), pronađen u povrću poput brokule, prokulice i repi, koji je potisnuo rast tumora u mišjim modelima raka prostate.

Jedite svoje  zelenje u borbi protiv raka

Rak se počinje razvijati promjenama u jednoj stanici ili čak maloj skupini stanica. Te će stanice počet brzo rasti i početi će upadati u druga tkiva. Svjetska zdravstvena organizacija izvještava da je rak drugi vodeći uzrok smrti, koji je uzrokovao oko 9,6 milijuna smrti širom svijeta.

Prethodna istraživanja već su utvrdila da kupusasto povrće poput kupusa, kelja i brokule ima spojeve koji se bore protiv raka te mogu ometati gene koji potiču rast raka.

Za ovu studiju, istraživački tim na čelu s Pier Paolom Pandolfijem, profesorom medicine s Medicinskog fakulteta u Harvardu, istraživao je funkcije PTEN-a, fosfataze i proteina koji suzbija tumor, a čija je aktivnost najčešće izbrisana, mutirana ili deaktivirana kod ljudi koji imaju karcinom. Prema Pandolfiju, ovaj je gen “jedan od najvažnijih supresija tumora u povijesti genetike raka.”

Otkriveno je da stanice tumora pokazuju nižu razinu PTEN-a, što postavlja pitanje može li vraćanje aktivnosti tih gena na njihovu normalnu razinu u stanicama karcinoma osloboditi sposobnost supresije tumora.

Da bi odgovorili na to pitanje, istraživači su proveli niz eksperimenata na miševima i ljudskim stanicama sklonim raku. Kroz rezultate, istraživači su otkrili da je WWP1, enzim koji potiče rast raka, igrao ulogu u inhibiranju funkcije PTEN-a.

Istraživački tim, koji se sastojao od članova koji predstavljaju institucije u SAD-u, Kini, Tajvanu, Indiji, Australiji i Italiji, analizirao je molekularnu strukturu i biokemijsku aktivnost WWP1 pomoću računalnog modela kako bi im omogućio da odrede molekulu koja bi mogla vezati enzim i blokiraju njegovu funkciju. Ovo je otkrilo da spoj I3C, u stvari, neutralizira učinke WWP1 i vraća moćne sposobnosti suzbijanja tumora PTEN.

“Pronašli smo novog važnog igrača koji vodi put kritičan za razvoj karcinoma, enzim koji se može inhibirati prirodnim spojem koji se nalazi u brokuli i drugom kupusastom povrću”, rekao je Pandolfi. “Ovaj se put pojavljuje ne samo kao regulator za kontrolu rasta tumora, već i kao Ahilova peta; koju možemo ciljati s terapijskim mogućnostima. ”

Iako su ovi nalazi prilično uzbudljivi za one koji se borbe protiv raka, postoji malo upozorenje prije nego što se počnete prejedati brokulom. Istraživači su objasnili kako je doza korištena u eksperimentima na laboratorijskim miševima bila jednaka jedenju više od šest kilograma brokule dnevno. Umjesto toga, tim nastoji pronaći druge načine kako iskoristiti to novo znanje i planira nastaviti ispitivati ​​kako funkcionira WWP1.

“Ovi nalazi omogućuju dugotrajni pristup supresivnoj reaktivaciji tumora za liječenje raka”, rekao je Pandolfi.

Kupusasto povrće i povrće općenito prepuni su hranjivim tvarima poput prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i drugih fitonutrijenata, što ih čini zdravim dodatkom vašoj prehrani.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije

Karfiol i brokoli upijaju najviše otrova….probaj ga odgajiti na stari, bakin način, nema šanse, dobiješ nešto zakržljalo. Dakle ako želiš imati lepe plodove kao one po marketima moraš ga tretirati hemijom. Karencu su izmislili ne bi li smirili ovce, nikakva karenca taj otrov ne “istera”! Paradajza više nema, ne možeš ga ni u bašti gajiti kao nekad da bi imao za seopstvenu upotrebu, staro seme se izgubilo i sve što imaš u ponudi od semena je gmo sranja, kineski itd

Malomorgen
Gost
Malomorgen
11 mjeseci prije

??? Nam sve to raste…smijesno 🤪

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
2
0
()
x