fbpx

Panel House Florida raspravlja o zakonu za kriminalizaciju kirurških operacija za promjenu spola i blokade puberteta za djecu, dok 5 drugih država razmatra zabrane

djeca - sad - zastave

Rasprava o nacrtu zakona, kojim bi se izvođenje operacija promjene spola na maloljetnicima moglo smatrati kaznenim djelom, kao i ubrizgavanje lijekova za odgodu puberteta kod djece, trebala bi se održati pred pododborom Florida House sljedećeg tjedna, dok više država razmatra slične prijedloge.

‘Zakon o zaštiti ranjive djece’ bit će na dnevnom redu pododbora Florida House, tijekom sastanka u ponedjeljak.

Prijedlog zakona sponzorira republikanac Anthony Sabatini, koji se dugo protivio praksi koja dozvoljava liječnicima liječenje maloljetnih pacijenta od ‘spolne disforije’ operacijom promjene spola i lijekovima koji usporavaju početak puberteta, pod uvjetom da su njihovi roditelji odobili postupak.

“Zdrav razum”, objavio je zastupnik na Twitteru u subotu pozdravljajući vijest da će njegov prijedlog krenuti naprijed.

Ako se donese, zakon bi omogućio drugostupanjsku krivicu za bilo kojeg pružatelja zdravstvenih usluga koje su usmjerene na aktivnosti promjene spola kod maloljetnika.

Kad je podnio nacrt zakona u siječnju, tretman promjene spola usporedio je sa sakaćenjem tvitnuvši da “nijedan roditelj ne smije dozvoliti steriliziranje ili trajno omalovažavanje dijeta.”

Predloženi zakon privukao je brzu reakciju demokrata, koji tvrde kako prijedlog zakona brani “zdravstveno liječenje” koje spašava život tinejdžerima koji još nisu punoljetni. Kritičari zabrane tvrde da su djeca koja ne mogu primiti takav tretman izložena većem riziku od depresije i samoubojstva.

Govoreći u Blazeu u subotu, Sabatini je optužio demokrate, u republikanskom zakonodavnom tijelu, koji pokušavaju oboriti njegov prijedlog za “unapređenje političke agende” na štetu zdravlja djece. Citirajući medicinske nalaze o tom pitanju, zastupnik je rekao da oko 80 posto djece ima tendenciju “prerastanja” disforije u tijelu.

Iako prijedlog zakona s Floride još uvijek mora proći dosta prepreka prije nego što postane zakon, sličan je zakon već prošao u Zastupničkom domu u Južnoj Dakoti. Odobren je u srijedu, i zabranjuje liječnicima propisivanje terapije blokade puberteta svima mlađim od 16 godina, također zabranjuje operaciju promjene spola.

Prijedlog zakona, koji i dalje mora dobiti zeleno svjetlo državnog senata, izazvao je veliku reakciju među liberalima i LGBTQ zagovaračkim grupama. Kampanja za ljudska prava, najveća LGBTQ grupa za lobiranje i zagovaranje u SAD-u, obrušila se na taj prijedlog, optužujući pokrovitelja tog zakona Freda Deutscha za “širenje dezinformacija i korištenje zloćudne, štetne retorike”.

Mnoštvo je sličnih prijedloga zakona u različitim fazama napretka u najmanje četiri države SAD-a. Na popisu se nalaze Colorado, Oklahoma, Južna Karolina i Missouri, gdje oni ne samo kažnjavaju liječnike, već i označavaju roditelje koji daju dozvolu za postupke promijene spola kao zlostavljače djece.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Hogar
Gost
Hogar
9 mjeseci prije

Ničija nije do zore sjala, pa ni LGBTQWERTY, pa ni u SAD.
Toliko zdravog razuma čak i američki političari imaju.

RENEW
Gost
RENEW
9 mjeseci prije

To bi moralo veljati tudi za tiste, ki so se rodili INTERSEKS in HIJRE. Obstajajo ljudje, ki so se rodili hermafroditi in naravni evnuhi.

RENEW
Gost
RENEW
9 mjeseci prije

ANJA MURGELJ – TISTO POSEBNO DEKLE
LJUBLJANA /LJUBLJANČANISreda, 27. december 2017
Anja… Rojena kot hermafrodit ali dvospolnik. Dve bitji in dve energiji, ujeti v enem telesu. Nato je po odločitvi zdravnikov postala dekle, Anja iz Novega mesta, sedaj doma v Ljubljani.

Hermafrodit ali dvospolnik* je posledica redke igre narave, ko organizem ob rojstvu hkrati fizično izrazi moške in ženske spolne znake ter ostane nekje ‘med spoloma’. Takšen dojenček, statistika pravi da gre za 1 na 2000 rojstev, ima razvite oboje organe hkrati in zdravniki ne morejo jasno določit, ali gre za fantka ali deklico.

Ko pride na svet dojenček kot dvospolnik, se ga po strokovni doktrini začne obravnavati kot kroničnega bolnika. Tako se ga nemudoma operativno in kemično začne ‘usmerjati’ v en spol. Zdravniki se skupaj s starši odločijo, kako ‘izoblikovati’ otroka, na podlagi fizične pojavnosti, kateri spol je ob rojstvu bolj prevladujoč. Izbrani spol nato s pomočjo močne hormonske terapije skušajo še bolj izrazit, s čimer naj bi človek na dolgi rok postal ‘družbeno ustrezen’. Če gre terapija v ‘pravo smer’, torej v smer, za katero dvospolni posameznik resnično čuti, da je to on ali ona, je vse dobro. V primeru, ko se zdravniki in starši odločijo za en spol, skozi odraščanje pa dotična dvospolna oseba začuti, da v njenem telesu in psihi prevladuje drugi pol pa zadeve niso več tako enostavne. In tako se je zgodilo pri Anji. “Starši so me najprej obravnavali kot fantka in mi celo nadeli ime Andrej, a so se potem zdravniki odločili, da mi bodo določili ženski spol.« Tako je Andrej, že kot majhen otrok in brez kakršnekoli možnosti soodločanja, v kakšnem telesu bo živel svoje lastno življenje, postal Anja.

“Izraz hermafrodit izvira iz grščine. V grški mitologiji je bil Hermafrodit dvospolno božansko bitje, prevzeto iz Orienta in od 4. stoletja pr. n. št. čaščeno med Grki. Hermafroditizem ali dvospolnost je normalen pojav pri številnih rastlinah (dvospolne cvetnice) in živalih (npr. polži, deževniki). Pri enospolnih živalih je to redka spolna nepravilnost (npr. pri metulju, ko je vsaka polovica telesa drugega spola). Pri človeku je ta pojav redek, čeprav se pojavlja. Stopnja izražanja značilnosti drugega spola je lahko zelo različna, za osebke rečemo tudi, da so interseksualni ali med spoloma.” – Wikipedia

Kako bi se opisali v parih besedah, kdo ste?

Sem oseba z dvema energijama v eni. To pomeni, da sem kot moški in ženska v enem telesu. Kot Jin in Jang.

Ko ste se rodili, ste imeli razvita oba spolna organa. Kako ste potem postali deklica?

Zdravniki so se odločili na podlagi spolovila. Sklepajo po temu, kateri organ je bolj izrazit. Ko sem bila majhna so mi starši povedali, da sem bila obravnavana kot fantek, dali so mi ime Andrej, ampak so se potem po posvetu z zdravniki odločili, da bom punčka.

Kako je izgledalo vaše odraščanje?

Že od malih nog sem vedela, da sem drugačna. Isto sem počela kot moški, igrala se z avtomobili, družila s fanti, ki so me sprejeli bolje kot punce.

Z dekleti pa se niste nikoli družili?

Bolj malo, potem pa je z leti postalo ravno obratno. Zdaj me moški ne sprejemajo najboljše in se boljše razumem z ženskami.

Kaj je bilo najtežje v času odraščanja?

Drugačen si, ne veš, točno kdo, kaj, kam pašeš, če sploh kam… Ljudje to začutijo in tega ne marajo, sploh pa se vsi bojijo neznanega. Zato se norčujejo iz tebe, govorijo razne besede. Mnogi so govorili, da sem kot fant, ljudje preprosto čutijo to energijo. Bojijo se družiti, večinoma odidejo, ko izvejo… Največji problem pa je nastal, ko sem prišla v puberteto. Takrat je prišla potreba po intimnih odnosih in pri meni jih ni bilo, nikoli. Pa zdravila mi nikakor niso pasala.

Zdravila?

Ja, vsi dvospolniki zdravila dobimo že kot otroci, ker je to tretirano kot hormonska bolezen, t.i. adrenogenitalni sindrom oziroma kongenitalna adrenalna hiperplazija. S to definicijo ‘bolezni’ iz nas naredijo kronične bolnike in doživljenjske odjemalce velike količine zdravil, hkrati pa tudi prikrivajo naše resnično stanje. Zdravniki in strokovnjaki trdijo, da nam ledvična žleza ne dela pravilno. Meni so že kot otroku redno dajali tri vrste zdravil dnevno. Posledice se danes med drugim poznajo tudi na mojem zobovju, veliko mi jih je izpadlo.

Kako ste se počutili po teh zdravilih?

Ni bilo v redu, počutila sem se otopelo, kot v temi. Ni bilo nobene volje, stalno sem bila zaprta, zase in vase….

Poznate še koga v Sloveniji, ki se je rodil kot dvospolnik?

Ja poznam eno dekle, ki ve da je ‘interseks’ in še štiri druge, ki pa so še na tolikih zdravilih, da sploh ne vejo, kje in kdo so.

Koliko vas je sicer po ocenah v Sloveniji?

Med 100 in 150, ampak jih veliko živi v tujini.

Spolnih odnosov ne boste mogli imeti nikoli?

Ne. Jih nisem imela še nikoli v življenju in verjetno jih tudi ne bom. Tukaj zdravniki ne znajo operirat, saj ti kot malemu otroku pohabijo spolne organe in potem celo življenje čutiš samo še bolečine. Niti ne znajo predpisat pravih zdravil. Osebno zato menim, da bi morali zdravniki počakati na puberteto, da se vidi, v kaj se telo razvije pa se potem vsak sam odloči, ali bo dano življenje preživel kot moški ali ženska.

Ampak ste šli kasneje še na eno operacijo?

Ja sem… Želela sem, da bi mi vhod v nožnico naredili bolj ženski, ampak mi je žal. Ne morem imeti odnosov, ker je pretežko in me vse boli. V bistvu ne morem zadrževati niti urina. Težko je. Tako da, če bo kdaj možnost vse, kar je bilo moškega nazaj zašit, bi šla najraje spet pod nož.

Ste imeli morda kdaj kakšen partnerski odnos s kom?

Z enim fantom sem se enkrat dobila, ampak nama ni šlo. Ko sem šla dol iz zdravil pa sem nasploh začutila, da sem v resnici moški in so mi iskreno všeč ženske. Ampak dekleta pa še nisem imela.

Vaša velika želja je, da bi tudi fizično, vizualno postali moški?

Če čutiš znotraj, moraš biti tudi na zunaj. Moja želja in življenjsko poslanstvo je, da v meni prevlada samo ena, moška energija. Zdaj imam dve in ne pašem nikamor…

Zanimivo mi je bilo, ko ste mi poslali sporočilo in med drugim zapisali: ”Sem preprost kmečki fant, dekle…” Torej čutite, da ste kljub dolgoletnemu intenzivnemu ‘zdravljenju’ še vedno oboje?

Tako je, sem oboje. Govorim sicer večinoma na žensko, a vedno večkrat tudi na moškega.

Kakšno pa bi bilo vaše sporočilo za ljudi, ki gredo po isti poti kot vi?

Naj samo sebe poslušajo in delajo v dobro sebe. Težko je, meni so vsi naokrog govorili, da sem dekle, čutila pa sem, da sem v resnici fant… In potem postane človek neskončno zmeden. A kar notri čutiš, to je edino prav, vsak ve samo zase. Podobne so tudi transpolne osebe, kar čutijo navznotraj, potem se tako tudi navzven naredijo.

Ko ste prenehali jemati zdravila, so vas baje želeli poslati v Polje?

Ko so prišli k meni, so se najprej nekaj pregovarjali z očetom, nato pa takoj poklicali zdravnico, češ da ne jemljem zdravil in mi zapovedali naj jih jem, drugače me bodo na silo odpeljali.

Iz kje jemljete motivacijo za življenje, kot človek, ki se rodi s tako težko predispozicijo? Kje najdete smisel, da vas žene naprej?

Sodelavec mi je povedal za duhovnost, za Lano Praner, sedaj delam te vaje. Predvsem se učimo poslušati sebe.

Ste verni?

Sem duhovna. Krščena tudi, ampak samo to.

S čim se sicer ukvarjate in kakšne želje imate za prihodnost?

Vrtnarka sem in v temu uživam. Ukvarjam se s samooskrbo in tako ljudem pomagam. Sem pa tudi umetnica, rišem, delam pletenice iz testa… Všeč mi je koncept, da bi imela vrt in bi si ljudje prišli samo nabrati kar želijo in plačali. Čim več želim z naravo delat in potovat.

Imeti partnerko?

Seveda. In pa še nekaj takih ljudi srečati, kot sem jaz in jim pomagati iz ‘teme’.

Če bi imela možnost spremeniti nekaj na tem svetu, kaj bi to bilo?

Nazaj k naravi bi šla… Živela bi z naravo, od začetka do konca, brez kemije. Že otroci bi morali imeti bolj pogosto šolo v naravi in se učiti pomagati na vrtu. Narava namreč skriva vse odgovore.

Pripravila: Urška Košir in Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto: Urška Košir

Kgfjč
Gost
Kgfjč
9 mjeseci prije

Poštovani, nitko Vas ne razumije. Lp

Uskok Marko
Gost
Uskok Marko
9 mjeseci prije

Malo truda, nije teško.

neznanje
Gost
neznanje
9 mjeseci prije

Doista postoje osobe “zarobljene u drugom spolu. Rijetke su ali ih ima i imaju pravo postati ono što jesu. Nakaradno je i veselimo se prestanku zlorabe, jednog perioda spolne nezrelosti , u korist monstruoznih eksperimenata, jer ti postupci se ne mogu drukčije zvati, koji rezultiraju zatvaranjem zdrave djece, uobičajene spolne orijentacije, u umjetno ostvarena tijela drugog spola.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije

luda kuća

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije

luckasti yeb.cka zbunjenog a svjet gleda prestavu i kao, ništa se ne događa…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik