Rusija će izmijeniti zakon koji dozvoljava promjenu spola na ličnim dokumentima

Ruski pasos
17 komentara

Rusko ministarstvo pravde će revidirati nacionalno zakonodavstvo kako bi zabranilo promjenu pola u pasošima i drugim ličnim dokumentima, izjavio je u ponedjeljak šef ministarstva Konstantin Čujčenko. Postojeća praksa promene pola na dokumentima stvara pravne kolizije i ne uklapa se u „osnovne principe” Rusije u nacionalnoj politici ili „ustavne prioritete”, objasnio je on.

Rusija je dozvolila promjenu pola 1997. Godine 2018. stvoren je mehanizam koji je omogućio osobi da promijeni spol po volji u bilo kojim ličnim dokumentima. Trenutno je potrebno dostaviti jednostavnu potvrdu medicinske ustanove da biste zatražili takvu promjenu dokumenta. Prema Čujčenku, osoba ne mora da prolazi kroz operaciju promene pola da bi legalno promenila pol u bilo kom dokumentu.

U periodu od 2018. do 2022. godine u Rusiji je registrovano ukupno 2.700 slučajeva zakonske promene pola, navodi Čujčenko. U 190 slučajeva, osobe koje su legalno promijenile spol, a zatim su zvanično registrovale brak u Rusiji, dodao je. Rusko zakonodavstvo ne dozvoljava istospolne brakove.

„Tako vidimo sledeće: osoba koja je promenila pol u pasošu, ali je fizički ostala ista, može da upiše brak, usvoji decu…“, rekao je ministar u intervjuu, dodajući da se pravni sukobi javljaju i oko godina u kojima se to dešava. osoba treba da ima pravo na penziju, odnosno u koju vrstu kazneno-popravne ustanove treba da bude smještena ako je osuđena za krivično djelo.

“Mi se ne bavimo samo nekim pravnim kolizijama povezanim sa promjenom spola, već neusklađenošću sa trenutnim konceptualnim dokumentima politike i ustavnim prioritetima”, rekao je Chuychenko. On nije precizirao kada će predložene izmjene zakona pripremiti njegovo ministarstvo niti kada bi one mogle stupiti na snagu.

Ustavni amandmani usvojeni 2020. nakon nacionalnog referenduma uključivali su konkretnu klauzulu kojom se država obavezuje da štiti “instituciju braka kao zajednice muškarca i žene”.

DokumentiPromjena spolarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

Ovo je jedina stvar po kojoj se Rusi razlikuju od Zapada. Ostalo sve isto od gnjavaze maskama, distancama, ucjenama vakcinama, pametni gradovi, 5G, spricanje iz zraka itd., itd…

giovani
11 mjeseci prije

Ide Rusija polako i sigurno, a vi ljubitelji zapada blejite i mekećite.

neon
11 mjeseci prije

PREMA PROPISIMA UN I ŠVABA: DRŽAVNA DUMA USVOJILA JE U PRVOM ČITANjU JPP O ODBIJANjU PAPIRNIH DOKUMENATA U KORIST ELEKTRONSKIH DUPLIKATA Vlada neumorno radi na „nacionalnom cilju“ razvoja Rusije – digitalnoj transformaciji. Kako je premijer Mišustin, šef „digitalnih specijalaca”, više puta izjavio, sve interakcije između građana, biznisa i države treba da budu digitalizovane, automatizovane što je više moguće, idealno uopšte – treba da postanu „proaktivne”. U tom cilju, skoro svi javni servisi su već digitalizovani (preko jedinstvenog portala javnih servisa), a organizacije i vlasti masovno prelaze na elektronsku dokumentaciju, eliminišući papir… Primena koncepta „elektronske države“ nikada nije bila tako blizu… Član 11. Izrada elektronskih i materijalnih duplikata dokumenata Elektronski duplikat dokumenta stvara se u vidu elektronskog dokumenta u odnosu na originalni dokument na materijalnom mediju koji ne zahteva upotrebu tehničkih sredstava za reprodukciju takvog dokumenta… U smislu ovog saveznog zakona, elektronski duplikat dokumenta je kopija papirnog dokumenta predstavljena u obliku… Čitaj više »

Max
11 mjeseci prije

I treba.

Ivan
11 mjeseci prije

Kada ce to doci iz dupeta u glavu naseg pedera Plenkovica?

Zoran
11 mjeseci prije

U naslovu piše “dozvoljava” a u tekstu ispod “zabranjuje” ????

Rimtutituki
11 mjeseci prije

Sve vise ljudi ne moze da podnese te freakove,pretjerali su lgbtq, po skolama,debeli ,bradati,masni muskarci od 60et goduna,hoce da uce djecu sexualkunde,vjerojatno da bi lakse se bavili pedofilijom,fujjj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI