Prirodni imunitet na Delta Covid efikasniji od vakcinacije

CDC studija
23 komentara

Uprkos tome što je u suprotnosti sa prethodnim savjetima zdravstvenih zvaničnika, studija i dalje insistira na tome da je vakcinacija „najbezbjednija strategija“ protiv korona virusa.

Studija, koju su u srijedu objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), otkrila je da je Delta varijanta postala dominantni soj koronavirusa tokom druge polovine 2021. godine, ljudi koji su vakcinisani imali su šest puta manje šanse da dobiju Covid- 19 od onih koji nisu vakcinisani.

Međutim, oni koji su bili zaraženi ranijom varijantom koronavirusa, ali nisu bili vakcinisani, imali su između 15 i 29 puta manje šanse da se zaraze virusom.

Slična razlika je primijećena i u stopama hospitalizacije, pri čemu je prethodni imunitet pružao bolju zaštitu od hospitalizacije nego vakcinacija.

Uprkos svom nedostatku u poređenju sa prirodnim imunitetom, CDC su naglasili da „vakcinacija ostaje najsigurnija strategija“ za sprječavanje infekcija Covid-19. To je zato što „zaraza Covid-19 prvi put nosi sa sobom značajne rizike“, rekao je koautor studije dr Eli Rozenberg za CNN. Isto tako, dr Erica Pan, državni epidemiolog kalifornijskog odjeljenja za javno zdravlje, preporučila je da se čak i oni sa prethodnom infekcijom vakcinišu kako bi se osigurali da dobijaju sloj „dodatne zaštite“.

Zaključak studije je u suprotnosti sa ranijim tvrdnjama najviših američkih zdravstvenih zvaničnika. Na početku izbijanja Delta virusa prošlog maja, glavni medicinski savjetnik Bijele kuće dr Anthony Fauci je insistirao da su vakcine „bolje od tradicionalnog odgovora koji dobijate od prirodne infekcije.“ Republikanski zakonodavci su Faucija takođe optužili da ignoriše studije koje ističu prednosti prirodnog imuniteta, „jer to onemogućava njegove planove da vakciniše sve moguće”.

Kako je sprovedena tokom naleta Delta infekcija, studija ne nudi uvid u efikasnost vakcina protiv sada dominantne varijante Omicron.

CDCCovidDeltaOmicronprirodni imunitet
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zoki
2 godine prije

Da se vratimo na početke poznavanja osnova medicine, pa da krenemo redom! CJEPIVO – DEFINICIJA: – Davanje cjepiva naziva se cijepljenjem. Cijepljenje je najučinkovitija metoda sprječavanja zaraznih bolesti; široki imunitet zbog cijepljenja velikim je dijelom odgovoran za iskorjenjivanje malih boginja širom svijeta i ograničenje bolesti poput polio, ospica i tetanusa iz velikog dijela svijeta. – Da ponovimo: najučinkovitija metoda sprječavanja zaraznih bolesti CDC je 2x mjenjao definiciju cjepiva: – Prvi put 2015 godine, kada je ovu definiciju izmjenio iz ”Sprječavanja zaraze” u ”Imunizaciju”. – Drugi put 09.2021., kada je definiciju ”Imunizacija” izmjenio ”Imunizacija pojedinca od teže kliničke slike”. ZAKLJUČAK: – Izmjenom definicije cjepiva, izmjenjena je i suština i sam narativ. Cjepiva za Covid, kako ih zovu, to uopće nisu po tradicionalnoj definiciji cjepiva, a čak ne potpadaju ni pod drugu izmjenu CDC-a da imuniziraju pojedinca od teže kliničke slike, jer ni to ne čine. Točan naziv za ovo je: Eksperimentalna… Čitaj više »

Emiliano Zapata
2 godine prije

Koga briga sta ko kaze kad slijedi obavezno bockanje kao u Austriji…

ledeno doba
2 godine prije

ovako kabala uvijek radi

1-najprije prca goyime u mozak
2-onda nakon toga prizna da ih je prcala u mozak
3-onda im kaže da će ih i dalje prcati u mozak

ali goyimi i dalje dozvoljavaju da ih se prca u mozak

Toxic_Zombie
2 godine prije

Prvo mi metak mogu ubrizgat pa onda Soroš cjepivo

Toxic_Zombie
2 godine prije

Posušajte pjesmu “Bolestan sam a nije mi ništa” od Šabana Šaulića iz 1991. Šaban imao koronu 1991.

DEDA
2 godine prije

NISMO NAPRAVLJENI ZA NIKAKAV NEPRIRODNI UNOS KEMIKALIJA MISLIM.PITAO BIH DOKTORE ZAKAJ SE SVI NE SLAŽU SA CIJEPLJENJEM A SVI SU ZAVRŠILI MEDICINU.ČOVJEK IMA SVOJE TJELESNE KEMIKALIJE KOJE SE NAVODNO AKTIVIRAJU KAD JE ČOVJEK AKTIVAN.NAVODNO SE TAD SAMI POPRAVLJAMO TJELESNO AKO JE POTREBNO.PRETILOST JE BOLEST A PRETILO JE NAVODNO POLA STANOVNIŠTVA KUGLE.NA KRAJU ČOVJEK JE LAŽLJIVA PASMINA I JEDINA KOJA NE ŽIVI U SKLADU SA ZEMLJOM TAKO DA GA TREBA ISKORIJENITI BAR 90%PO MENI.KAKO SE SVE ODVIJA IDEMO PREMA TOME.

Гавран
2 godine prije

Šta nas novo čeka? Virus KOSAČ (iz SF)?

Inače, svjedoci su izvijestili da je tijekom nedavnih događaja u Kazahstanu, u noći s 5. na 6. siječnja, navodno došlo do oružanih infiltracija u Centralni referentni laboratorij Pentagona. Bilo je to u Nacionalnom znanstvenom centru Aikimbaev za posebno opasne infekcije u Alma-Ati. Neki mediji čak su otkrili, opet na temelju iskaza očevidaca, da su navodno vidjeli ljude u zaštitnom odijelu, što je izazvalo masovnu zabrinutost zbog mogućnosti da smrtonosni biomaterijali pobjegnu iz laboratorija.

Nina
2 godine prije

I zdrav zivot ce biti zabranjen, ako se ovako nastavi. Slusala sam jednu reportazu o tome kako je stanovnicima nekih africkih sela ZABRANJENO da koriste lekovite trave koje im rastu pred kucom. Umesto toga moraju da kupuju lekove, cak i za male zdravstvene probleme.

2 godine prije

Najbolji imunitet se dobija isključivanjem televizora ili prebacivanjem na drugi kanal kada krene dnevni izvještaj o covidu na vijestima

Max
2 godine prije

To nije cjepljenje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI