fbpx

Pušenje i hipertenzija: Studija pokazuje kako sposobnost tijela da samo-ispravi krvni tlak ugrožava ova kronična navika

pusenje - cigare

Istraživači s Penn Instituta za srce i vaskularni sustav napravili su izvanredno otkriće u razlici između kroničnih pušača i nepušača. Otkrili su da pušenje ometa prirodnu sposobnost tijela da samo-ispravi krvni tlak. Razlika je bila značajna. Kronični pušači doživljavaju skokove krvnog tlaka oko dva puta više nego nepušači. Oni također pate od većeg otkucaja srca u mirovanju i povećanog arterijskog tlaka.

Pušenje ugrožava sposobnost tijela da samo regulira krvni tlak, uzrokujući nenormalne skokove krvnog tlaka koji dovode do hipertenzije. Ovaj je nalaz važan jer mnogi kronični pušači svoju naviku vide kao mehanizam za borbu protiv stresa. Ispada kako pušenje dvostruko povećava stres kod tjelesnog krvnog tlaka, dugoročno uzrokujući veći fiziološki stres.

Pušenje mijenja simpatički živčani sustav, oštećujući ravnotežu krvnog tlaka

Kad čovjeku padne krvni tlak, tijelo pronalazi ravnotežu pokrećući odgovor koji se naziva mišićna aktivnost simpatičkog živca (MSNA). Ovaj prirodni puferski sustav vraća krvni tlak na normalnu, zdravu razinu. Sličan postupak se pokreće kada osoba ima previsok krvni tlak. Tijelo snižava krvni tlak aktiviranjem sličnog sustava zvanog baroreflex.

Studija je otkrila da kronični pušač ima oštećen simpatički živčani sustav. Kada dođe do prirodnih padova krvnog tlaka, njihovo tijelo oslobađa MSNA onako kako bi trebalo, ali umjesto da pronađu ravnotežu, njihov krvni tlak raste dvostruko, u usporedbi s nepušačima.

Dr. Lawrence Sinoway, direktor Instituta za kliničku i translacijsku nauku u Pennu, kaže: “Kad se aktivira simpatički živčani sustav, poput MSNA-e, vaš krvni tlak raste i tada se dogodi niz stvari koje se povećavaju i pokušavaju ublažiti to “, rekao je Sinoway. “Mislimo da je kod pušača taj ublaživač- baroreflex – poremećen.”

“Veći porast krvnog tlaka kao odgovor na MSNA može pridonijeti većoj razini odmaranog krvnog tlaka kod pušača bez hipertenzije”, rekao je dr. Jian Cui, izvanredni profesor medicine. “Moguće je da bi ovaj veći odgovor na MSNA također mogao pridonijeti eventualnom razvoju hipertenzije.”

Dosadašnje studije proučavale su učinke akutnog pušenja na tjelesni MSNA odgovor. Ovo je prva studija koja je ispitivala učinke kroničnog pušenja na barorefleksni sustav ljudskog tijela. Da bi ispitali učinke, istraživači su angažirali 18 kroničnih pušača i 42 nepušača koji nisu pokazali znakove hipertenzije. Istraživači su mjerili MSNA odgovore, otkucaje srca, dijastolički i sistolički krvni tlak i prosječni arterijski tlak. Nije bilo razlike u sistoličkom krvnom tlaku između dviju skupina, ali postojale su značajne razlike u dijastoličkom krvnom tlaku, otkucaju srca i srednjem arterijskom tlaku. Pušači, pušeći u prosjeku 17 cigareta dnevno tijekom posljednjih 13 godina, imaju višu razinu MSNA i dvostruko veći porast krvnog tlaka od nepušača. Imali su i veće otkucaje srca u mirovanju i povećani arterijski tlak. Otkrića su nedavno objavljena u American Journal of Physiology – Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

“Naše istraživanje otkriva još jedan mehanizam pomoću kojeg uobičajeno pušenje može pridonijeti razvoju hipertenzije”, rekao je Cui. “Potrebne su dodatne studije kako bi se ispitalo može li prestanak pušenja umanjiti ovaj naglašeni odgovor.”

“Nadamo se da ćemo bolje razumjeti koliko pušenje cigareta doprinosi razvoju hipertenzije”, rekao je Sinoway. “Tada možemo pokušati shvatiti postoje li stvari koje možemo učiniti da interveniramo i spriječimo kronične pušače da razviju ovo stanje.”

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
neznanje
Gost
neznanje
8 mjeseci prije

Lično se uvjerio na svojoj koži.
Hvala na članku i nadamse da će ga svi pušaći pročitati.
Odustao od pušenja nakon 25 godina i nije tako teško kad imaš motivaciju.

Mucke
Gost
Mucke
8 mjeseci prije

Krvni tlak kod svih pusaca i nepusaca ce doci na normalu cim jedno pakovanje cigareta dosegne cijenu od 10 ojra.
Mozda bi se cijenjeni strucnjak htio pozabaviti utjecajem lijekova za krvni tlak,sartana,na nastanak karcinoma pluca?Nekako je potiho proslo hitno povlacenje ove skupine lijekova sa polica svih apoteka,jednako kao i povlacenje svih vrsta riniditina(npr.peptoran) sa polica istih,bez ikakvog osvrta nazovi strucnjaka iz medicine ili medija bozemesacuvaj.

Mercury
Gost
Mercury
8 mjeseci prije

Hm, danas je sve štetno osim stresa na poslu…

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
8 mjeseci prije

Pušio sam više od 30 godina po dve do tri kutije dnevno. Zbog problema sa srcem i disanjem prestao pušiti. Sad posle 5 godina se osječam mnogo bolje. Srce radi normalno i dišem punim pljučima. Kad se sjetim svojih pušačkih dana, dobijem utisak da to nisam bio ja, nego neka druga osoba.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
8 mjeseci prije

Pušenje je – ovisnost! Jedan susjed koji je neko vrijeme proveo s Jehovinim svjedocima stražareći po pijacama i uličnim uglovima je govorio – Da je Jehova mislio da ljudi trebaju pušiti, onda bi im ugradio dimnjak. Kasnije je odustao od Jehove, što ćeš. Možda se i on borio s ovisnošću o vanjskom autoritetu.
Dakle, pušač je ovisnik kao i bilo koji drugi. Kao narkoman, alkoholičar, kockar. U suštini je riječ o psihološkom problemu. Ovisnik je dodatna identifikacija koja se javlja unutar čovjeka . Ono što čovjek misli je suprotno od onog što ovisnik u njemu misli. U pitanju je borba za prevlast u kojoj redovito pobjeđuje ovisnik.
Kod cigareta je riječ o društveno najprihvatljivijoj ovisnosti. Za posljedice nema obiteljsko nasilje, ne povlači za sobom kriminalnu svakidašnjicu i ne mijenja svijest čovjeka. S pušenjem se može funkcionirati savršeno. Možda čak i bolje.
No, kod pušenja imamo jednu dobru stvar. Pušenje duhana (znači ne industrijskih cigareta, nego prirodnog duhana) je najbolja prevencija raka pluća.
Naime, pušenje cigareta je pronađeno kao krivac za rak pluća tek tamo krajem sedamdesetih prošlog stoljeća. U svijetu je došlo do porasta karcinoma pluća. Trebalo je pronaći uzrok. Najbliži je bilo pušenje. Nekako je trebalo zamaskirati činjenicu da je od Drugog svjetskog rata detonirano na tisuće nuklearnih bombi u pokusima. Radioaktivni oblak, kažu obleti sedam puta Zemlju prije nego li se rasprši, tj padne na Zemlju u obliku mikro čestica. Te čestice ulaze kroz dišne puteve u organizam i kao radioaktivne izazivaju karcinom. Pušači pušenjem stvaraju sluz oko pluća koju iskašljavaju, a ta sluz zaustavlja te mikro čestice. Naravno, spojeva koji su kancerogeni u cigaretama je napretek, ali su oni naknadno ubačeni u cigarete i tako je ‘znanost’ i politika zataškavanja došla na svoje pa je točno i da pušenje cigareta uzrokuje rak pluća.
Što se tiče tlaka i pušenja, u gornjem tekst znanstvenici ‘misle’ da ima veze između tlaka i pušenja. Znanstvenici bi morali znati, a ne misliti, to mogu i ja.
Eto, ja kao ovisnik imam tlak 120/60. A kao trebao bih u ovim godinama imati barem 140.

Mercury
Gost
Mercury
8 mjeseci prije

@ Son of Alerik

Ima situacija gdje pušenje nije ovisnost kao i kod alkohola. Rijetko, ali ima situacija.

isto tako, kao što sam kažeš, ne mora utjecati na tlak. Ili se možda situacija skriva kod osoba koje genetski imaju bradikardiju i niži tlak.

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
8 mjeseci prije

#…”No, kod pušenja imamo jednu dobru stvar. Pušenje duhana (znači ne industrijskih cigareta, nego prirodnog duhana) …”

Ne samo jednu…

Prababa koju sam vec spominjala kao (meni osobno) neprikosnoveni autoritet po pitanju dugovjecnosti uzgajala je duhan. Osim sto je cijeli svoj zivotni vijek – doslovce, jer je nadzivjela stotu – pusila isti taj duhan, znala mu je i druge namjene…znala je kako duhanom zaustaviti krvarenje, kada listove duhana koristiti za obloge, a znala je primjerice i komu, kada i zasto savjetovati pusenje ili – ne. Tako je znala i da ce bradavice (veruke) vrlo brzo i zauvijek nestati ako ih se nekoliko puta – pospe i protrlja svjezim duhanskim pepelom. Znala je zapravo, da i duhan kao i vecina raslinja ima ljekovita svojstva, a znala je i za princip “jednomu lijek je drugomu otrov” …
U poznavanju ljekovitih svojstava duhana/pusenja nije bila usamljena…te su spoznaje svojevremeno bile stecene/prosirene sirom Balkana, danas nazalost skoro iscezle.
Dvadestih je godina proslog stoljeca jednu dvanaestogodisnju djevojcicu ugrizao poskok, tamo negdje u nepristupacnim vrletima nasih krajeva. Doci do lijecnika bilo je neizvodivo. Djevojcicu su po savjetu lokalne travarke/iscjeliteljke/jedine prisutne iole kompetentne osobe smjestili u potpuno zamracenu i rashladjenu prostoriju (citaj: podrum) i – dobila je cigaretu…na koju je zapalila slijedecu…dakle, naredna je dva dana provela puseci cigaretu za cigaretom, doslovce paleci jednu o drugu, pijuci usput nekakav gorki napitak spravljen po recepturi travarke, povracajuci…pa sve ispocetka…treci je dan bila – dekontaminirana/detoxicirana/izljecena/spasena…Dogadjaj mi je osobno ispricala, uz kavu i cigaretu (!) tada vec kao (meni izuzetno draga) starica kada sam ju upoznala puno, jako puno godina nakon ugriza.

Ne zelim ovime lobirati za, ali niti protiv pusenja.
Duhanska industrija je upravo to – industrija. I to vrlo – isplativa. Mnogima, najvise “nekima” a najmanje – pravim uzgajivacima pravog duhana. U konacnici, najneisplativija samim pusacima. Prirodno uzgojenih domacih starih sorti duhana ionako tesko da ce se jos igdje naci, za ciju bi se eventualnu uporabu uopce i – moglo/trebalo/smjelo lobirati.

Nego, nije zgorega znati i pozitivnu stranu odnosno kako SoA veli dobru stvar…za utjehu pusacima i kao natuknicu u raspravi s nepusacima
😉

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
7
0
()
x