Studije pokazuju da su britanska djeca zbog ekonomskih rezova niža

Tužni dječak
19 komentara

Jeftina brza hrana koja izaziva pretilost smatra se glavnim krivcem

Britanski petogodišnjaci koji su odrasli u eri štednje niži su od svojih vršnjaka u drugim razvijenim zemljama za čak 7 cm (2,76 inča), prema podacima Non-Communicable Diseases Risk Factor Collaboration koje je objavio The Times Utorak. Od 1985., kada su britanski dječaci i djevojčice zauzeli 69. mjesto za prosječnu visinu u pet godina od 200 navedenih zemalja, njihov je rang dramatično pao, na 102. za dječake i 96. za djevojčice, stavljajući ih iza zemalja poput Kanade, Kirgistana i Kuba.

Uspoređujući brojke s podacima o 19-godišnjacima, profesor Tim Cole s Great Ormond Street instituta za dječje zdravlje Sveučilišta u Londonu sugerirao je za The Times da je odrastanje 2010-ih u “razdoblju štednje” ono što je “umanjilo visinu djece u Ujedinjeno Kraljevstvo.” Visina britanskih petogodišnjaka dosegla je vrhunac 2011. sa 112,8 cm (44,4 inča) i od tada opada, pokazuje statistika.

Budući da na visinu ne utječu samo kvaliteta i količina hrane, već i stres, siromaštvo, bolest, pa čak i kvaliteta sna, Cole je tvrdio da je to jedinstveno “osjetljiv” pokazatelj životnih uvjeta. “Sasvim je jasno da zaostajemo, u odnosu na Europu”, rekao je.

“U modernoj Britaniji način na koji jedemo jedan je od najjasnijih pokazatelja nejednakosti”, rekao je za The Times bivši savjetnik britanske vlade za hranu Henry Dimbleby, ističući da su “djeca u najsiromašnijim područjima Engleske i deblja i znatno niža od one u najbogatija područja u dobi od deset do jedanaest godina.”

Obiteljski liječnici u područjima s niskim primanjima izvijestili su o “izvanrednom” porastu bolesti izazvanih nedostatkom prehrane koje su prevladavale u viktorijansko doba, objasnio je Dimbleby. Prema podacima NHS-a, svake godine 700 djece bude primljeno u engleske bolnice s rahitisom, skorbutom ili drugim oblicima pothranjenosti, dok je dobrotvorna organizacija za prehranu The Food Foundation otkrila veće stope dijabetesa tipa 2 i karijesa, kao i pretilosti u siromašnije djece.

”Prehrana jeftinom nezdravom hranom ima osobitu kvalitetu da vas istovremeno može učiniti pretilima i pothranjenima”.

Nisu samo europske zemlje poput Nizozemske i Litve te koje su bolje od Britanije. Prema studiji, i Kina i Sjeverna Koreja odgajaju više petogodišnjake nego Velika Britanija. Čak su i petogodišnjaci u Libiji, rođeni i odrasli nakon NATO bombardiranja koje je pomoglo u svrgavanju njihove vlade i pretvaranju zemlje u propalu državu, viši (dječaci) ili jednako visoki (djevojčice) u usporedbi sa svojim britanskim kolegama. Štednja je povezana s nizom socioekonomskih problema u Ujedinjenom Kraljevstvu, od sve veće nejednakosti do pada obrazovnih postignuća. Dok pristaše tvrde da je program donesen nakon financijske krize 2008. bio neophodan za spašavanje posrnulog gospodarstva, kritičari su uzvraćali da je učinjena šteta veća od svih koristi.

PretilostVelika Britanijavisina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
8 mjeseci prije

Mama, ne mogu jesti, nisam gladan…
Čekat će te za večeru!

P.S.
Dođi ovamo, neću ti ništa!
Zvali me u kuću kad sam bio mali…

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

A joj … I debela djeca ! Ima tu i genetsko – rasnih predispozicija te načina prehrane …. Nikada Britannia i nije baš previše toga imala a sada cjene hrane , otišle u p.m. !!! Housing također … Lako je Hrvatskoj … Jesi gladan ?! Pođi do Slavonije , alat u ruke i prihvati se posla ! Izrastit će hrana !! Zemlja uvijek vraća !!! A Slavonska – prvoklasna 👍 ! Jesi hladan ?! Pođi do mora !!! Nije daleko a i Gospodin će te ugrijati !!! Jesi prevruć ?! Pođi do Like i Plitvičkih Jezera !!! Vesta će ti ustrebati !!! E pa vidite ! Britannia NIŠT OD TOGA NIKADA IMALA NIJE !!! Stoga su bili ( i ostali ) —- PLJAČKAŠKA NACIJA 😉 !

nepoželjni
8 mjeseci prije

Vidi vraga! … ovi englezi su baš inovativni, hoće postići da djeca ne budu veća od veličine džepnog izdanja !?
… za malog engleza tada više ne treba puno hrane a i krevet mu ne bi trebao tako velik… ma šta krevet(!) pa ni auto, ni kuća… a zamislite kada svi odrasli englezi ne budu veći od kućnog ljubimca, koliko će smanjiti emisiju CO2….

Ivek
8 mjeseci prije

To im je sve od cjepiva.

pipistela
8 mjeseci prije

U vremenu kiselih krastavaca, ponuditi ću Tukididovu zamku kao misaonu razbibrigu za upuštanje u avanturu duha. Pa neka svako sam pronikne u rebus dokolice:

·       Grad su ljudi, a ne njegove zidine.
·       Jaki čine ono što mogu, a slabi trpe ono što moraju.
·       Glavni je princip ljudske prirode taj da preziremo one koji se prema nama dobro odnose,
a naginjemo onima koji nam ne čine ustupke.(naprotiv)
·       Moje djelo nije stvoreno da bi zadovoljilo publiku, nego da bi vječno trajalo.
. Tajna sreće jest sloboda. Tajna slobode jest Hrabrost.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Možda i Britanke postanu vremenom ljepše 😁
Sad još kada su krenule u parenje sa domicilnim Indijcima, Pakistancima, crncima, Kinezima, Vijetnamcima, uspjeh je zagarantiran.

damjan
8 mjeseci prije

ajd neserite gluposti…

Max
8 mjeseci prije

Nije bitno dok mozak radi.

Crni Golf 4 vrata
8 mjeseci prije

.. njihova kopilad je retardirana, mentalno zaostala, slaboumna, a o mozgu i Duši da ne govorimo.. – aahha, ha, ha.. Degenerici…

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“For most individuals, though, height is controlled largely by a combination of genetic variants that each have more modest effects on height, plus a smaller contribution from environmental factors (such as nutrition). More than 700 such gene variants have been discovered and many more are expected to be identified., Medline plus

“Thus, 80 percent of the extra five centimeters, or four centimeters, is due to genetic variants, whereas one centimeter is due to environmental effects, such as nutrition., Scientific American

Ivan Bgd
8 mjeseci prije

Evolucija na delu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI