Švedska zdravstvena agencija pokreće istragu nakon što je 1.000 ljudi primilo vakcinu Moderna čuvanu na preniskoj temperaturi

Moderna
8 komentara

Oko 1.000 Šveđana primilo je vakcinu Moderna Covid-19 koja je bili na preniskoj temperaturi tokom transporta, saopštila je u petak kompanija zadužena za isporuke, Apoteket AB.

Ukupno 2.100 doza američke vakcine koja je bila na preniskoj temperaturi u tranzitu isporučena je u regione Jevleborg, Halland, Varmland, Dalarna i Ostergotland, rekao je portparol vlade.

Švedska agencija za javno zdravlje rekla je da ne postoji rizik za one kojima je data vakcina Moderna, ali je zaustavila distribuciju i istražuje da li čuvanje doza na prehladnom mjestu može uticati na efikasnost vakcine.

„Izvinjavamo se zbog onoga što se dogodilo i to smatramo nesrećom“, rekla je zamjenica šefa zdravstva regiona Jevleborg Tina Mansson Soderlund, koja se takođe obavezala da će istražiti incident.

„Najgore što se može dogoditi je da je vakcina neefikasna, a onda ćemo ponuditi nove vakcine“, dodala je ona.

Najbolji vladin epidemiolog Anders Tegnell rekao je da je početna procjena situacije bila da oni koji su dobili podhlađene doze nisu u opasnosti.

„Nažalost, dobavljač je pogriješio i isporučio je previše hladnu vakcinu, tj. na istom nivou kao što bi to učinio sa Pfizerovom vakcinom“, objasnio je on. „vakcina Moderna nije stvorena da se transportuje na tako niskim temperaturama.“

U nekim regionima su potrošene sve isporučene doze vakcine Moderna, dok neke regije još nisu potrošile sve doze i sada čuvaju svoje ostatak, čekajući istragu.

Vakcina Moderna može se čuvati na temperaturi od -20C šest mjeseci, ali se smatra da je stabilna 30 dana između 2 i 8 stepeni, dok se vakcina Pfizer / BioNTech mora čuvati na hladnijoj temperaturi od -70C.

Od 17. januara u Švedskoj je vakcinisano oko 146.000 ljudi, od kojih je većina dobila vakcinu Pfizer.

COVID-19istragaModernavakcinavakcinisanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
2 godine prije

Ups. Još jedna greškica sustava. Ništa strašno. Možda se može dogoditi je da nekoliko starkelja pandrkne. Ali isključivo zato jer su stari i bolesni. Cjepivo, kao što svi znamo nema ništa s tim, pa makar bilo i neispravno čuvano.

Klosar bez novaca
2 godine prije

Sta nisu nabavili rusku? Americko smece je bolje od ruskog kolaca.
Dace im ameri cjepivo svakih pola godine i tako dok ne idu bogu Odinu.

pirat sa kariba
2 godine prije

moze se dogoditi da cjepivo nije efikasno ,ali ponudit cemo vam nova cjepiva ,,,i to kaze osoba kojoj treba vjerovati i koja zna sta radi ????

nekoime
2 godine prije

To je bilo cjepivo iz kutije označene polumjesecom.

Jack Shadow
2 godine prije

To nije dobro,ne smiju se GMO materijali čuvat na tako niskoj temperaturi 😏

tedi
2 godine prije

Njihove greske ce POKRITI ilovaca,jer nema istrage od cega umiru stari ljudi,kako narod kaze od SMRTA.
GLAVNO JE DA BERZE SKACU I DA SE PLJACKA NASTAVLJA.

2 godine prije zadnji put uredio tedi
Janoš
2 godine prije

Sad će svi cijepljeni dobiti virusno oboljenje “Smrznuti šupak” i svaki puta kad prdnu bolest će se širiti dalje. Ali ima i tu lijeka. Treba samo staviti maske preko guzice i sve će biti OK. Virusi neće više moći da preskaču. (2 metra)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI