Trump od Kine traži ‘odštetu’

Trump--Kina
21 komentar

Bivši američki predsjednik Donald Trump tvrdio je da je dokazano da je u pravu u svojim ranim spekulacijama da je Covid-19 izašao iz kineske laboratorije, rekavši da Peking mora nadoknaditi ostataku svijeta jer je “oslobodio” virus i ” dopustio” da se širi globalno.

Pozivajući se na izjave američkog Ministarstva energetike (DOE) i FBI-a da je virus “najvjerovatnije” procurio iz kineskog Instituta za virusologiju u Wuhanu, Trump je rekao da su to”činjenice koje su sada jasne svima da vide”. On je osudio kinesku vladu, napisavši u subotu u dnevniku Daily Mail-a da su Pekingove “laži i obmana ubile svaku priliku da se ova smrtonosna globalna katastrofa zaustavi na samom početku”.

Međutim, ni DOE ni FBI nisu pružili nikakav dokaz za svoje nalaze. Kineski zvaničnici su odgovorili optužujući administraciju predsjednika Joea Bidena da politizira traženje porijekla Covid-19 i pokušava da ukalja Kinu nepotkrijepljenim tvrdnjama.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je u petak da je politizacija to pitanje pretvorila u “politički fudbal”, što otežava utvrđivanje kako je virus nastao.

Nezastrašen, Trump je rekao da bi Kina trebala biti financijski odgovorna za pandemiju koja je, prema nekim procjenama, prouzročila štetu od 50 milijardi dolara. Virus se okrivljuje za skoro 6,9 miliona smrtnih slučajeva širom sveta, uključujući 1,1 milion u SAD.

“Dodajte tome vjerovatnoću da je virus izašao iz laboratorije kineske vlade, i da su ga možda čak osmislili naučnici kineske vlade, i jasno je da se nacijama svijeta ne duguje samo veliko izvinjenje; duguju im se ogromna šteta”, napisao je on.

Da bi se naplatila ova kompenzacija, ništa ne bi trebalo biti van stola – carine, porezi i globalni samit o reparacijama.

Trump je rekao da je Biden bio “nevjerovatno slab prema Kini – možda zato što je njegova porodica primila milione dolara od entiteta povezanih s Komunističkom partijom Kine”. Također je zamjerio Bidenu što se pridružio starim medijima, platformama društvenih medija i javnozdravstvenim tijelima kako bi ugušio sve donedavne rasprave o teoriji curenja iz laboratorija.

“Sada mora doći do obračuna”, napisao je Tramp. “Zlokobni cenzurni režimi u Sjedinjenim Državama i na cijelom Zapadu moraju biti demontirani i uništeni.”

Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Uaa političari
19 dana prije

Znači na redu je Kina.
Sve ovo treba gledati u sklopu šire slike.
Ništa se u SAD ne dešava slučajno.
Ovo je planiran, i koordinisan potez Vladara Poretka novog doba ili kako ih gospodin Tramp zove, Duboka država, Močvara i ostalo.
Sada imaju oružje uz pomoć koga mogu zamrznuti sva finansijska sredstva Kine na zapadu.
Onda će ih naterati da napadnu Tajvan, tj. isprovociraće ih kao što su i Rusiju isprovocirali.
Istorija se ponavlja.
Isto sve to su radeli Japanu i Nemačkoj pre početka drugog svetskog rata.
Apsolutno isto.
Samo, nadam se da ovog puta greše i da će oni biti gubitnici.
Iz dna duše ih mrzim i želim im sve najgore.

Dragačevac
19 dana prije

S obzirom kakva se sve zla nalaze u vašim biološkim laboratorijama i na programe koje sprovodite i o kakvim se sve predlozima ozbiljno diskutuje na najvišem nivou, ja bih ćutao o koroni.

Željko
19 dana prije

Pišem stalno da su Trump i Biden dvije strane iste medalje, marionete koje su postavili vladari iz sjene i da se pitaju isto kao što se ja pitam i da je razlika između njih u pet deka!!

nepoželjni
19 dana prije

Ma naravno! …kad je bal nek je maskenbal !

(nedajbože da ikome padne na pamet kako je “kovid” novomilenijska izmišljotina)

Nego, zna li iko kada će biti proglašen kraj plandemije?

Željko
19 dana prije

Nije moj komentar ali slažem sa sa svime napisanim!

“SAD su doslovno u panici da će Rusija preživjeti rat iscrpljivanja protiv cijelog NATO pakta, što potvrđuju sve financijske institucije i mediji. Stoga su prazne optužbe Kine o prodaji oružja Rusiji “preventivni udar” Zapada, piše Global Times.

Washington se plaši samo pomisli na moguće ujedinjenje dviju njemu suprotstavljenih država u Ukrajini. Ako je Moskva sama izdržala u “ratu iscrpljivanja” protiv cijelog NATO pakta, što će se dogoditi ako joj se pridruži Peking?

I kako to u pravilu biva, američka uprava na ovako težak izazov odgovori kretenskim dekretom i sankcionira kineske kompanije koje rade za kineski vojno-industrijski kompleks. Pa za čiji bi trebalo da rade? Za američki i Lockheed Martin i Raytheon? Ne može, jer je Kina upravo sankcionirala ove dvije kompanije, kao odgovor na američki potez!”

BanOvan
19 dana prije

Draga Tramp-olina, još samo da dokažeš da su tebe nategli na tim vašim izborima i našem veselju kraja neće biti. Kinezovcima možeš samo Đo-Ku da provodaš koji krug.

Draggo
19 dana prije

Biden ima biznis veze s Kinom i Ukrajinom pa udara na Rusiju.
Trump ima djecu s dvije Slavenke pa zeli udariti na Kinu.

Joe
19 dana prije

Može li se dobit Ukrajina odšteta? Nema lijekova, dobio sam račun za struju 200EUR, godišnje gubim na ušteđevini najmanje10% ,ne možeš sa plaćom sastavit kraj sa krajem, benzin je 60%skuplji ,plin 500% skuplji, kruh je po zlato ,mliko 8 kuna litra, nema automobila a polovne plaćaš ka nove . Da skratim Amerikanci su nas satrali.

Ivan
19 dana prije

A najprije su u Kinu poslali zarazene na vojnu vjezbu i prodali im virus iz svojih laboratorija. Pa to vec i slijepi vide da je usrana Amerika u ratu s Kinom sa svim sredstvima. Jos samo da im americka stoka zakuha Tajvan kao sto su Rusiji zakuhali Ukrajinu..

Schwarze Hunderte
18 dana prije

Pjeva čovjek pjesme koje se narodu sviđaju … Želi ponovno bit Kalif namjesto Kalifa – pa eto .. Proba .

Don
18 dana prije

“Spasioc” Trump krivit ce Kinu za sve i svasta kako bi skrenu paznju sa stvarnog svjetskog kabala… cionista!

Ljudevit
18 dana prije

Trump sest dana ulijeva nadu a sedmi dan pukne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI