Vitamin E

Vitamin E ljesnjak
1 komentar

Skupina od 8 vitamina topivih u mastima koji se u prirodi uglavnom nalaze zajedno i djeluju kao antioksidans imaju zajednički naziv vitamin E. Drugi naziv za ovaj vitamin je Tokoferol.

Vitamin E – osnovne značajke

Ovaj vitamin pomaže u jačanju imunološkog sustava i štiti od slobodnih radikala. Pomanjkanje je vrlo rijetko, ali nije nemoguće i može zahvatiti osobe koje su dugotrajno iscrpljene uz neadekvatnu prehranu, kao i novorođenu djecu izazivanjem hemolitične anemije – stanja u kojem se crvena krvna zrnca prerano uništavaju i odstranjuju iz krvi. Prirodni izvori vitamina E često su prisutni u svakodnevnim namirnicama. Mogu se pronaći u orašastim plodovima poput badema i kikirikija, zatim u kiviju, avokadu, jajima, mlijeku, nezagrijanim biljnim uljima, osobito suncokretovom, kao i u lisnatom zelenom povrću.

Zdravstvene prednosti vitamina E

Antioksidansi se bore sa slobodnim radikalima, odnosno elektronima koji su se odvojili od atoma. Oni se povezuju sa širokim spektrom zdravstvenih tegoba koje mogu varirati od preranog starenja pa sve do karcinoma.

Vitamin E se koristi za brojne proizvode za njegu kože, osobito takozvane „angi-age“ proizvode, i to u obliku ulja s vitaminom E. To se ulje može nanijeti izravno na kožu ili se upotrebljava kao dodatak kremama, gelovima i losionima, a koncentracija samog vitamina ovisi o proizvođaču. Dva su osnovna faktora zbog kojih se koristi ovo ulje – već spomenuti antioksidativni učinak i velika hidratizacija.

Ulje vitamina E nudi privremeno olakšanje kod svrbeža suhe kože, ali nažalost ne može se koristiti kao tretman za ozbiljnije tegobe kože poput infekcija ili alergijskih reakcija. Međutim, kod stanja poput atopijskog dermatitisa ili ekcema može ublažiti suhoću, perutanje i svrbež kože. Slično je i s opeklinama od sunca – smiruje kožu koja je predugo bila izložena sunčevim zrakama – međutim to ne znači da se može koristiti umjesto losiona za sunčanje. Za osobe koje pate od blagog oblika psorijaze i ne žele započinjati terapiju lijekovima koji se dobivaju na recept, ulje vitamina E mogla bi biti dobra opcija. Što se tiče pomoći ulja vitamina E kod smanjenja vidljivosti ožiljaka, nažalost riječ je o neutemeljenoj narodnoj predaji. Naime, istraživanja su pokazala da  poveznica ne postoji. Čak i suprotno, u jednome od tih istraživanja čak je trećina sudionika imala alergijsku reakciju na ovo ulje, što ustvari znači kako bi vitamin E mogao imati točno suprotan učinak od željenog. No, ono što je sigurno točno jeste da se na dobro hidratiziranoj koži ožiljci manje zadržavaju, a osim toga takva koža djeluje mlađe, odmornije i manje naborano. Bore se osim toga mogu svesti na minimum ukoliko se izbjegava pretjerano izlaganje suncu.

Podijeljena su stručna mišljenja o prednostima ulja vitamina E, jer dok ga jedni smatraju izuzetno snažnim antioksidansom, drugi su više skeptični prema njemu. Naime, njegove dobre strane su u prvu ruku kozmetičke prirode, a znanstvena istraživanja na temu vitamina E su ograničena. Ukoliko želite biti sigurni hoće li ulje vitamina E postići željeni učinak, najbolje je konzultirati se s dermatologom.

Ulje s vitaminom E se razlikuje od dodataka prehrani koji sadrže vitamin E budući da se nanosi izravno na kožu. Dodaci prehrani s vitaminom E snažna su podrška dobrom funkcioniranju imunološkog sustava, sprečavaju upale, mogu spriječiti bolesti srca, kao i smanjiti rizik za dobivanje raka. Treba imati na umu da uzimanje suplemenata s ovim vitaminom nije prikladno za svakoga i da su do danas istraživanja o pojedinim zdravstvenim prednostima nepotpuna.

Istraživanja pokazuju da vitamin E u dodacima prehrani pomaže u održavanju zdravlja noktiju budući da sprečava napuknuća i suhoću kože oko nokta. Također može spriječiti sindrom žutih noktiju koji se manifestira u obliku napuknutih požutjelih noktiju. Druge studije dale su naslutiti da dodaci prehrani s vitaminom E mogu pomoći i u zacjeljivanju rana. Studija provedena na miševima 2013. godine pokazala je da su one jedinke koje se hranilo suplementima vitamina E u manjoj mjeri razvijale rak kože, čak i kada su bile izložene snažnoj UV svjetlosti, što ujedno može značiti da ulje i dodaci prehrani s vitaminom E sličan učinak mogu imati i na ljudskoj koži. Međutim, sve dosadašnje studije provedene na ljudima nisu našle sličnu poveznicu prevencije karcinoma kože i konzumiranja, odnosno nanošenja proizvoda s vitaminom E.

Moguće nuspojave

Ulje vitamina E smatra se kozmetičkim proizvodom i različiti brendovi mogu imati različite koncentracije ovoga vitamina. Kod dodataka prehrani s vitaminom E preporučene dnevne doze su 40 miligrama za žene i 60 miligrama za muškarce. Toksičnost kod prekoračenja tih doza je vrlo rijetka, međutim kada do nje dođe, može izazvati probavne smetnje, slabost i glavobolju, a ponekad i spriječiti zgrušavanje krvi. Ranije je spomenuta mogućnost alergijske reakcije prilikom korištenja ulja vitamina E kao tretman za ožiljke. Kako biste bili sigurni da nećete imati neželjene kožne reakcije prilikom korištenja ulja, nanesite malu količinu ulja vitamina E na područje koje nije jako vidljivo. Ukoliko nakon 24 do 48 sati ne dođe do reakcije, najvjerojatnije je proizvod siguran za primjenu – dakako, u količini koja je preporučena na ambalaži. Ukoliko se koriste dodaci prehrani s vitaminom E, potrebno je zbog mogućih visokih doza u pojedinim pakiranjima prethodno se konzultirati s liječnikom. Na kraju krajeva, najvažnije je koristiti zdrav razum jer univerzalno pravilo umjerenosti vrijedi i prilikom korištenja proizvoda koji sadrže vitamin E.

AntioksidansikožaTokoferolVitamin E
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alxx
3 godine prije

Prema istraživanjima FDA 95% populacije ima bar lakši deficit vitamina E.

Vitamin E je primarni liposolubilni antioksidans ( vit. C je primarni hidrosolubilni).

Jedna od osnovnih uloga vitamina E je zaštita ćelijlskih membrana od oštećenja.

U vezi korona virusa – vitamin E ima veliki uticaj na to hoćete li virus proći lagano ili teško…

Zato suplementirajte vitamin E, i to po mogućnosti neki kvalitetniji suplement (masne perle najbolje od 100-200 IU)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI