Prirodna njega kose i kože

djevojka, njegovane kose i lica.
0
0

Pojam ljepota je relativan i svako od nas ima potpuno drugačiji ukus za lijepo. Međutim, svi će se složiti u jednom, a to je da ljepotu ne čine skupocjena odjeća niti nakit.

Prva stvar koju svako od nas primjeti na drugoj osobi je koža, a zatim i kosa. Ako pravilno njegujete svoju kožu i kosu, neće vam biti potrebni modni dodaci kako biste izgledali prekrasno. Zdrava i njegovana kosa i koža su najljepši ukras kako žena tako i muškaraca, pa im je potrebno posvetiti dovoljno pažnje i otkriti na koji način ih možete zaštiti.

Vitamini i minerali

Svakodnevni unos vitamina i minerala je izuzetno važan za normalno funkcioniranje organizma. Ukoliko se organizam svakodnevno bori sa bolešću, postoji velika vjerovatnoća da će se to negativno odraziti na zdravlje kože i kose. Ako se dovoljno brinete o unosu zdravih sastojaka u svoj organizam, moći ćete izbjeći, ublažiti i spriječiti raznovrsne bolesti. Koje biste to vitamine trebali unositi da biste imali zdravu kosu i kožu? Ako ste mislili da vitamin C igra glavnu ulogu samo u borbi protiv prehlade i gripe, pogriješili ste. Naime, ovaj vitamin, pored svih dobrobiti koje donosi našem organizmu, jeste veoma važan i za zdravlje kose.

 

 

Vitamin C pomaže vašem organizmu da proizvede dovoljne količine kolagena koji je neophodan za zdravu kosu i kožu. Skupina vitamina B je također izuzetno važna. Osam različitih B vitamina može učiniti vašu kosu i kožu sjajnom i zdravom. Iz skupine ćemo izdvojiti B12 jer veliki broj proizvoda za kosu i kožu sadrži upravo ovaj vitamin. Redovno konzumirajte ribu, orašaste plodove, meso i zeleno povrće kako bi bili sigurni da vaš organizam ima dovoljno ovog vitamina. Našoj skupini ključnih vitamina za kosu i kožu dodat ćemo i vitamin E koji igra veoma važnu ulogu u obnovi tkiva. Vitamin E vam može pomoći da se riješite ispucalih vrhova i da vratite elastičnost vašoj kosi, stoga unosite ga u svoj organizam putem hrane ili suplemenata.

Proizvodi za kosu

Ponekad se čini da proizvodi za kosu donose više štete nego koristi, ali bez njih jednostavno ne možemo. Prije nego se odlučite kupiti određeni proizvod, obratite pažnju na njegov sastav. Veliki broj kozmetičkih sredstava je pun otrovnih i izuzetno štetnih sastojaka koji mogu uništiti kosu i kožu. Proizvode birajte prema tipu kose i zapamtite da vam robna marka ne bi trebala biti prioritet.

 

Prirodne maske za kosu i kožu

Ako zaista želite dobro svojoj kosi i koži, onda biste ih barem jednom sedmično trebali počastiti prirodnim maskama koje će ih vratiti u život. Prirodne maske nije teško napraviti, a mogu obnoviti kosu od korijena do vrha. S obzirom da već znate koji su ključni vitamini i minerali za zdravlje vaše kose, potražite sastojke koji ih sadrže i napravite svoje maske već danas. Za sami kraj napomenut ćemo da je izuzetno važno da vaša kosa bude zdrava bez obzira na to da li preferirate kraću ili dužu frizuru. Isto tako je važno da vaša koža bude zdrava bez obzira da li imate svjetliji ili tamniji ten. Pridržavajte se uputa i u svoj organizam unosite dovoljno vitamina kako biste ih održali zdravim, sjajnim i lijepim.

B12izgledkosakožalepotanegovanjenjega
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI