Zabrinuti ste zbog visokog krvnog tlaka? Provjerite razinu cinka

Mjerenje krvnog tlaka

Istraživači su pronašli vezu između niske razine cinka u krvi i rizika od visokog krvnog tlaka. Razvili su teorije kako pacijenti  koji imaju nedostatak ovog vitalnog minerala mogu biti osjetljiviji na hipertenziju.

Prema istraživanjima, postoji povezanost između hipertenzije i cinka: što je niža razina hranjivih tvari u tijelu, to je veći rizik od visokog krvnog tlaka. Unatoč tom otkriću, znanstvenici tek trebaju utvrditi ulogu cinka u razvoju hipertenzije.

Nedostatak cinka i visoki krvni tlak pojavljuju se zajedno kod bolesnika s kroničnom bolesti bubrega, dijabetesom tipa 2 i drugim medicinskim stanjima. Njihova zajednička pojava otežava utvrđivanje uzrokuje li nedovoljna količina cinka povišenje krvnog tlaka ili je obrnuto.

S druge strane, neke studije navode da su bolesnici s nedostatkom cinka također hipertenzivni.

Moguća uloga cinka u hipertenziji

Istraživački tim sa Sveučilišta Emory istražio je povezanost između razine cinka i krvnog tlaka. Usredotočili su se na biokemijske interakcije dvaju uvjeta.

Apsorpcija natrija pomaže u reguliranju razine krvnog tlaka. U bubrezima natrijev klorid (NaCl) “oporavlja” natrij iz tekućine koja će postati urin i vraća je u tijelo.

Niža koncentracija natrija u urinu povezana je s visokim krvnim tlakom. To je zbog toga što NaCl vraća više količine natrija dok se urinom oslobađa manje. Kao rezultat toga, krvni tlak raste.

“Bubrežna modulacija izlučivanja natrija u urinu temelj je kontrole krvnog tlaka”, istaknuli su znanstvenici u svom radu.

Na količinu natrija koji se reapsorbira ili izbaci iz tijela može utjecati interakcija nekoliko proteina s NaCl. Iako istraživači još uvijek nemaju dokaza, vjeruju da je cink utječe na najmanje jedan od tih proteina.

Cink je kofaktor. Kao takav, može utjecati na aktivnost različitih vrsta proteina, kao što su enzimi, regulatorni proteini i transkripcijski faktori.

Nedostaci cinka dovode do povećanja natrija i visokog krvnog tlaka

“Razumijevanje specifičnih mehanizama u kojima nedostatak cinka doprinosi disregulaciji krvnog tlaka može imati važan učinak na liječenje hipertenzije kod kroničnih bolesnika”, zaključili su istraživači.

9
Ostavite komentar

avatar
10000
 
3 Grupirani komentari
6 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
8 Komentatori
otpisaniGuestL. R.Umpah PahUmpah Pah Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
SERJOZA
Gost
SERJOZA

ajde kad pisete ovakve tekstove budite realni ili nemojte pisati radi reda i ono sto i drugi nagadjaju…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Zdravlje pučanstva je primarno !
Budite ili postanite cinkaroš !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Pomozite bližnjemu svome
i cinkarite se medjusobno !

Guest
Gost
Guest

Cinični ljudi ne pate od hipertenzije ?

Damir
Gost
Damir

Cink je samo jedan od minerala u “tragovima” koji su neophodni za brojne metaboličke funkcije u organizmu. Dovodi ga se u vezu sa 300-tinjak biokemijskih procesa bitnih za funkcioniranje organizma. Ovo sa krvnim tlakom je samo jedan od tih 300. Nadalje cink ništa ne “radi” sam. Postoji još 20-30 minerala koji u sinergiji s cinkom reguliraju biokemijske procese u organizmu. Na krvni tlak u ljudskom organizmu najviše utječe Natrij – Kalij odnos (Na/K ratio). Natrij i Kalij, zajedno sa Kalcijem i Magnezijem, predstavljaju četiri osnovna elektrolita, čiji nivoi i međusobni omjeri najviše određuju osnovne životne funkcije u organizmu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Damir:
Conk je samo jedan od minerala koji sam upravo izmislio !

otpisani
Member
otpisani

Alo admine, zašto i dokle? …reci na koliko dana kazne si me osudio, pa da niti ne pokušavam? …a bilo bi dobro da neke članke ti pročitaš prije nego ih pustiš nama na čitanje i vratiš “autorima” na doradu kako ja ili još netko ne bi zbog njih morao biti na “čekanju” (?)

L. R.
Admin

Poštovani Otpisani,

Počeli ste svakom slovu tražiti manu i obezvrijeđivati naše kolege.

Priznajemo da naši tekstovi nisu pravopisno savršeni, jer iza portala Logično ne stoje velike korporacije, europski fondovi i opskurno financiranje. Sve što radimo, radimo što volimo.

Vi ste napisali komentar, a niste pogledali da je greška već bila ispravljena. Novinar nije rekao da je cink protein, nego je izostavio riječ koja je promijenila smisao.

Ako je ovo vaš stvarni e-email kojeg vidimo u administraciji, onda biste trebali imati razumijevanja za sitne propuste.

Zamislite da netko vaš rad i sav vaš posao obezvrijedi samo što “jedan vaš” proizvod nije bio kako treba?

Evo mi ćemo skinuti blokadu. Možete nas kritizirati, ali nemojte koristiti svaku priliku za stigamtizaciju novinara koji se trude da imate kako-tako objektivnu i besplatnu informaciju.

Hvala na razumijevanju.

otpisani
Member
otpisani

Poštovani L.R.
Nema šanse da ” svakom slovu tražim manu”. Bitan mi je sadržaj a forma je u drugom planu i jako dobro mogu procijeniti što je formalna a što suštinska greška..
Ovo u vezi sa greškom u tekstu članka je bio moj odgovor komentatoru , mislim da mu je nick bio Makaran ili tako nešto a čiji ste komentar isto obrisali, a vidjeli ste da sam i sam napisao da se vjerojatno radi o grešci u prijevodu ili pisanju i nije fer od vas da mi spočitavate “traženje mane u svakom slovu”.
Kada autor članka “fula” rečenicu ili bilo koju činjenicu u vezi sa temom o kojoj piše, govori o tome da mu nije baš sve jasno o temi, pa prema tome, a i u ime informiranja čitaoca, bolje bi bilo da se takav tekst niti ne objavljuje (na žalost internet je pretrpan upravo sadržajima koji čine veću štetu nego korist. Jasno mi je da i pisac i medij imaju korist od toga ali smatram da treba bti toliko odgovoran da se ne radi dodatna pomutnja.
Primjetili ste da se moji komentari pojavljuju uglavnom na temama “Hrana&Zdravlje” i “Životni stil” jer se to direktno tiče čovjeka i kvalitete njegovog života i tu sam “doma” jer mi je iskustvo na učenju o tome dugo skoro koliko i moj život a zadnjih 30 godina sam stalno u fazi nekakvog eksperimenta na sebi, pa kada upućujem kritiku na pročitano, vjerujte, znam o čemu govorim a kada ne bi bio na ispravnom putu već bi davno imao zdravstvenih problema ili drugih koji se tiču rada i života.
Da, adresa koju imate ja moja lična adresa i nikada se u životu nisam skrivao pa podlo nekome napakostio i kada bi na ovom portalu bilo obavezno istaknuti svoje pravo ime (ne preko fejsbuka) ja bi to učinio i moji komentari se ne bi razlikovali od sadašnjih.
Živim od svog rada i dajem sve od sebe da moj proizvod bude bez greške, uz stalnu težnju da bude i bolji a nema tog novca zbog kojega bi prodao svoju čast i poštenje ili svijesno drugome nanio štetu u ime moje koristi.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik