Vještački zaslađivači u dijetalnim napicima usporavaju metabolizam – dr Richard Hodin

Stop aspartam - E951
0
0

Kada sljedeći put posegnete za dijetalnom Coca Colom ili drugim sličnim napitkom, razmislite još jednom.

Eksperimentima je dokazano da vještački zaslađivač aspartam koji se koristi u nekim dijetalnim napicima doprinosi razvoju stanja poznatog pod nazivom „metabolički sindrom“. To stanje je skup više simptoma, uključujući visok krvni pritisak, visok nivo holesterola u krvi i veliki obim struka. Osobe sa metaboličkim sindromom se suočavaju sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, moždanih udara i dijabetesa.

Studija je pokazala da aspartam može biti doveden u vezu sa metaboličkim sindromom na osnovu njegovog djelovanja na ključne stomačne enzime. Aspartam usporava njihovu funkciju razlaganja masnoća tokom varenja.

To bi moglo da objasni zašto dijetalni napici ne pomažu osobama koje žele da izgube na masi, smatra dr Richard Hodin, autor studije i profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Harvard.

Istraživanje sprovedeno na miševima je pokazalo da stomačni enzimi značajno sporije djeluju u rastvoru dijetalnih sokova u odnosu na obične sokove. U jednom od eksperimenata, naučnici su hranili dvije grupe miševa hranom bogatom mastima. Obje grupe su dobijale jednake porcije, s tim da je jedna grupa za piće dobijala običnu vodu, dok je druga grupa dobijala rastvor aspartama u vodi. Miševi koji su pili vodu s aspartamovim rastvorom su dobili više na masi od miševa koji su pili običnu vodu.

U istraživanju su korišteni isključivo miševi muškog pola, što je veoma važno, jer je poznato da muške jedinke drugačije reaguju na promjene u ishranu od ženskih jedinki.

Još uvijek je nepotpuno jasno da li će rezultati istraživanja moći biti primijenjeni na ljude. Efekti koje aspartam ima na ljude mogli bi biti mnogo komplikovaniji zbog „broja činilaca koji se mogu povezati sa ljudskim ponašanjem“, smatra dr Hodin.

Bez obzira na to, dijetalni napici vjerovatno nisu najbolja alternativa zaslađenim sokovima. Voda je, u svakom slučaju, mnogo bolja.

aspartamcoca colaDIJETAholesterolobim strukarichard hodinuniverzitet harvardvisok tlakvoda
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI