Agonija u Grčkoj: do ljeta treba vratiti 7.000.000.000 €

Grčka kriza 2017.
32 komentara

Već će postalo normalno da proljeće u Europi ne najavljuju laste već to čine vijesti o grčkom neotplativom dugu. Više to nisu tvrdnje neupućene populacije, nego sada to tvrdi i Međunarodni monetarni fond koji više ne želi participirati u spašavanju Grčke.

Europskoj uniji prijeti nova kriza koja bi mogla ugroziti održivost eurozone: stoji u priopćenju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Dug Grčke potpuno je “neodrživ”, čime Grčka ugrožava svoj plan spašavanja, piše u izvještaju. MMF poziva EU da razmisli o dodatnom «rasterećenju» Grčke, što se nikako ne sviđa Njemačkoj, koja tvrdi da je izvještaj pesimističan jer se već naziru rezultati reformi u Grčkoj. Grčka dužnička kriza, zbog Brexita i nove američke politike nakon pobjeda Donalda Trumpa, otkriva veliki razdor unutar EU.

Grčkoj je ispred Euroskupine jasno rečeno da oprosta duga neće biti. Ista grupa odbija rezultate analize MMFa tvrdeći da takvi rezultati ne oslikavaju pravo stanje u Grčkom. Angela Merkel je otišla i dalje tvrdeći da bilo kakvo novo kreditiranje ne dolazi u obzir jer teret financiranja podnose njemački radnici. Razlog trpnje njemačkih radnika nije objasnila. Biti vjerovnik znači profitirati, a ne trpjeti, osim ako Angela Merkel već unaprijed zna da novac “uložen” u Grčku neće nikada biti vraćen. Očito se radi o produljenju agonije, a ne o spašavanju. Grčku nije moguće spasiti neotplativim kreditima koji se financiranju novim neotplativim kreditima.

Da se radi o vrlo ozbiljnom problemu, dovoljno je reći da Grčka u lipnju mjesecu treba vratiti 7 milijardi eura, koje nema i koje treba posuditi na tržištu kapitala. Jednostavnim riječima Grčka je već uveliko u dužničkom ropstvu iz kojeg više ne može izaći. Nizozemski i Njemački parlamenti neće podržati novo spašavanje Grčke ako u svemu ne bude participirao MMF. Znajući da dug neće nikada biti vraćen i da u skoroj budućnosti postoji rizik od stvarnog «defaulta», “davljenici” u sve žele uvući i MMF.

BDP Grčke se povećao za 0,4% prošle godine što je pozitivno ali i nedovoljno. Ekonomisti MMFa prognoziraju maksimalno povećanje grčkog BDP do 1% na dulji period. Ove činjenice još jednom potvrđuju neotplativost grčkog duga čime su sva buduća spašavanja u stvari lagana i sigurna eutanazija Grčke. Današnji dug Grčke iznosi blizu 180% BDPa. Nezaposlenost u Grčkoj dostiže 23%.

Grčki problem je još više produbio nesuglasice između EU i MMFa koji traži od europskih partnera da sami pomognu Grčkoj, a za koju taj isti MMF tvrdi da nije u stanju vratiti dug. Grčki ministar financija Euclid Tsakalotos osuđuje lažne prognoze MMF, tvrdeći da je Grčka na pravom putu koji će joj omogućiti potreban ekonomski rast za vraćanje duga.

Na žalost privatni kapital se odavno izvukao iz Grčke, tako da će vjerojatni slom Grčke platiti građani eurozone koji “spašavaju” već klinički mrtvog davljenika.

Izvor: Telegraph

dužničko ropstvoEuclid Tsakalotos
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Agonija je i u Hrvatskoj u svezi isplate rate kredita.

mars
7 godine prije

Ih, da je Grčka neka sila pa da se riješe kraditora, razvali im države i tako efikasno i jednostavno riješi problem duga. Mislim, nema tu ništa što je proturječno međunarodnom pravu i normama ponašanja. Tako su se neki riješili jednog kreditora kojem su dugovali 100-tinjak milijardi dolara, njega nema, države mu nema, pa, jel’ de molim vas, nemaju kome ni vratiti. Nije da oni to ne bi vrlo rado vratili, ali šta ćeš kad više nemaju kome.

Alen
7 godine prije

Ovo moze biti samo namjesteno kao okidac za ubrzani raspad evrope… Sto bi se reklo ekonomskim rijecnikom JIT..

gojco
7 godine prije

Nemojte me napadati, kao prvo ja nemam pojma o ekonomiji, ali mislim da nikoja drzava ne moze bankotirati i da jos nije nikoja drzava bankotirala, pa nece ni Grcka ni Hrvatska.

jale
7 godine prije

Ode li Grčka u smokve, Italija je na redu, a to znači, € pa pa. $ se oporavlja i svaki dan jača u odnosu na €, a to se najbolje ogleda u odnosu prema nacionalnim valutama država koje nisu u evrozoni. Pad krene polako i onda se jedno jutro nezaustavljivo stropošta u slobodnom padu na dno dna.

Osoba C
7 godine prije

May namjerava smanjiti odljev poduzeća i investicija nakon planiranog izlaska Velike Britanije iz Europske unije drastičnim smanjenjem poreza na dobit poduzeća. Stopu poreza na dobit poduzeća sniziti na ispod 15 posto, što bi bila najniža stopa među zemljama G20. Onaj ku**in sin od njemačkog ministra financija Wolfgang Schaeuble odmah je zakukao:”Velika Britanija je još uvijek članica Europske unije, a jednog dana kada to neće biti obvezuju je dogovori unutar skupine G20. I ako su pošteni, toga će se pridržavati” Tko o čemu kurva o poštenju. A Grčkoj ne da nikakav otpis duga, jer su najveći vjerovnici njemačke banke. Tako je natjerao Španjolsku u jeku bankarske krize, da se zaduži milijardu eura, normalno na teret španjolskih građana, da bi sanirao banke, čiji su vlasnici uglavnom, gle čuda, njemačke banke. Ima li još koji debil na ovoj planeti, pa i šire, koji još vjeruje da će taj dug biti vraćen. Kad ekonomija… Čitaj više »

PanSlaven
7 godine prije

pa bankrot je spas, barem je tako bilo u slučaju Argentine. ne? A spas nad spasovima je da se rekne popu pop a bobu bob.. većina tih dugova je nelegitimna, ‘odiozna’ ili kako se već zove pojava da gamad koja je pod kontrolom gamadi uzima zajmove i raspičkava na pizdarije, uzevši sebi provizijetinu, namjerno i smišljeno za to da se države/narode strpa u dužničko ropstvo… Ljudi, nema dugova, nema. Samo to morate reći i pohapsiti gorenavedenu gamad koja uzima štampane papire nemilice…

Jupiter
7 godine prije

Grčka je opljačkana zemlja!Pranjem para kroz kredite ,provizija za kredite , najveću dobit su ostvarile vodeće svetske banke i korumpirani posrednici EU
Primer od 100mil namenjenih kosovu samo 30 miliona stigne direktno do stanovništva
Grčka prodaje aerodrome, ostrva da isplati deo duga, Hrvatskoj preti slična sudbina,zaduženost je zabrinjavajuća.Prisutna je prodaja dela obale , hotela tim istim koji ih kreditiraju.

Arkaj
7 godine prije

Grčka je imala šansu da bude dječji glas koji bi ukazao na carevu golotinju ali Tsipras naprosto nije imao muda krenuti tim putem i ugaziti u neistražen prostor. Varoufakis je puno žilaviji materijal:

https://www.theguardian.com/news/2015/feb/18/yanis-varoufakis-how-i-became-an-erratic-marxist

Zvrk
7 godine prije

Ništa, sad je sve na istočnim susjedima da spase obraz svojoj braći. Brzo će leto da dođe. Još brže da prođe.

Alen
7 godine prije

@ADMIN

kad brisete komentare ,molba da se obrisu i odgvori na iste te komentare..

Ovako se pravi zbrka jer se isti ti odgovori koji nisu obrisani pojave ispod drugih komentara na koje se ne odnose..

Hvala

Bob Williams
6 godine prije

Prijavite se za brzo i povoljno kredit isplatiti račune i započeti novi posao na najjeftinije kamatnu stopu od 2%. Odgovor leđa za više informacija ([email protected]).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI