fbpx

JP Morgan: Američki nacionalni dug se nikada neće smanjiti

Nacionalni dug SAD-a

Glavne američke banke su napale financijske planove Trumpove administracije. U početku je to učinio Goldman Sachs, a sada JP Morgan.

Goldman Sachs je kritizirao, čak se može reći da se narugao proračunu Trumpa.

Drugi investicijski div je također odlučio kritizirati američki proračun. Usput, da se usklade prihodi i rashodi vlade, američko gospodarstvo bi trebalo rasti po stopi od 3% godišnje u narednih deset godina. Problem je što se to nikada prije nije dogodilo, a pogotovo jer to nije moguće u okolnostima proračunskog manjka od 4 000 milijardi dolara.

U istraživanju nacrta proračuna, banka se fokusirala na pitanje javnog duga, koji u posljednjih nekoliko godina ubrzava tempo rasta bez presedana.

JP Morgan ne postavlja pitanje ni postoji li barem ikakvih šansi da se taj omjer smanji u narednih 30 godina.


Nacionalni dug SAD-a

Nacionalni dug SAD-a


“Sa starenjem populacije SAD-a u narednim desetljećima, troškovima savezne vlade za socijalnu sigurnost i Medicare, dug će dodatno rasti u odnosu na BDP zemlje. Međutim, očekuje se da će sadašnji porezni sustav prikupiti približno isti udio prihoda koliko iznosi američki bruto domaći proizvod. Tako će deficit i državni dug vjerojatno rasti. Proračunski ured Kongresa (CBO) trenutno predviđa da će omjer javnog duga u odnosu na BDP, uz zadržavanje postojećeg zakonodavstva, za sljedećih trideset godina doseći neviđenih 150% “, navodi JP Morgan.

JP Morgan navodi da bez posebnih mjera buduće generacije neće moći otplaćivati svoje dugove, a njegovo dodatno povećanje ne sluti na dobro.

“S naše točke gledišta, veliki deficit i visoki dug će vjerojatno opterećivati nekoliko budućih generacija, koje će manjom brzinom stvarati kapital i stvoriti rizik od financijske krize. Možemo vidjeti da Washington ne pokazuje želju da poveća poreze i smanji potrošnju u cilju postizanja navedenih ciljeva”, zaključuje JP Morgan.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
24 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Jedan slatki mali rat? Ali ne bi trebalo promasiti prave zlikovce, inace nista od toga…

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Ana

Dugovi vlade us nisu nikad ni planirani da budu vraceni.. Udruzeni podhvat cionistickih zidova i korumpirane usa vlade.. Danas ,narod u usa je obicni taoc stoka za klanje u buducem velikom ratu… Ovaj sistem vladanja svijetom fed-dolar-petrodolar-vojska je pred slomom.. Nazalost kako to biva ,slom ce iskusiti citav planet… Ali tako to treba…

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
3 godine prije

Ne trebaju krupni banakari da brinu o povećanju nacionalnog duga USA. Ono o čemu oni treba da brinu je revizija nastanka tog duga. Možda se pokaže da je veći dio duga nastao na korupciji i kršenju zakona. Pa se može desiti da ti “vlasnici” američkih dugova, preko noći postanu dužnici.

Hash
Gost
Hash
3 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

U usa sistemu je to na žalost nemoguce, da pljackasi vrate novac. Jedino usa revolucija ali obzirom na debilnu i demoralisanu masu i to je nemoguce. Znaci, sto Ana rece, samo rat i pljacka nedemokrata, na nasu nesrecu

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

“Demokratija – Dug – Rat”: sveto trojstvo gospodara novca!?
Pumpaju dugove i kredite do tačke “pucanja balona”!? Onda izvrše dedolarizaciju i poveriocima ostanu šareni papirići.

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije

za alerik odlicno si to sve detektirao svi dugovi na svijetu su neotplativi jer je sistem tako i zamisljen ova tema je najznacajnija tema na svijetu i zabranjena je u tzv ekonomskoj nauci i svim medijima svijeta sistem stvaranja novca i njegova distribucija su svjetski problem broj 1 svi ovi ratovi krize politika sport zabava su obicne lazne zastave kojima nam masu ispred nosa vladari svijeta stvarajuci nam sumu da ne vidimo drvo tema svih tema je kako nastaje novac tko ga stvara i stoo se dalje dogadja te oni koji to ne uzimaju kao osnovu nisu u stanju meritorno raspravljati o bilo kojoj temi

Kovut
Gost
Kovut
3 godine prije

Njeni sateliti ce financirati dug.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Oteta zemlja indijancima i njen dug će trajati i biti samo onoliko koliko žele njeni tvorci. U gornjoj projekciji ministarstvo financija tame se referira na kauboje i kamatarenje istih.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Aleriće kokošlinda je striktno protiv kamatarenja.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  subaru

Ne kakaj te fraze, referiram se na odvjetnićka vježbenica i tvoje napise tamo.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  subaru

Pridikuješ Kobašu i Babiću a ti u Predsjednici ne vidiš da zastupa ovo gore što si mudro zaključio na početku. To me dovodi do zaključka da navodiš naivne kroz umne zaključke da ti povjeruju da si pozitivo a agenda ti je u stvari na strani tame.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Poslije svakog događaja kojeg kreiraše braća od Morgana nacionalni dug rastao, toćno su nacrtali ishod svog djelovanja na kauboje.

fb slo
Gost
fb slo
3 godine prije

pa, naštampat če oni,
što jim fali…

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije

fied je privatna banka vladara svijeta koja proizvodi novac dolar bez ikakovog pokrica rjesenje je jednostavno treba im oduzeti tu mogucnost i prijeci na robnu razmjenu i utvrditi novi nacin vrednovanja proizvoda koji nije zasnovan na laznim burzama i laznom novcu vratiti se realnim vrijednostima zabraniti industriju financijskog kamatarskog lihvarenja uzrocnika svjetskog zla vrlo jednostavno

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  gostgost

Problem je što su vlasnici FED-a vlasnici i čemerike i jewrope a stvorili su i današnju Kinu, sve monoteističke verzije religije, drže obrazovni sustav svjetski, vojni, obavještajni, financijski, politički, policijski, dakle njih može jedino asteroid skinuti sa trona, promjera jedno 50 km da ne ostanu živi ni virusi.

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  subaru

ukinuti dolar i tu im je kraj pomocu toga vladaju svijetom

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Hoće smanjiće se, ako budu štedljivi kao Balkanci.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

@Alerik
Slažem se s Vama kad potencirate razliku između kreditnog i nekreditnog novca. Iz nekog razloga to ljudima malo teže sjeda. @gostgost upire prst u bit problema, kako se kreira novac i tko to radi i kako je uopće došao u poziciju da to radi. Ako ima netko raspoložen da to malo elaborira, bilo bi super. Ja bih se ograničio samo na ulogu Centralne banke.
I u nas se nedavno govorilo o tome, a centralni bankar, kao uostalom i njegove kolege vole govoriti o neovisnosti od politike. Tu dolazi do neke čudne logike jer centralne banke rade ili bi trebale raditi po zakonima, a te zakone donose ipak političari.
Kao i u svemu i tu ima različitih mišljenja i ekonomskih teorija. Jedna od njih je i Modern monetary theory, po kojoj bi, ukratko, centralna banka bila vraćena u javni sektor, pa bi novac ulazio u optjecaj kroz javnu potrošnju, tj. novac bi se prvo stvorio kroz državnu potrošnju a tek potom bi došlo do prikupljanja poreza, što je suprotnost ovome danas.
Na ekonomskom forumu u Davosu, bivši američki ministar financija Larry Summers tvrdi da je, u današnjim uvjetima, koncept neovisne centralne banke zastario. A što bi drugo i zastupao imajući u vidu FED.
Ja ne bi bio ja, da se opet preko ovoga ne vratim na pitanje suvereniteta. Zakonodavna, izvršna,
sudska i monetarna vlast, moraju surađivati i imati kontrolu. U mojim komentarima se često spominje Orban, što mnogi krivo interpretiraju da sam ljubitelj njegovog lika i djela. Ne radi se o tome, nego mislim da i mi trebamo političara tog profila koji će imati pred očima nacionalne interese i neće bezpogovorno pristajati na sve diktate iz EU.
Zašto Orban? U sporu sa EU oko izmjene zakona, dočekao je svojih pet minuta i po isteku mandata guvernera centralne banke, postavio novog guvernera Gyorgya Matolcsya. Ovaj je u suradnji s izvršnom vlašću, relativno brzo promijenio monetarnu politiku za 180 stupnjeva, ali u interesu mađarske ekonomije.
Rezultat, zemlja izašla iz krize, rejting im postao investicijski. Kako vidimo, može se, samo treba htjeti.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Zoki hahahaha.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  subaru

Od sad te mogu samo pohvaliti kad napišeš nešto pametno a gluposti ću zaobilaziti tamni. Navlačiš svojom financijskom logikom lakovjerne da ti povjeruju da si naš a u stvari si njihov, možda i krvlju.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  subaru

Mislim da u širokom luku zaobilaziš istinu.

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  Osoba C

knjiga dajte mi zemlju plus pet posto i dvije knjige ivana pernara koje se mogu besplatno skinuti na jednostavannacin objasnjavaju ovaj problem jer situacija da je sav novac koji ulazi u opticaj dug a novac za kamatu ne postoji je neodrziva i vodi svijet u propast to je centralni svjetski problem prema kome su svovi ratovi o kojima pisete ami kao komentiramo obican kikirki i gubljenje vremena molio bih redakciju da se uhvate teme stvaranja novca feda tzv neovisnih centralnih banaka koje su obicne fedove mjenjacnice novca itd hvala

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije
Reply to  gostgost

Treba pogledati “zeitgeist 2 , attack of the shifting reptilian global elite , the true face of the global elite , adendum ” .

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije

Hoce li uvesti mere stednje, kao sto ih namecu drugima?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik