JP Morgan: Američki nacionalni dug se nikada neće smanjiti

Nacionalni dug SAD-a
24 komentara

Glavne američke banke su napale financijske planove Trumpove administracije. U početku je to učinio Goldman Sachs, a sada JP Morgan.

Goldman Sachs je kritizirao, čak se može reći da se narugao proračunu Trumpa.

Drugi investicijski div je također odlučio kritizirati američki proračun. Usput, da se usklade prihodi i rashodi vlade, američko gospodarstvo bi trebalo rasti po stopi od 3% godišnje u narednih deset godina. Problem je što se to nikada prije nije dogodilo, a pogotovo jer to nije moguće u okolnostima proračunskog manjka od 4 000 milijardi dolara.

U istraživanju nacrta proračuna, banka se fokusirala na pitanje javnog duga, koji u posljednjih nekoliko godina ubrzava tempo rasta bez presedana.

JP Morgan ne postavlja pitanje ni postoji li barem ikakvih šansi da se taj omjer smanji u narednih 30 godina.


Nacionalni dug SAD-a
Nacionalni dug SAD-a

“Sa starenjem populacije SAD-a u narednim desetljećima, troškovima savezne vlade za socijalnu sigurnost i Medicare, dug će dodatno rasti u odnosu na BDP zemlje. Međutim, očekuje se da će sadašnji porezni sustav prikupiti približno isti udio prihoda koliko iznosi američki bruto domaći proizvod. Tako će deficit i državni dug vjerojatno rasti. Proračunski ured Kongresa (CBO) trenutno predviđa da će omjer javnog duga u odnosu na BDP, uz zadržavanje postojećeg zakonodavstva, za sljedećih trideset godina doseći neviđenih 150% “, navodi JP Morgan.

JP Morgan navodi da bez posebnih mjera buduće generacije neće moći otplaćivati svoje dugove, a njegovo dodatno povećanje ne sluti na dobro.

“S naše točke gledišta, veliki deficit i visoki dug će vjerojatno opterećivati nekoliko budućih generacija, koje će manjom brzinom stvarati kapital i stvoriti rizik od financijske krize. Možemo vidjeti da Washington ne pokazuje želju da poveća poreze i smanji potrošnju u cilju postizanja navedenih ciljeva”, zaključuje JP Morgan.

dužničko ropstvonacionalni dug
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
6 godine prije

Jedan slatki mali rat? Ali ne bi trebalo promasiti prave zlikovce, inace nista od toga…

Iza_horizonta
6 godine prije

Ne trebaju krupni banakari da brinu o povećanju nacionalnog duga USA. Ono o čemu oni treba da brinu je revizija nastanka tog duga. Možda se pokaže da je veći dio duga nastao na korupciji i kršenju zakona. Pa se može desiti da ti “vlasnici” američkih dugova, preko noći postanu dužnici.

Weteran
6 godine prije

“Demokratija – Dug – Rat”: sveto trojstvo gospodara novca!?
Pumpaju dugove i kredite do tačke “pucanja balona”!? Onda izvrše dedolarizaciju i poveriocima ostanu šareni papirići.

gostgost
6 godine prije

za alerik odlicno si to sve detektirao svi dugovi na svijetu su neotplativi jer je sistem tako i zamisljen ova tema je najznacajnija tema na svijetu i zabranjena je u tzv ekonomskoj nauci i svim medijima svijeta sistem stvaranja novca i njegova distribucija su svjetski problem broj 1 svi ovi ratovi krize politika sport zabava su obicne lazne zastave kojima nam masu ispred nosa vladari svijeta stvarajuci nam sumu da ne vidimo drvo tema svih tema je kako nastaje novac tko ga stvara i stoo se dalje dogadja te oni koji to ne uzimaju kao osnovu nisu u stanju meritorno raspravljati o bilo kojoj temi

Kovut
6 godine prije

Njeni sateliti ce financirati dug.

subaru
6 godine prije

Oteta zemlja indijancima i njen dug će trajati i biti samo onoliko koliko žele njeni tvorci. U gornjoj projekciji ministarstvo financija tame se referira na kauboje i kamatarenje istih.

subaru
6 godine prije

Aleriće kokošlinda je striktno protiv kamatarenja.

subaru
6 godine prije

Poslije svakog događaja kojeg kreiraše braća od Morgana nacionalni dug rastao, toćno su nacrtali ishod svog djelovanja na kauboje.

fb slo
6 godine prije

pa, naštampat če oni,
što jim fali…

gostgost
6 godine prije

fied je privatna banka vladara svijeta koja proizvodi novac dolar bez ikakovog pokrica rjesenje je jednostavno treba im oduzeti tu mogucnost i prijeci na robnu razmjenu i utvrditi novi nacin vrednovanja proizvoda koji nije zasnovan na laznim burzama i laznom novcu vratiti se realnim vrijednostima zabraniti industriju financijskog kamatarskog lihvarenja uzrocnika svjetskog zla vrlo jednostavno

Jupiter
6 godine prije

Hoće smanjiće se, ako budu štedljivi kao Balkanci.

Osoba C
6 godine prije

@Alerik Slažem se s Vama kad potencirate razliku između kreditnog i nekreditnog novca. Iz nekog razloga to ljudima malo teže sjeda. @gostgost upire prst u bit problema, kako se kreira novac i tko to radi i kako je uopće došao u poziciju da to radi. Ako ima netko raspoložen da to malo elaborira, bilo bi super. Ja bih se ograničio samo na ulogu Centralne banke. I u nas se nedavno govorilo o tome, a centralni bankar, kao uostalom i njegove kolege vole govoriti o neovisnosti od politike. Tu dolazi do neke čudne logike jer centralne banke rade ili bi trebale raditi po zakonima, a te zakone donose ipak političari. Kao i u svemu i tu ima različitih mišljenja i ekonomskih teorija. Jedna od njih je i Modern monetary theory, po kojoj bi, ukratko, centralna banka bila vraćena u javni sektor, pa bi novac ulazio u optjecaj kroz javnu potrošnju, tj.… Čitaj više »

rodoljub
6 godine prije

Hoce li uvesti mere stednje, kao sto ih namecu drugima?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI