fbpx

SAD-u ne trebaju neprijatelji – Tempirana bomba je u srcu Washingtona

SAD-u ne trebaju neprijatelji – Tempirana bomba je u srcu Washingtona 1

Najveći neprijatelj Sjedinjenih Američkih Država nisu ni Rusija ni Kina, već američki dug, kaže bivši danski ministar vanjskih poslova Joergen Oerstroem Moeller, trenutno viši dužnosnik Instituta ISEAS-Yusof Ishak iz Singapura u svom članku objavljenom u časopisu The National Interest.

Prema bivšem ministru, Sjedinjene Države se kreću prema tehničkom “bankrotu“. Naime, prema najnovijim podacima Kongresnog ureda za proračun, američko kamatno opterećenje čini 1,6% BDP-a, što je ekvivalent 9,4% federalnih prihoda. Međutim, čak i u najoptimističnijem scenariju, 2022. godine bi kamatno opterećenje mogli biti 2,7% ili 16% federalnih prihoda.

Joergen Oerstroem Moeller smatra da bi se ova izuzetno složena situacija mogla riješiti na dva načina. Jedno rješenje je smanjiti obvezne troškove, a drugi povećati porezne prihode.

Ipak, tvrdi Moeller, Kongres će blokirati bilo koji od ovih inicijativa.

Stručnjak napominje da će ovom politikom SAD, prije ili kasnije, mogle tražiti restrukturiranje duga uz pomoć Kine ili Japana, budući da svaka od ove dvije zemlje drži oko 1200 milijardi dolara u američkim državnim obveznicama.

Danski stručnjak vjeruje da će, ako Kina kao američki vjerovnik, pristane na restrukturiranje, pobijediti obje strane, “jer obje ekonomije mogu napredovati samo u tandemu”.

Kina nije zainteresirana za slabljenje američkog gospodarstva, jer SAD treba kao tržište za njezin izvoz. S druge strane, Sjedinjene Države su zainteresirane za nastavak poslovanja na kineskom tržištu, gdje američke multinacionalne tvrtke posluju s “velikim prednostima”.

Međutim, s političkog gledišta, Sjedinjene Države će u takvom scenariju biti percipirane kao “politički gubitnik”. Razlog za takvu percepciju u svjetskoj javnosti je jednostavan. Tražeći restrukturiranje duga od Pekinga, SAD bi potvrdile da su “stara gospodarska supersila” koja je zbog dugova od Kine morala tražiti pomoć, a oni su nastali politikom ranijih i aktualne administracije koje su bezobzirno povećavale američki dug.

Kina za američki trgovinski rat ima “nuklearnu opciju”

juan dolar kina sad

Ako vlasti Sjedinjenih Država ne pristanu ni na jednu od navedenih opcija, a na drugoj strani nastave voditi politiku beskrajnog zaduživanja, usput prijeteći  Kini trgovinskim ratom, scenarij bi mogao biti apokaliptičan.

Peking bi dug američke vlade mogao iskoristiti u carinskom sukobu s Washingtonom.

Kina je najveći inozemni vlasnik američkog duga i drugi vlasnik američkih državnih obveznica. U siječnju ove godine su objavljeni podavi o portfelju američkih vrijednosnih papira i Kina drži  oko 1 170 milijardi dolara, što je oko 19% svih državnih vrijednosnih papira Sjedinjenih Država u vlasništvu strane države.

Kada bi Peking odlučio smanjiti svoj portfelj vrijednosnih papira, to bi imalo značajan utjecaj na financije Washingtona i globalne investitore, budući da bi prinos na obveznice porastao, a financiranje savezne vlade SAD-a bi postalo skuplje.

“Kada bi Kina htjela pritisnuti ovu “nuklearnu sklopku” i obećala da će se riješiti rizničnih vrijednosnica, to bi imalo trenutan i privremeni utjecaj na američka financijska tržišta, što bi bio veliki udarac za ciljeve koje je Bijela kuća najavila da želi ostvariti”, kaže Jeff Klingelhofer, voditelj portfelja tvrtke “Thornburg Investment Management”.

Kina uvodi carine Sjedinjenim Državama

Podsjetimo, Kina je 4. travnja priopćila kako će nametnuti 25% tarifa na 106 američkih proizvoda poput soje, automobila i kemijskih proizvoda kao odgovor na slične mjere koje su poduzele Sjedinjene Države.

Peking je usvojio tu mjeru u manje od 24 sata nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio popis od 1300 kineskih proizvoda na koje planira uvesti carine, korak kojeg je kineska vlada opisala kao nepoštenu trgovinsku praksu.

Za sada nije bilo govora o američkim vrijednosnim papirima, jer se američki dug može koristiti tek kao posljednja opcija, kao “nuklearna bomba” u aktualnom “konvencionalnom” trgovinskom ratu.

S druge strane, treba pozorno pratiti i odluke američke uprave i Kongresa, koji prema danskom stručnjaku Joergenu Oerstroemu Moelleru idu putem samouništenja, što se vidi i na grafikonu rasta američkog duga u proteklih nekoliko desetljeća.

sad dug 1981 2017

FOTO – Američki dug od 1981. do 2017.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Gotovi su.

kazak
Gost
kazak
2 godine prije

mali rat i nema dugova

MajorJS1
Gost
MajorJS1
2 godine prije

Ok, ali shvaca li autor da ce USA potegnuti i svijet u kolaps sa sobom? Ako ne svijet Europu sigurno. Svi cemo osjetiti katastrofu na svojoj kozi, zamislite sto ce biti od ove banana drzave kad EU ne bude vise ni sitnis bacala u nasem smjeru.. Hipoteticki scenarij: USA natjera prijeteci svim drugim zemljama da servisiraju njeni dug u stilu mi vas branimo sad se oduzite. Koliko je realno za slican scenarij ocekivati? Ja bi rekao lako moguc.. pogotovo sa onim ludjakom u Bijeloj kuci

Antiglobalist
Gost
Antiglobalist
2 godine prije
Reply to  MajorJS1

Sve ok, osim onog “luđaka”. Ne vodi on ni zemlju ni gospodarstvo. Pravi gospodari su Rotschildi, a ode li USA u gospodarski kolaps (a neće – zato vode ratoce), Bože nam pomozi svima. Kante smeća ćemo rovariti za obrok.

MajorJS1
Gost
MajorJS1
2 godine prije
Reply to  Antiglobalist

Da, imas pravo, trump ne donosi nikakve odluke.

Ivanka
Gost
Ivanka
2 godine prije
Reply to  Antiglobalist

Ti Rotschildi – masoni vladaju njima. Od njih sva zla potiču. Dolazi vrijeme za naplatu tog bezboštva i sotonizma, a predugo traje. Biti će što bude. Bog ima zanju riječ.

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  MajorJS1

A sta ce se to katastroficno desiti, zbog takvog stava ove hulje i vampiri nasih zivota i opstaju na nasim grbacama. Da li cemo se morati odreci pet pari cipela, dva od tri automobila, zadnjeg primerka iphona, trica i kucina u nasim zivotima koji nam vise ne trebaju nego sto trebaju, mozda cemo se u toj katastrofi okrenuti coveku, solidarnosti, empatiji prema bliznjem i nemocnijem od nas, milijonima koji ne mogu i nemaj sansu da se trkaju u izgubljenoj utakmici, gde je navodno sansa jednaka za sve, ma da kako da ne, jedna od najvecih podvala ovog neljudskog podmetnutog i nametnutog,, sistema,,. Nema, katastrofe,, osim za one koji nam piju krv, oni imaju sta da izgube a vecina ima samo gole zivote, a cemu i on ako nije dostojan ljudskosti. Mi smo postali dobrovoljni robovi i svoju decu ucimo da je to neminovnost, da biti crv je isplativo, jer ces ako budes dovolno poslusan mozda dobiti sansu, sansu da otplacujes kredit celog svog zivota, matrih, laz i samo laz. Covek je i materijalisticko bice ali ne samo to, ako ostane samo ta komponenta u ljudskom zivotu, bice to jedna ljustura i opna potpuno isprazna.

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  MajorJS1

Ne bih mnogo kukala nad našim banana-bajkama, možda se konačno trgnemo i počnemo sami raditi, umesto da čekamo eunatousa kompaniju da nam baci koske i da nas naše ološ elite slažu po 101 put….

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Dunja

Slazem se Dunja, ali za to trebaju da se steknu preduslovi. Kako mislite da radite i da to bude na dobrobit drustva, kada su sve poluge u ovim nasim banana drzavicama u rukama atlantistickih bankstera, njima ne treba vas rad nego vasi resursi i goli potrosac. Pa oni su i razbucali ovaj deo sveta kako bi nam oduzeli mogucnost rada, a paralelno sa tim sticanje znanja kao uslov opstanka i progresa.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Sve dok mornarica SAD caruje Svetskim morem, Gospodari Novca nemaju problema.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Weteran

Ne zanam jesi li pratio razvoj kineske flote, koja neće u rusku zonu utjecaja

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Ruska dalekoistočna flota i kineska mornarica provode zajedničke vježbe.Nekako se potrefi da te vježbe budu u isto vrijeme kad i američki manevri u obližnjim vodama.

Ive
Gost
Ive
2 godine prije
Reply to  Weteran

Rezanje troskova podarazumijeba hitno smanjenje vojnih potencijala jer najvise trsoe na vojsku, dakle zatvaranje vojnih baza ili barem redukcija, nosaci aviona u luke, vojni kontigenti nazad kuci raditi u gospodarstvu.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Weteran

Ko gospodari trgovinom kroz te pomorske rute ?
Kina , najprometniji deo mora u svetu je Južno Kinesko more koje kontroliše Kina sa svojim veštačkim ostrvima na kojima su izgradili piste Hangare , razne tipove vojnih instalacija.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Posle kažu da je Ruska ekonomija nestabilna , a do pada gdp je isključivo došlo zbog sankcija i zato što su Amerikanci veštački oborili cenu nafte u svetu dakle radi se isključivo o neekonomskim uzrocima , Rusija je zemlja u razvoju i ima ogroman ekonomski potencijal zato se svi utrkuju da izvoze u Rusiju, Rublja je zlatom najviše podržana valuta.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

neka ukinu vojsku i neka zaštitu neba prepuste ruskim zrakoplovima:)

antun comb
Gost
antun comb
2 godine prije

ahahaaa, al pazi crvenih kmera sto se pale na pamflete iz logicnog

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  antun comb

Zar crvene kmere i Pol Pota instalirala CIA?

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije

logicno, zato u usa i imaju planove za reset (krah) i odbacivanje dolara.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  wetzer maja

Kako da ne, dug je dug,a sta bi onda Rosild u Americi ,ostao bez dolara?
Jedina im je opcija da se rjese duga sveopsti rat,kao 1 i 2ww.Ali nece ostale drzave .Ameri zapale ovi drugi gase,ili ih nece pratiti.Nato-Amerika,jer na celu u Nato je uvijek amer general,ali evropske zemlje se migolje,te nemaju dovoljno parica ili im se vojska osipava.I tako se Ameri vrte u krug dok ne pljusnu.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

“…Kada bi Peking odlučio smanjiti svoj portfelj vrijednosnih papira, to bi imalo značajan utjecaj na financije Washingtona i globalne investitore…” Pa tako i kineski.
Odluka Kine da se riješi am. obveznica bi prouzrokava pad vrijednosti istih što bi značilo da bi i oni bili na gubitku. Potrvdila se je (opet) stara istina: ako si dužan banki 1.000 eur to je tvoj problem, ako si joj dužan jednu milijardu eur onda je to i problem banke.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

S tolikim dugovima to je.smijesno zvati ekonomijom , realnije je to nazvati klimavim zubom kojeg , jos kratko , drzi petrodolar na zivotu.. A onda kud koji mili moji….

nikud nikam
Gost
nikud nikam
2 godine prije

Amerika je u vrijeme kubanske krize činila 40% svjetske ekonomiji. Danas su na 20% od kojih se veliki dio odnosi na financijske i ine petljancije, a ne na realnu ekonomiju. Šta će tek biti za 20 godina? Adekvatno tome bit će i njena vojna moć.

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  nikud nikam

Neka se požure da drugi dio ne traje dulje od 10 god. ?

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
2 godine prije

ne sikirajte ste se, nepobjedivi smo… imamo federalnu rezervu, kako kaže ivan, i možemo uvesti i 4. smjenu ako nam se prohtije, glede printanja zelembaća!
svijet je naš! koliko samo čitatelja ovog portala ovisnički grli mnoge naše proizvode, navike, rješenja, stilove, navike mišljenja…?
naše su masonsko-jezuitske momčadi odradile lawovski posao u 20. st., organizirale dva svjetska rata, poklopile mnoge države u svijetu, pa i geteovu njemačku s kojom imamo ugovor da ne smiju pisnuti do 2099. godine!
osim toga, mi smo zemlja holivuda (iluzije), silicijske doline (binarno-komjuterskog zla) s čijim proizvodima kontroliramo vaše umove, vaše duše, i vaša tijela!!
a povrh svega, kod nas upravo odrasta veliki brat… mažen & pažen… samo što nije velika matura! hhhhhhiiiiii

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Bill Clinton

??

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

U rednjem vjeku su dužnici to rješavali tako, da su prijavili svog vjerovnika, da ima vezu sa sotonom ili da je čarobnjak zbog ćijih “čarolija” narodu crkava stoka i slično! Žbiri bi uhvatili tog prokazanog jadnika i njegova sudbina je bila zapečaćena a dug više nije postojao! Mislim, da bi i sadašnji veliki dužnici, a još posebno oni koji su jaki i veliki kao SAD mogli razmišljati na takav način, razglasiti svoje vjerovnike teroristima ili neprijateljima čovječanstva napasti ih u nadi, da će tako izbjeći vraćanje duga! Jasan primjer takvog stanja stvari su odnosi Kine kao vjerovnika i SAD kao njivovog velikog dužnika! I ako SAD osjeti, da postoji šansa da se ostvari pobjeda u ratu s Kinom oni će usprkos vlastitim gubicima probati vojnim putem riješiti taj problem, odnosno jednim udarcem ubiti dvije ose, pa makar je koja osa i ubode, oni se na to neće mnogo obazirati. Mogućnost takvog raspleta će biti tim vjerovatnija, što god bude veća opasnost od stvarnog bankrota SAD, jer u tom primjeru izazivanjem rata neće imati više što izgubiti!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik