SAD-u ne trebaju neprijatelji – Tempirana bomba je u srcu Washingtona

27 komentara

Najveći neprijatelj Sjedinjenih Američkih Država nisu ni Rusija ni Kina, već američki dug, kaže bivši danski ministar vanjskih poslova Joergen Oerstroem Moeller, trenutno viši dužnosnik Instituta ISEAS-Yusof Ishak iz Singapura u svom članku objavljenom u časopisu The National Interest.

Prema bivšem ministru, Sjedinjene Države se kreću prema tehničkom “bankrotu“. Naime, prema najnovijim podacima Kongresnog ureda za proračun, američko kamatno opterećenje čini 1,6% BDP-a, što je ekvivalent 9,4% federalnih prihoda. Međutim, čak i u najoptimističnijem scenariju, 2022. godine bi kamatno opterećenje mogli biti 2,7% ili 16% federalnih prihoda.

Joergen Oerstroem Moeller smatra da bi se ova izuzetno složena situacija mogla riješiti na dva načina. Jedno rješenje je smanjiti obvezne troškove, a drugi povećati porezne prihode.

Ipak, tvrdi Moeller, Kongres će blokirati bilo koji od ovih inicijativa.

Stručnjak napominje da će ovom politikom SAD, prije ili kasnije, mogle tražiti restrukturiranje duga uz pomoć Kine ili Japana, budući da svaka od ove dvije zemlje drži oko 1200 milijardi dolara u američkim državnim obveznicama.

Danski stručnjak vjeruje da će, ako Kina kao američki vjerovnik, pristane na restrukturiranje, pobijediti obje strane, “jer obje ekonomije mogu napredovati samo u tandemu”.

Kina nije zainteresirana za slabljenje američkog gospodarstva, jer SAD treba kao tržište za njezin izvoz. S druge strane, Sjedinjene Države su zainteresirane za nastavak poslovanja na kineskom tržištu, gdje američke multinacionalne tvrtke posluju s “velikim prednostima”.

Međutim, s političkog gledišta, Sjedinjene Države će u takvom scenariju biti percipirane kao “politički gubitnik”. Razlog za takvu percepciju u svjetskoj javnosti je jednostavan. Tražeći restrukturiranje duga od Pekinga, SAD bi potvrdile da su “stara gospodarska supersila” koja je zbog dugova od Kine morala tražiti pomoć, a oni su nastali politikom ranijih i aktualne administracije koje su bezobzirno povećavale američki dug.

Kina za američki trgovinski rat ima “nuklearnu opciju”

juan dolar kina sad

Ako vlasti Sjedinjenih Država ne pristanu ni na jednu od navedenih opcija, a na drugoj strani nastave voditi politiku beskrajnog zaduživanja, usput prijeteći  Kini trgovinskim ratom, scenarij bi mogao biti apokaliptičan.

Peking bi dug američke vlade mogao iskoristiti u carinskom sukobu s Washingtonom.

Kina je najveći inozemni vlasnik američkog duga i drugi vlasnik američkih državnih obveznica. U siječnju ove godine su objavljeni podavi o portfelju američkih vrijednosnih papira i Kina drži  oko 1 170 milijardi dolara, što je oko 19% svih državnih vrijednosnih papira Sjedinjenih Država u vlasništvu strane države.

Kada bi Peking odlučio smanjiti svoj portfelj vrijednosnih papira, to bi imalo značajan utjecaj na financije Washingtona i globalne investitore, budući da bi prinos na obveznice porastao, a financiranje savezne vlade SAD-a bi postalo skuplje.

“Kada bi Kina htjela pritisnuti ovu “nuklearnu sklopku” i obećala da će se riješiti rizničnih vrijednosnica, to bi imalo trenutan i privremeni utjecaj na američka financijska tržišta, što bi bio veliki udarac za ciljeve koje je Bijela kuća najavila da želi ostvariti”, kaže Jeff Klingelhofer, voditelj portfelja tvrtke “Thornburg Investment Management”.

Kina uvodi carine Sjedinjenim Državama

Podsjetimo, Kina je 4. travnja priopćila kako će nametnuti 25% tarifa na 106 američkih proizvoda poput soje, automobila i kemijskih proizvoda kao odgovor na slične mjere koje su poduzele Sjedinjene Države.

Peking je usvojio tu mjeru u manje od 24 sata nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio popis od 1300 kineskih proizvoda na koje planira uvesti carine, korak kojeg je kineska vlada opisala kao nepoštenu trgovinsku praksu.

Za sada nije bilo govora o američkim vrijednosnim papirima, jer se američki dug može koristiti tek kao posljednja opcija, kao “nuklearna bomba” u aktualnom “konvencionalnom” trgovinskom ratu.

S druge strane, treba pozorno pratiti i odluke američke uprave i Kongresa, koji prema danskom stručnjaku Joergenu Oerstroemu Moelleru idu putem samouništenja, što se vidi i na grafikonu rasta američkog duga u proteklih nekoliko desetljeća.

sad dug 1981 2017
FOTO – Američki dug od 1981. do 2017.
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Đuro
4 godine prije

Gotovi su.

kazak
4 godine prije

mali rat i nema dugova

MajorJS1
4 godine prije

Ok, ali shvaca li autor da ce USA potegnuti i svijet u kolaps sa sobom? Ako ne svijet Europu sigurno. Svi cemo osjetiti katastrofu na svojoj kozi, zamislite sto ce biti od ove banana drzave kad EU ne bude vise ni sitnis bacala u nasem smjeru.. Hipoteticki scenarij: USA natjera prijeteci svim drugim zemljama da servisiraju njeni dug u stilu mi vas branimo sad se oduzite. Koliko je realno za slican scenarij ocekivati? Ja bi rekao lako moguc.. pogotovo sa onim ludjakom u Bijeloj kuci

Weteran
4 godine prije

Sve dok mornarica SAD caruje Svetskim morem, Gospodari Novca nemaju problema.

Riddick
4 godine prije

Posle kažu da je Ruska ekonomija nestabilna , a do pada gdp je isključivo došlo zbog sankcija i zato što su Amerikanci veštački oborili cenu nafte u svetu dakle radi se isključivo o neekonomskim uzrocima , Rusija je zemlja u razvoju i ima ogroman ekonomski potencijal zato se svi utrkuju da izvoze u Rusiju, Rublja je zlatom najviše podržana valuta.

eu kolonija
4 godine prije

neka ukinu vojsku i neka zaštitu neba prepuste ruskim zrakoplovima:)

antun comb
4 godine prije

ahahaaa, al pazi crvenih kmera sto se pale na pamflete iz logicnog

wetzer maja
4 godine prije

logicno, zato u usa i imaju planove za reset (krah) i odbacivanje dolara.

čitalac
4 godine prije

“…Kada bi Peking odlučio smanjiti svoj portfelj vrijednosnih papira, to bi imalo značajan utjecaj na financije Washingtona i globalne investitore…” Pa tako i kineski.
Odluka Kine da se riješi am. obveznica bi prouzrokava pad vrijednosti istih što bi značilo da bi i oni bili na gubitku. Potrvdila se je (opet) stara istina: ako si dužan banki 1.000 eur to je tvoj problem, ako si joj dužan jednu milijardu eur onda je to i problem banke.

Alen
4 godine prije

S tolikim dugovima to je.smijesno zvati ekonomijom , realnije je to nazvati klimavim zubom kojeg , jos kratko , drzi petrodolar na zivotu.. A onda kud koji mili moji….

nikud nikam
4 godine prije

Amerika je u vrijeme kubanske krize činila 40% svjetske ekonomiji. Danas su na 20% od kojih se veliki dio odnosi na financijske i ine petljancije, a ne na realnu ekonomiju. Šta će tek biti za 20 godina? Adekvatno tome bit će i njena vojna moć.

Bill Clinton
4 godine prije

ne sikirajte ste se, nepobjedivi smo… imamo federalnu rezervu, kako kaže ivan, i možemo uvesti i 4. smjenu ako nam se prohtije, glede printanja zelembaća!
svijet je naš! koliko samo čitatelja ovog portala ovisnički grli mnoge naše proizvode, navike, rješenja, stilove, navike mišljenja…?
naše su masonsko-jezuitske momčadi odradile lawovski posao u 20. st., organizirale dva svjetska rata, poklopile mnoge države u svijetu, pa i geteovu njemačku s kojom imamo ugovor da ne smiju pisnuti do 2099. godine!
osim toga, mi smo zemlja holivuda (iluzije), silicijske doline (binarno-komjuterskog zla) s čijim proizvodima kontroliramo vaše umove, vaše duše, i vaša tijela!!
a povrh svega, kod nas upravo odrasta veliki brat… mažen & pažen… samo što nije velika matura! hhhhhhiiiiii

Galus 92
4 godine prije

U rednjem vjeku su dužnici to rješavali tako, da su prijavili svog vjerovnika, da ima vezu sa sotonom ili da je čarobnjak zbog ćijih “čarolija” narodu crkava stoka i slično! Žbiri bi uhvatili tog prokazanog jadnika i njegova sudbina je bila zapečaćena a dug više nije postojao! Mislim, da bi i sadašnji veliki dužnici, a još posebno oni koji su jaki i veliki kao SAD mogli razmišljati na takav način, razglasiti svoje vjerovnike teroristima ili neprijateljima čovječanstva napasti ih u nadi, da će tako izbjeći vraćanje duga! Jasan primjer takvog stanja stvari su odnosi Kine kao vjerovnika i SAD kao njivovog velikog dužnika! I ako SAD osjeti, da postoji šansa da se ostvari pobjeda u ratu s Kinom oni će usprkos vlastitim gubicima probati vojnim putem riješiti taj problem, odnosno jednim udarcem ubiti dvije ose, pa makar je koja osa i ubode, oni se na to neće mnogo obazirati. Mogućnost… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI