fbpx

Američki dug probio imaginarnu granicu od 20 000 milijardi dolara

dolar

Vladin dug Sjedinjenih Američkih Država je u petak po prvi put u povijesti premašio razinu od 20 000 milijardi dolara, što je više od 100% BDP-a, koji je 2016. nominalno bio 18 560 milijardi dolara, prenosi The Washington Examiner.

Prema portalu US Debt Clock, koji prati razinu američkog duga, do jutros je već narastao na 20 164 milijardi dolara.

Podsjetimo da je prošle subote  američki predsjednik Donald Trump odobrio povećanje gornje granice javnog duga zemlje. Dva dana ranije je Trump naglasio potrebu da se ukine gornja granica duga Sjedinjenih Država, koja je, prema njegovim riječima, ”nepotrebna”.

 

Američki dug i financije: US Debt Clock

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
54 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije

Ma nije valjda? Zemlja blagostanja….. na kredit šit!

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Cijela usa drzava je jedna velika Ponzi shema. Kad pukne, izvisiti ce pola svijeta. Svi to znaju ali moraju igrati, jer glavni igrac drzi pistolj u ruci.

Ogi.cg
Gost
Ogi.cg
3 godine prije

Dobro receno.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Imaginarnu , bas tako ,sve je i onako imaginarno u svoj toj prici …

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Da i? Boli njih briga za to, pa ionako su uglavnom dužni sami sebi.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Fed ,kao ni dolar, nisu u vlasnistvu vlade usa tako da bas nisu sami sebi duzni..duzni su ljudima koji su vlasnici feda..
Ukupan dug usa iznosi oko 70 biliona ,drzava,firme,gradjani…

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Komentar je bio u smislu da se taj novac nikada neće isplatiti, i to sad već svi znaju. I šta mislite da ti vlasnici Feda dođu kod amera i traže vraćanje duga – da ih ne bi odmah likvidirali ili uhapsili? Vlasnici feda nemaju vojsku niti ciu, nego su isto samo jedan dio te kabale, moćan ali ne svemoćan. Paul Craig Roberts je baš objašnjavao odnos američke deep state i Rotschilda, i ne daje baš prednost Rotschildu u sukobu sa npr Ciom.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ne ide.to tako.. Dolar je bitniji od vlade i predsjednika,Kenedi je to pokusao,cia ga smakla..
Fed je proizvodjac i vlasnik,vlada distributer a cia i vojska zastita ..

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Dolar je zakonska valuta u SAD-u, ali nije vlasništvo države. Naprotiv, dolar kao valuta je vlasništvo FED-a, institucije koja je u privatnom posjedu nekolicine ljudi. Kad god se povede priča o dolaru, dolarizaciji i dedolarizaciji, to treba imati na umu. Kako bismo uprli prstom u prave ljude (mada je upitno je li riječ o ljudima ili pak o reptilima).
S porastom duga američke države prema toj privatnoj instituciji, skoro da se zanemaruje pitanje zašto je SAD prisiljena na toliko zaduživanje. Ključni odgovor je – samo zato jer svaki dolar koji postoji na svijetu jest vlasništvo FED-a i u optjecaj ulazi kao dug (ista stvar je i s eurom, kao i s našom kunom koja bi nominalno trebala biti vlasništvo Republike Hrvatske, ali zbog valutne klauzule to nije – tiska se onoliko kuna koliko se zadužimo vani u eurima – usput, na hrvatskom dinaru je stajalo Republika Hrvatska, a na kuni stoji Hrvatska Narodna banka, što mislite zašto?). Dobra stvar za SAD jest što je njihov dug u dolarima i što mogu u svako doba taj dug poništiti zakonom. Loša stvar je što ekipa koja drži FED upravlja sa svima koji su u mogućnosti kreirati zakone pa do toga neće doći.
Postoji još jedna sitnica zbog koje raste dug američke države – njihova Porezna uprava( koja je također privatna firma, po navodima bivše više savjetnice u Svjetskoj Banci Karen Hudes s 20 godišnjim stažom), novac skupljen naplatom poreza do zadnjeg centa prosljeđuje na račun Velike Britanije, od kojih ova sebi uzima 40%, a ostatak prosljeđuje Vatikanu. Naime, upravo po ugovorima starim nekoliko stoljeća između Vatikana i britanskog kralja, kao i između SAD-a i Velike Britanije. Tko voli youtube, neka potraži naslov Kako Vatikan preuzima Ameriku.
Dakle, jedini način na koji se američka država i može financirati jest dug. Zanemarit ćemo nasade maka po Afganistanu i trgovinu drogom.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Odlična opaska! Tnx, na detaljima koji su mi bili nepoznati.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Upravo zato sto su oni jedni od dionicara fed-a…

Bear
Gost
Bear
3 godine prije

Mislim,da si neke stvari krivo napisao! GB i Vatikan?Odakle tebi te informacije?
Argumentiraj!

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije

Nije moje da argumentiram tvrdnje više savjetnice Svjetske banke(a ona bi morala biti znati što govori, s obzirom na njeno 20 godišnje prisustvo u svjetskim financijskim krugovima).Potraži njeno svjedočenje u emisiji (s prijevodom) na youtubu pod naslovom kojeg sam spomenuo.

Bear
Gost
Bear
3 godine prije

Ok

Outsider
Gost
Outsider
3 godine prije

Samo jedna rijec :
Templari

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Pusti Vatikan, jer nema veze s ovima. Osim toga IOR i Banco Ambosiano, Vatikanska banka su skoro bankrotirali. Te i takve napise pišu bedaci. FED s Vatikanom ima veze kao CK KP Kine s japanskom monarhijom.

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije

Ne postoji ništa na Zemlji što nema veze s Vatikanom! To svatko tko promišlja o svijetu oko sebe ima na umu. Nigdje nisam rekao da su FED i Vatikan u nekakvoj vezi. Iako vjerojatno jesu. Možda bi bilo dobro pročitati radove dr Stevena Greera pa onda druge etiketirati ‘bedacima’:)

amer
Gost
amer
3 godine prije

“Porezna uprava( koja je također privatna firma, po navodima bivše više savjetnice u Svjetskoj Banci Karen Hudes s 20 godišnjim stažom), novac skupljen naplatom poreza do zadnjeg centa prosljeđuje na račun Velike Britanije” To znaci da je Amerika jos uvijek britanska kolonija… Ti stvarno da odes na pregled. U Vrapce.

Adriana
Gost
Adriana
3 godine prije

Kome su US dužni nije važno, dugove očito ne misle vratiti.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Nije ni bitno/planirano da se vrati nego da se samo vrti…slikovito dijagnoza je rak..

amer
Gost
amer
3 godine prije

Nisu tebi duzni,sigurno.

Baba Vanga.
Gost
Baba Vanga.
3 godine prije

Ali Rusija nema duga ni centa jer su i Bosni nedavno isplatili stari dug SSSR-a,Imam jedno pitanje da mi odgovori ko se razumije dali je ovo vanjski dug bez unutrasnjeg duga Americkog naroda i dali je uracunato i nezakonito printanje ili stampanje dolara bez pokrica u ovu sumu.Hvala unapred na odgovoru.

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije

Riječ je o dugu američke države, a ne izravno građana (svaki državni dug je neizravno dug svih građana) od kojeg 67,5 % drže američke institucije (mirovniski fondovi, FED. Ostatak od 32,5% je u posjedu Kine (1.300 milijarda dolara),Japana (1.130 milijarda dolara) svjetski lopovi s Kajmanskih otoka drže 265 milijarda dolara, Saudijska Arabija 113 milijarda. Nezakonito printanje kojeg spominješ (jedino oko kojeg bi se moglo razgovarati jest ono Sjeverne Koreje koja se izvještila u printanju dolara) nije uračunato. A nekakvo tiskanje bez pokrića – to je smiješno jer ni jedan jedini dolar nema nikakvog pokrića. Kao što to nema ni euro, ni kuna, niti ijedna valuta na svijetu. Pokriće svakoj valuti jest u vjerodostojnosti države koja stoji iza nje.

Bear
Gost
Bear
3 godine prije

Problem je Bretton-Woods dogovor, Niksonovo odustajanje od zlatne podloge, Reaganovo nenormalno zaduživanje ( isto važi za GB pod vodstvom Margareth Tatcher), ujedinjenje Njemčke,Kuvajt 1 i 2 ( rat sa Irakom), Afganistan……
U biti USA, ako ne bi imala takvih troškova za vojsku i inteligence, uopče ne bi bila ništa dužna!Ovih 20 trilijona, sutra 23 je veliki problem.Njihiva ekonomija može sav dug otkupiti,ali?Onda gube status svjetske rezervne valute i prisiljeni su smanjiti budget Pentagona-a to sigurno neče!Znači dug ide prema 30 trilijona.
Ima jedna caka sa FED-om: za svaki posudeni dolar se plasira njih sedam.Više če dug rasti, veči če biti ratio ( 1 -10 ili 15).Razlika odlazi na wall street i u vojsku.
Sad je pitanje – do kad?Mislim,da do 2050. godine,posle toga bude promjena (BRIKS + i nova virtualna valuta na AI sistemu ili rekonstrukcija MMF-a).
Vidječemo.Za sada – na zapadu ništa novo.

amer
Gost
amer
3 godine prije

Malo te matematika hebe. “32,5% je u posjedu Kine (1.300 milijarda dolara),Japana (1.130 milijarda dolara) svjetski lopovi s Kajmanskih otoka drže 265 milijarda dolara, Saudijska Arabija 113 milijarda” koliki je onda taj dug?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ukupni dugovi vlade,firmi,gradjana.su tri puta veci.. Vise se ne zna ko pije ko placa bitno je samo da se vrti…

mars
Gost
mars
3 godine prije

@ Alen – baš kao na nekom seoskom vašarskom ringišpilu. Vrti, vrti, u krug, u krug, što brže to bolje. Problem, odnosno katastrofa nastupa onda kada vlasnici ringišpila u želji za što većom brzinom vrtnje kako bi udovoljili mušterijama, ne budu mogli više kontrolisati brzinu iste te vrtnje a on dostigne takvu brzinu da mušterije sa ringišpila porazbaca širom po livadi, sam ringišpil se raspadne u sto komada razbacujući djelove naokolo poput gelera granate i sve lijepo ude u materinu zajedno sa vlasnicima.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Da mars ili to ili ce vrtuljak stati..nece biti putnika/ korisnika dolara…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Nisu vratili, nego otpisali BiH je bila dužna SSSR-u 175 milijuna dolara, mislim. To je zadnji ”Klirinški dug” i nije im se dalo više trošiti vrijeme na računanje , koga, čega, kamata, kada, kome, gdje… i jednostavno prekrižili.Kubi 30 milijardi i više, oko 32.

Baba Vanga.
Gost
Baba Vanga.
3 godine prije

Laki
Grjesis isplatili su u gotovini pogledaj na netu pise koliko je ko i sta dobio a i RS je dobila dio i Brcko i federacija .

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
3 godine prije

Vrti se do kad gazdama paše.Kad poslože svoje prljave kockice,ćao dolar.Taj njihov dug sa vremenom raste sve brže i brže,sad je već dostigao vrtoglavu brzinu.

PERO
Gost
PERO
3 godine prije

U tom prevarantskom financijskom sistemu nije uopče bitno koliko je američki dug,može biti i tisuču puta veči nego što je sada ali je uvjet za to da je dolar glavna svjetska valuta.Kad to više ne bude to je onda druga priča.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

100% tako..

Bear
Gost
Bear
3 godine prije

Tocno

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Gospodari Novca su višemilenijumska misterija??
Kontrolori i Upravljači nad Malim ljudima !?
Mada, da nema banaka i kredita, možda bi se danas još dopisivali Dimnim Signalima ?!

nebitan
Gost
nebitan
3 godine prije

Kome li su duzni? Marsovcima? Da je iole normalnog svijeta i ko bi smio reci amerima STOP,dolar bi izgubio na vrijednosti da bi se “inflacija” osjetila i na jupiteru.

davor
Gost
davor
3 godine prije

Čestitke na takvom civilizacijskom progresivnom dostignuću

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Lijepo objasnjeno u zeizgeistu. Svi dugovi. Navodno, a nije navodno kad se zbroje svi dugovi na svijetu ne postoji toliko novaca i nekretnina da pokrije pola. Prema tome kome je itko duzan?! Marsu ?! Napuhani sistem pomocu kojeg se onih jedan % bogati na racun 99% nas ostalih. Stampanje dolara i ostala sranja. Ljudi probudite se
Kakva devalvacija, kakvi dugovi, sve su to nepostojeci papiri sa neutemeljenoj vrijednosti. Matematicki ne igra nimalo, ali novinarski svi strepe

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije

Dođi s takvim objašnjenjem u banku kojoj si dužan pa nam prenesi odgovor. Priče o nepostojanju duga su prazne priče. Preko 320 000 ljudi u Hrvatskoj je s blokiranim računima zbog dugova. Dug i te kako postoji. Malo teže je shvatiti da je svaka novčanica (u tvom ili mom džepu) u isto vrijeme dug nekog drugoga (možda upravo nekog od tih 320 000 ljudi). Dalje, ne bogati se samo 1% ljudi, svi oni koji štede novac u banci se također preko kamata bogate na račun onih koji su dužni (a u Hrvatskoj je na štednji preko 20 milijarda eura). Dok je tih istih 20 milijarda eura štednje u isto vrijeme i vanjski dug Hrvatske. Malo komplicirano, a ipak krajnje jednostavno. takve su uglavnom vrhunske prijevare. A ova s novcem/dugom je jedna od najuspješnijih prijevara uopće.

Mate
Gost
Mate
3 godine prije

@A lerik. Što su onda kamate? One imaju veliki udio, je li to novac koji ne postoji?

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije

@ A lerik
“…svi oni koji štede novac u banci se također preko kamata bogate na račun onih koji su dužni…”
——————————————
Onaj koji štedi u banci zbog kamata uglavnom zbog inflacije koja je uvijek veća od službenih brojki uglavnom gubi. Banka dobiva ne samo zato što posuđuje novac koga stvara iz praznog zraka i na njega naplaćuje kamatu nego je i njena kamata daleko veća od one koju isplaćuje štedišama. Posuđivati u poslovne svrhe može bit korisno ali posuđivati da bi se kupovala potrošna roba koja se bez kredita ne bi mogla kupiti je bedasta odluka i to treba izbjegavati…

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije

@Arkaj- Za nas, male ljude, je upravo tvoja opaska da je kredit bedasta odluka ključna. Masa nas ima nepotrebne kredite koji nas, u konačnici, čine dužničkim robovima. Zaboravili smo šparati za ono što nam treba (ili za ono što nam ne treba ali želimo). Sve se mora imati sad i odma a za cijenu se ne pita. Kupuje se sve i svašta, na odgodu, na beskamatni kredit (čuj- beskamatni, to je drveno željezo) na kartice, na minus… a zaboravlja se da se sve to ipak mora vratiti.

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije

Piretis, nije bitno dižemo li kredite, jesmo li štedljivi, racionalni. Ništa od toga nas neće izvući iz planiranog i ostvarenog dužničkog ropstva. Nužno je shvatiti (kako bi mogao s razumijevanjem gledati potom na svu politiku oko sebe) kako je svaki novac dug jer u optjecaj ulazi samo kao dug/kredit. Ako nisam ja uzeo kredit, nisi ti, da bi uopće bilo ikakvog novca – netko ga mora uzeti. Grad, država, poduzeće ili ‘nedgovorni pojedinci’. Da nije njih, neodgovornih, mi ne bismo imali novca, ne bi ga bilo za plaće, za mirovine.. Da nije onih kojima je račun blokiran, bio bi blokiran moj račun.
I sad ono najgore – kad bismo svi vratili sve svoje dugove i kad bi država uzela svima sav novac i platila svoje dugove, kad ni jedne kune ne bi ostalo u optjecaju, opet bismo bili dužni. Za iznos kamata. U tom je perverzna ‘ljepota’ te sotonske prijevare.

Hash
Gost
Hash
3 godine prije

Kome ?

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

I, što se čeka ? Proglasiti bankrot, rasprodati ono što vrijedi, vojne baze prenamjeniti, oružje reciklirati u staro željezo.
Amere svesti na življenje sa 100$ mjesečno i ograničiti im migracije.

amer
Gost
amer
3 godine prije

Bravo gospon Sanader.

ante
Gost
ante
3 godine prije

dug je 200 puta veći nego naš a amerika ima 90 puta više stanovnika od hrvatske i onda za nas kažu da smo prezaduženi.

alterego
Gost
alterego
3 godine prije

dobro,i ko su vlasnici fed-a ako fed nije drzavni?
jesu li dionice na berzi?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

FED se formalno zove državni, ali su pravi vlasnici bankarske obitelji.

alterego
Gost
alterego
3 godine prije

imaju li ime ili se i to ne zna?

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Ako Vas zaista zanima, proguglajte o FED-u. Značajna je 1913. godina kada je Zakon o Federalnim Rezervama izglasan u Kongresu, a i izvjesni lik koji je rekao, otprilike: ”Dajte mi da kontroliram novac u nekoj državi, i nije me briga tko pravi zakone”. Mislim da se odziva na Rothschild.
J.F.K. je tu nešto mislio mijenjati, ali eto, nije mu bilo suđeno.

alterego
Gost
alterego
3 godine prije

znaci rotschild je vlasnik feda a to se ne zna vec vecina misli da je fed drzavni.
fala za info.

alterego
Gost
alterego
3 godine prije

zasto usa moze da stampa dolar?
zato sto iza dolara stoji njihova privreda i oruzje. zato sto postoji povjerenje u njihovu privredu u svijetu , a samim time i u dolar.

loren
Gost
loren
3 godine prije

usa ne stampa dolar ona ga posudjuje kao i svi drugi i oni nicime ne vladaju njima se vlada a privreda im je unistena kao i nasa vojna industriju koriste iskljucivo za potrebe vladajucih pa pogledajte ratove u svijetu gdje ste vidjeli ijedan komad americkog oruzja

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
54
0
()
x