Američki dug probio imaginarnu granicu od 20 000 milijardi dolara

dolar
54 komentara

Vladin dug Sjedinjenih Američkih Država je u petak po prvi put u povijesti premašio razinu od 20 000 milijardi dolara, što je više od 100% BDP-a, koji je 2016. nominalno bio 18 560 milijardi dolara, prenosi The Washington Examiner.

Prema portalu US Debt Clock, koji prati razinu američkog duga, do jutros je već narastao na 20 164 milijardi dolara.

Podsjetimo da je prošle subote  američki predsjednik Donald Trump odobrio povećanje gornje granice javnog duga zemlje. Dva dana ranije je Trump naglasio potrebu da se ukine gornja granica duga Sjedinjenih Država, koja je, prema njegovim riječima, ”nepotrebna”.

 

Američki dug i financije: US Debt Clock

debtdugnacionalni dugThe Washington Examinerus debt
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
6 godine prije

Ma nije valjda? Zemlja blagostanja….. na kredit šit!

Ivo
6 godine prije

Cijela usa drzava je jedna velika Ponzi shema. Kad pukne, izvisiti ce pola svijeta. Svi to znaju ali moraju igrati, jer glavni igrac drzi pistolj u ruci.

Alen
6 godine prije

Imaginarnu , bas tako ,sve je i onako imaginarno u svoj toj prici …

žrec
6 godine prije

Da i? Boli njih briga za to, pa ionako su uglavnom dužni sami sebi.

Alerik
6 godine prije

Dolar je zakonska valuta u SAD-u, ali nije vlasništvo države. Naprotiv, dolar kao valuta je vlasništvo FED-a, institucije koja je u privatnom posjedu nekolicine ljudi. Kad god se povede priča o dolaru, dolarizaciji i dedolarizaciji, to treba imati na umu. Kako bismo uprli prstom u prave ljude (mada je upitno je li riječ o ljudima ili pak o reptilima). S porastom duga američke države prema toj privatnoj instituciji, skoro da se zanemaruje pitanje zašto je SAD prisiljena na toliko zaduživanje. Ključni odgovor je – samo zato jer svaki dolar koji postoji na svijetu jest vlasništvo FED-a i u optjecaj ulazi kao dug (ista stvar je i s eurom, kao i s našom kunom koja bi nominalno trebala biti vlasništvo Republike Hrvatske, ali zbog valutne klauzule to nije – tiska se onoliko kuna koliko se zadužimo vani u eurima – usput, na hrvatskom dinaru je stajalo Republika Hrvatska, a na kuni… Čitaj više »

Adriana
6 godine prije

Kome su US dužni nije važno, dugove očito ne misle vratiti.

Baba Vanga.
6 godine prije

Ali Rusija nema duga ni centa jer su i Bosni nedavno isplatili stari dug SSSR-a,Imam jedno pitanje da mi odgovori ko se razumije dali je ovo vanjski dug bez unutrasnjeg duga Americkog naroda i dali je uracunato i nezakonito printanje ili stampanje dolara bez pokrica u ovu sumu.Hvala unapred na odgovoru.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Vrti se do kad gazdama paše.Kad poslože svoje prljave kockice,ćao dolar.Taj njihov dug sa vremenom raste sve brže i brže,sad je već dostigao vrtoglavu brzinu.

PERO
6 godine prije

U tom prevarantskom financijskom sistemu nije uopče bitno koliko je američki dug,može biti i tisuču puta veči nego što je sada ali je uvjet za to da je dolar glavna svjetska valuta.Kad to više ne bude to je onda druga priča.

Weteran
6 godine prije

Gospodari Novca su višemilenijumska misterija??
Kontrolori i Upravljači nad Malim ljudima !?
Mada, da nema banaka i kredita, možda bi se danas još dopisivali Dimnim Signalima ?!

nebitan
6 godine prije

Kome li su duzni? Marsovcima? Da je iole normalnog svijeta i ko bi smio reci amerima STOP,dolar bi izgubio na vrijednosti da bi se “inflacija” osjetila i na jupiteru.

davor
6 godine prije

Čestitke na takvom civilizacijskom progresivnom dostignuću

Bobi
6 godine prije

Lijepo objasnjeno u zeizgeistu. Svi dugovi. Navodno, a nije navodno kad se zbroje svi dugovi na svijetu ne postoji toliko novaca i nekretnina da pokrije pola. Prema tome kome je itko duzan?! Marsu ?! Napuhani sistem pomocu kojeg se onih jedan % bogati na racun 99% nas ostalih. Stampanje dolara i ostala sranja. Ljudi probudite se
Kakva devalvacija, kakvi dugovi, sve su to nepostojeci papiri sa neutemeljenoj vrijednosti. Matematicki ne igra nimalo, ali novinarski svi strepe

Hash
6 godine prije

Kome ?

tuf
6 godine prije

I, što se čeka ? Proglasiti bankrot, rasprodati ono što vrijedi, vojne baze prenamjeniti, oružje reciklirati u staro željezo.
Amere svesti na življenje sa 100$ mjesečno i ograničiti im migracije.

ante
6 godine prije

dug je 200 puta veći nego naš a amerika ima 90 puta više stanovnika od hrvatske i onda za nas kažu da smo prezaduženi.

alterego
6 godine prije

dobro,i ko su vlasnici fed-a ako fed nije drzavni?
jesu li dionice na berzi?

alterego
6 godine prije

zasto usa moze da stampa dolar?
zato sto iza dolara stoji njihova privreda i oruzje. zato sto postoji povjerenje u njihovu privredu u svijetu , a samim time i u dolar.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI