Šri Lanka uvodi lockdown – zbog nestašice goriva

Sri Lanka gorivo
25 komentara

Šri Lanka je naglo ograničila opskrbu gorivom i poručila stanovnicima da ostanu kod kuće, povećavajući rizik od novih nemira jer se vlada bori s opskrbom osnovnih dobara zbog krize državnog duga koja mjesecima potresa zemlju.

Kabinet ministara otočne države u ponedjeljak je odlučio ograničiti distribuciju goriva na osnovne usluge do 10. srpnja, rekao je glasnogovornik Bandula Gunawardena u televizijskoj izjavi, dodajući da će se međuprovincijski javni prijevoz vjerojatno zaustaviti.

“Luke, zdravstvene usluge, prijevoz hrane bit će osigurani benzinom i dizelom, dok se od svih ostalih sektora traži da ostanu kod kuće i pružaju usluge online u ovom teškom vremenu”, rekao je Gunawardena. “Naša zemlja se suočava s neviđenim stanjem financija i deviznom krizom.”

Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe rekao je zastupnicima prošli tjedan da je gospodarstvo “potpuno propalo”, rekavši da otočna država nije u mogućnosti kupovati gorivo jer se nestašice osnovnih potrepština i struje pogoršavaju.

Njegova vlada pregovara s Međunarodnim monetarnim fondom, kao i bilateralnim vjerovnicima kao što su Indija i Kina, za nova sredstva za plaćanje uvoza nakon što je ranije ove godine platila svoje dolarske obveznice i doživjela smanjenje deviznih pričuva.

Vlada je već zatvorila javne škole i zatražila od državnih službenika da rade od kuće kako bi smanjili prijevoz, ostavljajući mnoge ceste u glavnom gradu Colombu i oko njega, napuštenim proteklih dana, čak i dok su tisuće vozila stajale u redovima koji se protežu kilometrima čekajući na pumpnim stanicama koje se trebaju napuniti.

Nasilni prosvjedi izbili su u maju nakon što je brat predsjednika Gotabaye Rajapakse podnio ostavku na mjesto premijera nakon sukoba između pristaša i protivnika vlade. Iako je Rajapaksa u međuvremenu dobio potporu u parlamentu i obećao da će odslužiti posljednje dvije godine svog mandata, napetosti su i dalje visoke.

Šri Lanka planira dopustiti stranim tvrtkama distribuciju goriva u pokušaju ublažavanja nestašice koja je paralizirala većinu gospodarskih aktivnosti, izjavio je u nedjelju ministar energetike Kanchana Wijesekera.

Guverner Središnje banke Šri Lanke pristao je platiti nepodmirene obveze tvrtkama za opskrbu gorivom “s planom”, objavio je ured predsjednika u priopćenju kasno u ponedjeljak. Predsjednik Rajapaksa je također naložio dužnosnicima da poduzmu “hitne mjere za uvoz goriva koristeći postojeća sredstva koja su do tada bila dostupna”, navodi se bez pojašnjenja.

Vlada ovog tjedna šalje svoje izaslanike u Katar i Rusiju kako bi osigurali svježe zalihe i nada se da će Indija odobriti kreditnu liniju od 500 milijuna dolara za uvoz goriva.

Visoki povjerenik Šri Lanke u New Delhiju Milinda Moragoda sastala se u ponedjeljak u New Delhiju s indijskim ministrom nafte i prirodnog plina te stambenih i urbanih poslova Hardeepom Singhom Purijem kako bi razgovarala o mogućnosti osiguravanja zaliha benzina i dizela koje su potrebne toj otočkoj državi po hitnoj osnovi.

dugLockdownŠri Lanka
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Herc
1 godina prije

Čuj Sri Lanka,pa koga to interesuje to vam ga dođe na isto ko da neko piše o dnevnima zbivanjima iz Zanzibara i Bangladeša. Ionako ih se previše nakotilo pa ponovni rat između Tamila i Sinhaleza ne bi bio loš zbog redukcije ,u među vremenu imali su vremena širit civilizaciju širom zapadne Evrope gdje prednjače Italija i Engleska.

Matija
1 godina prije

I obavezan PRC test pri izlasku iz kuće da se vidi da li nosite gorivo u sebi

Lucija, prva
1 godina prije

Osim svega, ovo je i kriza upravljanja.
Kao kada poduzeće dođe i krizu.
Obavezno glavne promijenit.

Nikako se ne smije dopustiti da isti ostanu na vlasti, koji god to bili.

Tko se ovako uvalio, kako će izaći?
To biti mogu, niti smiju biti isti ljudi.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Ako nema goriva, netreba lockdown , sto ljudi nebi isli okolo na kolima s upregnutim konjima, bivolima ?
Opet je u pitanju neka podvala satanista…

goran
1 godina prije

eeeeeee da su manje krali državni službenici i mafija okolo njih država bi i dalje funkcionirala,i šta če sada napravit,otrčat če mmf-u i tražit pomoć,mmf če dati pare i kupit sve vrijedno u državi za sitniš i onda počinje prava propast šri lanke,a vi blesav narod trpite te idiote koje držite na vlasti.
tako je u svim državama svijeta koji su orijentirani na zapadni kapitalistički svijet.

łedeno doba
1 godina prije

kabala za svoje eksperimente uzme uvijek ovako slabašne države. Sri Lanka je ustvari faktički još uvijek kabalina, britanska kolonija (kao što su i Indija i Pakistan i Bangladeš) kad malo pročačkaš o tim političarima — saznaš uvijek isto. premjer Ranil Wickremesinghe (75 godina), već je po 4. put premjer Sri Lanke. Dakle dosada je već 3x bio premjer. potječe iz bogate, elitne cejlonske obitelji, Pretci su mu za vrijeme kolonijalne vladavine Britanije, bili bogataši i britanski slugani. I imali engleska imena. Njegov otac Esmond Wickremasinghe,- bio je bogati tajkun, medijski mogul, vlasnik nekoliko medija u Sri Lanki. Majka mu je bila patronica umjetnosti i kulture. djed sa očeve strane Cyril Leonard Wickremesinghe, bio je upravnik “Ceylon Civil Service”. -CCS. To je bila kao neka vlada pod britanskom klonijalnom vlašću, krajem 19. stoljeća. djed sa majčine strane, Don Richard Wijewardena bio je također tajkun i osnivač novina u Sri Lanci njegova… Čitaj više »

łedeno doba
1 godina prije

inače ovo bi mogla biti proba za europu, zapad i cijeli svijet…
“danas u novom sadu, a sutra i u vašem gradu..”

još prošle godine, više zapadnih političara, posebno iz Soroseve stranke Zelenih, zahtjevalo je da se ubuduće uvode i “klimatski lokdaunovi”,- za zaštitu klime..
naprosto svršavaju u gaće od pohote da se ovce stalno drže u torovima…
u kabalinim mainstrema medijima, prošle i ove godine, – hvalili su lokdaune zbog korone–da su navodno pomogli smanjivanju CO2 i daljnjeg zagađenja…

Adriana
1 godina prije

Na jesen će u cijeloj EU biti lockdown-a, ali to će službeno naravno, biti zbog COVID-a

tihobl
1 godina prije

Evo imamo pravi primjer kako englezi pljackaju drzave, a onda sva stampa pod njihovom kontrolom kaze da je Sri Lanka propala zbog malignih kineskih kredita. A istina je da kineski krediti iznose 8.7% svih kredita, da su medju najnizom kamatom i da su jedini bez uslova i nametanja reformi. Tipicno englesko licemjerje.

Zato koristim priliku da napomenem da je u BiH ser Stjuard Pic – Jos Visi Prestavnik.
Njegovi zadaci su:

  • organizovanje parade (odradjeno)
  • izbor Komsica u predsjednistvo
  • dodatna pljacka BiH (sume, vode, energetika)
  • potiskivanje ruskog uticaja.

Zapitajte se zasto Zoki stalno proziva njemackog poluprestavnika, a nikad ne pomene Jos Viseg Prestavnika za BiH. Ni on se ne ududjuje da dira u osinjak.

PS. ovo sto sam napisao samo jedan sajt smije da objavi.

Max
1 godina prije

Osiromašili narod a sad ga zatvaraju, Zatvorit će i nas.

Zax
1 godina prije

Logika plandemije na zapadu se namece sama od sebe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI