Američki dug po kreditnim karticama raste najbrže u posljednjih 20 godina

Kreditne kartice
3 komentara

Još jedno povećanje kamata od strane američke središnje banke ovog tjedna dodatno bi povisilo troškove posudbe

Dug kreditnih kartica u SAD-u porastao je u prvom kvartalu ove godine najbržim tempom u dva desetljeća, pokazalo je nedavno izvješće. U prvom tromjesečju ove godine ukupna stanja na kreditnim karticama porasla su za više od 17% u odnosu na prethodnu godinu, bilježeći najveći godišnji skok u najmanje 20 godina, izvijestila je neovisna tvrtka za istraživanje ulaganja i financijskih medija Hedgeye, pozivajući se na podatke američke središnje banke. Trošak revolving kredita, vrste kredita koji nema fiksni broj plaćanja, za razliku od zajmova na rate, nastavio je rasti do najviših razina u više desetljeća, dodaje se u izvješću Hedgeye. Od prošlog tjedna, prosječna kamatna stopa na nove kreditne kartice iznosila je 20,82%, u usporedbi s nešto više od 12% prije deset godina, prema podacima Saveznih rezervi.

Amerikanci sada imaju rekordan iznos duga po kreditnim karticama, gotovo 988 milijardi dolara, prema podacima Rezervi, koji su objavljeni u lipnju. Financijski stručnjaci vjeruju da se dug nastavlja gomilati djelomično zato što visoka inflacija tjera kućanstva na dodatno oslanjanje na svoje kreditne kartice, kako bi pokrili mjesečne troškove.

Indeks potrošačkih cijena dosegnuo je najvišu razinu u 40 godina od 9,1% u lipnju 2022. zbog skoka cijena energije i hrane. Inflacija se od tada ohladila, pala je na 5-6% u prvom kvartalu ove godine i na 3% u lipnju. Do pada inflacije došlo je nakon što je Fed povisio stope deset puta u nešto više od godinu dana, dovodeći stopu saveznih fondova na trenutni raspon između 5,00-5,25%, u odnosu na 1,75% prije godinu dana. Očekuje se da će Savezne rezerve ponovno podići stope ovaj tjedan, unatoč usporavanju inflacije.

duginflacijaKreditne karticeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Lihvom porobljen narod.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI