Biden i McCarthy postigli dogovor o povećanju limita američkog duga

Joe Biden
19 komentara

Američki predsjednik Joe Biden i predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy postigli su “probni” dogovor o podizanju gornje granice duga zemlje i suzbijanju potrošnje savezne vlade, nakon dugotrajnog telefonskog razgovora u subotu navečer. Zakon, međutim, mora biti finaliziran i izglasan u Kongresu prije nego što vlada ostane bez gotovine da plati svoje račune.

“Vjerujem da je ovo sporazum u principu dostojan američkog naroda. Ima historijska smanjenja potrošnje, posljedične reforme koje će ljude izvući iz siromaštva u radnu snagu, obuzdati preveliki doseg vlade”, rekao je McCarthy novinarima.

“Sporazum predstavlja kompromis, što znači da ne dobijaju svi ono što žele”,  rekao je Biden u saopćenju . “To je važan korak naprijed koji smanjuje potrošnju, a istovremeno štiti kritične programe za zaposlene i razvija ekonomiju za sve.”

Predsjedavajući Predstavničkog doma je rekao da nacrt zakona sadrži “mnogo više”, ali je rekao da “imamo još puno posla”, odbijajući da postavlja bilo kakva pitanja dok ne obavijesti svoje kolege članove stranke o napretku. Konferencija u okviru Kuće GOP-a o napretku pregovora zakazana je kasnije u subotu.

Biden i McCarthy su u subotu dva puta razgovarali telefonom, a jedan razgovor je trajao više od 90 minuta, u pokušaju da pronađu kompromis. ” Okvirni sporazum” je pregovaran tokom ovih “proširenih diskusija”, ali tačna formulacija tek treba da bude finalizirana, usred prigovora tvrdolinijaških poslanika i republikanske i demokratske stranke, izvještava Bloomberg pozivajući se na ljude upoznati s razgovorima.

McCarthy je obećao da će objaviti tekst zakona u nedjelju i nada se da će glasanje održati u srijedu, 31. maja – samo nekoliko dana prije nego što se predviđa da će vlada ostati bez gotovine.

Američka ministarka finansija Janet Yellen prvobitno je upozorila da bi njeno ministarstvo moglo ostati bez novca do 1. juna, ali je u petak rekla da će vjerovatno biti u stanju da ispuni svoje obaveze do 5. juna. Opasnost postoji da bi mogao bi izazvati krah tržišta i narušiti povjerenje u dolar na duži rok.

Upravni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva kritizirala je zastoj Washingtona u vezi s gornjom gornjom granom duga, rekavši da bi američki neplaćanje imalo značajan uticaj na ekonomski prosperitet svijeta.

“Tržište trezora SAD je sidro stabilnosti za globalni finansijski sistem”,  rekla je Georgieva na konferenciji za novinare u petak nakon konsultacija MMF-a u članu IV sa američkim ekonomskim ličnostima. “Povučete sidro i svjetska ekonomija – ovaj brod na kojem svi putujemo – je u nemirnim, i, što je još gore, neistraženim vodama.”

BidendugMcCarthyMMFSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragačevac
10 mjeseci prije

Perpetum mobile zaduživanja ne može da stane dok sam sebe ne uništi.

Antee
10 mjeseci prije

Naravno da jesu…tako su i prije tako će i poslje( Samo će malo teže to objasniti jer nema Kine da otkupljuje taj dug…)

…Šta ja nemam svoj printer novca ko banksteri…

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Oni su opet digli limit. Trenutno svaka osoba od 0 do 100 godina u SAD duguje 100.000 dolara. Ili – ako hoćete drukčije – svaki zaposleni Amerikanac duguje 210.000 dolara. Medijalna godišnja plaća Amerikanca u 2022. godini je bila 54.132 dolara. Lako izračunate. Dokle misle dizati limite – dok svaki zaposleni ne bude dugovao 1.000.000 dolara? SAD-u slijedi fnancijski kolaps s postojećim sustavom i zato sve države svijeta bježe i od SAD i od dolara. Osim 4 azijska poltrona, bivših britanskih kolonija (Five Eyes) i europskih država. Oni hoće potonuti sa svjetskim gospodarskim i vojnim hegemonom. Što izuzetni mogu napraviti da do toga ne dođe? Jedna solucija je ukinuti dolar (samim time i svoje dugove), uvesti digitalnu valutu, socijalne kredite, univerzalni osobni dohodak, uvesti transhumanizam i riješiti se beskorisnih izjelica, a od postojećih napraviti poslušnike. Jer digitalni identitet lako izbriše čovjeka. Ukidanjem digitalnog identiteta i on se fizički može izopćiti… Čitaj više »

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Sposoban ovaj Joe nema sta

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Najzanimljivije je da će povećati troškove za vojsku (i to po želji Republikanaca!), markice za hranu će puno teže dobivati mlađi od 54 godine bez djece, a lakše ratnim veteranima i beskućnicima.

Još je jako zanimljivo da su zadržali nepotrošenu, ali odobrenu ranije pomoć tijekom pandemije od 10 milijardi dolara. Što znači da bagra vjerojatno opet priprema novi igrokaz sa prisilom na bockanje eksperimentalnim genetski modificiranim cjepivima i prisilama na nošenje maski.

Raste i međunarodni trgovinski deficit SAD-a – u travnju je iznosio 96,8 milijardi dolara, u ožujku 82,7 milijardi dolara.

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Naravno da će SAD ponovno podići gornju granicu duga i nastaviti stvarati novac iz ničega.

P.S.
„Bože blagoslovi moj pisač novca“

“Amerika ima dug u vlastitom novcu, oni ga mogu tiskati. 
Afrika ima dug u američkim dolarima, mora ga zaraditi.”
Michael Hudson

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Netko bi mogao doći do zaključka da su i Biden i McCarthy ruske krtice u leglu demokracije, kada ovako javno opanjkavaju dolar i dovode do situacije mogućeg bankrota države izuzetnih 😁

Miro
10 mjeseci prije

A šta su neki očekivali, da će Amerika bankrotirati. Pa to su sve isti ljudi, koji kroje celu scenu kako u Americi tako i u celom svetu.

Miro
10 mjeseci prije

Da manje daju Ukrajini više bi imali novca za sebe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI