Amerikanci upozoreni na finansijsku ”katastrofu”

Dolar-bomba
19 komentara

Američka ministarka finansija Janet Yellen upozorila je u subotu na strašne posljedice s kojima bi se zemlja mogla suočiti ako ne poveća svoj zakonski limit duga u narednim mjesecima. Prema riječima visokog zvaničnika, SAD bi do ljeta mogle da ne otplate svoj dug, što bi dovelo do finansijske krize.

“To me čini nervoznom…Bilo bi poražavajuće. To je katastrofa”, rekla je Yellen za Axios, dodajući da ćemo “imati finansijsku krizu i vjerujem da ćemo imati recesiju u Sjedinjenim Državama”.

“Potrošnja bi morala da se smanji kako bi odgovarala poreskim prihodima”, rekla je Yellen, što bi vladi oduzelo mogućnost da podrži ekonomiju stimulacijom. Nadalje, ”psihološke posljedice” kao što su ljudi koji se plaše da potroše novac mogu onda “dodatno utjecati na potrošnju i produbiti recesiju”.

Ona je napomenula da bi potpuno neplaćanje američkog duga takođe izazvalo talase u globalnoj ekonomiji.

„Amerikanci bi se suočili sa većim troškovima zaduživanja, a to bi izazvalo i dosta previranja na globalnom nivou“, rekla je Yellen.

Sekretar je počeo da podiže uzbunu zbog potencijalnog neplaćanja američkog duga ranije ovog mjeseca, obavještavajući američki Kongres da je Ministarstvo financija počelo pozivati ​​se na hitne mjere kako bi spriječilo zemlju da dostigne gornju granicu državnog duga, sada postavljenu na 31,4 biliona dolara. Mjere uglavnom uključuju privremenu obustavu plaćanja koja nisu odmah neophodna da bi vlada održala rad. Yellen je tada, međutim, napomenula da mjere idu samo toliko daleko da daju Kongresu vremena da pregovara i donese povećanje limita duga, najvjerovatnije do početka juna. Bez povećanja, neizvršenje bi bilo neizbježno, rekla je.

“Predsjednik i rukovodstvo Kongresa odgovorni su da pronađu način da se poveća gornja granica duga”, rekla je za Axios.

Gornja granica duga, koju je prvi put usvojio Kongres 1917. godine, sprečava američko ministarstvo finansija da izda nove državne obveznice za finansiranje vladinih operacija nakon što se dostigne gornja granica duga. Prekoračenje ograničenja znači da je ugrožena sposobnost savezne vlade da vrši rutinske budžetske isplate, uključujući plaćanje raznih socijalnih rashoda. Štaviše, sposobnost vlade da plati dugove i kamate na već nastale obaveze mogla bi biti ozbiljno ugrožena.

dugFinansijska KatastrofaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Oni stalno dižu tu granicu po potrebi – već su puno puta rekli da su dosegli plafon, a tiskara novca i dalje radi.

1 godina prije

Naravno da će biti katastrofa, to odavno pripremaju. Kao što su do sada potezom olovke “crtali” novi nivo zaduživanja tako su mogli i da nastave – kakva je razlika? Razlika je u tome što je došlo vreme za dovođenje populacije do očaja – Kina će biti prikazana kao uzrok ekonomske katastrofe, Rusija bezbednosne a biće i gomila drugih za koje će se tek odlučiti kome će da “prišiju” krivicu. Kad se priča o očaju i nameštenim katastrofama, poslednjih godina se odmah setimo korone. Da li se sećate kako smo se smejali na Gejtsova upozorenja pa i “vežbe” koje su izvodili kako bi uvežbavali sprečavanje “zombi apokalipse”? Mislim stvarno… kakva mašta! A onda pročitate da među najvećim bezbednosnim rizicima spada virus “Marburg”, rođak ebole, koji izaziva… pazi sad: bezizražajno lice tupog pogleda, krvavljenje iz očiju, nosa, desni!!! Na šta vas to podseća? ————————- Dakle, verovatno nećemo moći da biramo šta ćemo… Čitaj više »

Hehehehe
1 godina prije

usdebtclock.org

Mrčikola
1 godina prije

Opet izvode predstavu po davno napisanom scenariju…ne znam čemu panika kad je sve isto kako je bilo i zadnjih sto i nešto ljeta…valjda vole prckati sirotinju.

Toma_HR
1 godina prije

Gledajte, boli me jedan dio tijela za ameriku, medjutim članci su baš onako u rangu žutog tiska, nisam to tražio ovdje. Na marketu sam pa pratim, šta će se desiti kad sad u veljači FED smanji kamatne stope sa 0.50 na 0,25 i kad SP500 poraste? da li će se pisac ovog teksta javiti i reći da nije imao pojma? sumnjam

Šele
1 godina prije

Glupost,njihov bog je novac,sa novcem vladaju ,on je njihova najbolja vojska koja ih čuva, ima jedan bankar iz Srbije, pratim njegova izlaganja na YouTube, koji proriće već duže vrijeme propast dolara i eura,iako je vrlo pametan i sigurno bolje poznaje finansijske tokove,ja nemam mišljenje kao on,zašto bi oni koji vladaju svijetom uništili svoju vojsku,policiju i sve ono što ih čini vladarima svijeta,baš njih briga što dolar i euro nemaju neko pokriće,u realnoj vrijednosti,oni su stvorili vojnu (Nato),policijsku,i ostalu infrastrukturu koja ih štiti,i to nije nimalo beznačajno,e to je vrijednost njihove valute,a ovo što ova proriče, pa naravno da moraju mučiti ljude,to im je duševna hrana

Max
1 godina prije

Sve unaprijed planirano.

bilmez
1 godina prije

Odavno me više ništa ne iznenađuje što se događa u svijetu, pa ni tamo preko velike bare. Red rata, financijske krize, plandemije itd. Samo je pitanje kada i u kojoj mjeri. Sve prema planu.

goran
1 godina prije

pa šta radite problem gdje ga nema,pa dragi ameri vi jedini na svijetu štampate novac,šta če vama biti problem odštampati par milijardi novih dolara hahahahahaha

Nekoime
1 godina prije

Srećom, ako povećaju limit duga, posljedice će biti još strašnije. Stoka širom svijeta rješava se dolarskog krpelja.

Oli
1 godina prije

Trla baba dlan…………

Steve
1 godina prije

Jedini izlaz je da nestane zelene farbe više…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI