Zapadni mediji slave ‘ruski default’

Rublja
18 komentara

Kako su u nedelju naveče istekli milostivi periodi za dva kupona ruskih euroobveznica, više zapadnih medija požurilo je da objavi da je Moskva sada u stanju neizmirenja obaveza po svom dugu denominiranom u stranoj valuti po prvi put u više od jednog stoljeća.

Bloomberg je to nazvao “tmurnim markerom u brzoj transformaciji zemlje u ekonomskog, finansijskog i političkog izopćenika”, dok je BBC to nazvao “velikim udarcem prestižu nacije”.

Wall Street Journal se čak pozivao na avet „boljševičke revolucije kada se Vladimir Lenjin, novopostavljeni komunistički vođa, odrekao duga Ruskog carstva“.

Sami vlasnici obveznica tek treba da proglase neispunjavanje obaveza ili pokrenu bilo kakve postupke, a u publikacijama je navedeno da je oznaka “za sada uglavnom simbolična”, dok se “očekuje da će situacija predstavljati jedinstvene pravne izazove”, jer “Rusija ima novac i namjeru da plati.”

Moskva je u više navrata optuživala Washington da je posljednjih mjeseci pokušavala napraviti vještačko neplaćanje obaveza, jer zemlja ima sredstva i spremnost da plati svoje dugove, ali je namjerno bila odsječena od mehanizama plaćanja u stranoj valuti. Nakon što su devizne rezerve Ruske centralne banke zamrznute, Moskva je nastavila da servisira svoj državni dug novim novcem koji prima od energenata i drugog izvoza, pa je prošlog mjeseca Washington okončao odricanje od plaćanja obveznica.

Rusko ministarstvo finansija objavilo je u četvrtak da je riješilo dvije emisije euroobveznica denominiranih u dolarima koje dospijevaju 2027. i 2047. godine “u potpunosti” slanjem 12,51 milijardi rubalja (234,5 miliona dolara) u vidu kupona u Nacionalni depozitar za poravnanje, prema novom mehanizmu.

Investitori će sada morati da otvore račun u rubljama da bi primili sredstva i da se pozabave svim sankcijama Zapada koje bi ih mogle spriječiti da sami iznesu novac iz Rusije, objasnilo je ministarstvo. “Tako je Ministarstvo finansija u potpunosti ispunilo obaveze servisiranja državnih hartija od vrijednosti Ruske Federacije”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Vladimir Putin potpisao je u srijedu ukaz o ovoj privremenoj proceduri za isplatu euroobveznica. U dokumentu se navodi da će Moskva svoje obaveze sada smatrati ispunjenim “ako budu ispunjene u rubljama u iznosu koji je ekvivalentan vrijednosti obaveza u stranoj valuti” po kursu na dan kada su sredstva prebačena u centralni depozitar (NSD), preko kojih će biti isplaćeni povjeriocima.

dugEuroobveznicerubljarusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Sve što zapad stvara, vještačko je. I na kraju sa time ništa ne postiže.
Poškolovat če jih Rusija i na ovom području.

šampanjac
1 godina prije

pa nek se vesele, ionako je sve nesto turobno

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Dedlolarizacija I Deeurozacija na djelu . Sto se u stvari dogadja ?! Medjunarodni tiskari , sarenih papirica ili jos ponajprije – emiteri , calculativnih sklopova su mislili da su izmislili da vladaju planetom , putem —- kamatarenja ! Kamatarenje je inace , orientalna doctrina , nastala u Hananita , gdje se puk drzao na uzdi kroz veciti dug + rigidna , fiskalizacija … Gdje god su Hananite izgonili to je , prestajalo ili dobijalo sasma drugacije forme .. Drugim rjecima , kamatarenje je samo eufemism za , staru , Hrvatsku rijec — OROBITI !!! E pa Rusi su odlucili , drugacije . Znajuc da je netko , sumanut , potpisao u ime Ruska naroda , fantomski dug u —- aproksimaciji —- toliko I toliko gdje klauzula duga uopce ne specifikuje — valutu otplate vec jedino VRIJEDNOST duga + zatezne kamate a sve shodno , ranijoj praksi , benavosti , Carskih… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

U Rusiji su kamate dvocifrene. U poslednjih 8 godina Putin je davao subvencije privredi i poljoprivredi za pola kamate. Mi ovde primjetili smo jacanje poljoprivrede, a privrede daleko manje zbog medijske blokade u kojoj se nalazimo.
Na zapadu firme posluju u uslivma negativne kamate vec 15 godina. Preko kvantitativnih popustanja upumpavaju se ogromne pare u privredu i tako izdrzavaju. Sad je dosao kraj jeftinim kamatama i stizu najave da ce vecina firmi u bankrot. Ruske kompanije i dalje ce raditi u uslovima visoke kamate.

O ruskoj drzavi ne treba trositi rijeci. Dug joj je zanemarljiv, a suficit velik. Ne moze se porediti sa prezaduzenim zemljama poput Japana, SAD i zemalja EU.

Tupko Glupko
1 godina prije

Dvanaest najazduženijih država svijeta u odnosu na njihov godišnji BDP:

  1. Venecuela 350%
  2. Japan 266%
  3. Sudan 259%
  4. Grčka 206%
  5. Libanon 172%
  6. Capo Verde 157%
  7. Italija 156%
  8. Libija 155%
  9. Portugal 134%
  10. Singapur 131%
  11. Bahrain 128%
  12. SAD 128%

Dvanaest najmanje zaduženih država svijeta u odnosu na njihov godišnji BDP:

  1. Brunei 3.2%
  2. Afganistan 7.8%
  3. Kuvajt 11.5%
  4. Kongo 15.2%
  5. Eswatini 15.5%
  6. Burundi 15.9%
  7. Palestina 16.4%
  8. Rusija 17.8%
  9. Bocvana18.2%
  10. Estonija 18.2%

SAD zaduženiji od Rusije sedam puta po BDP-u, Japan 15 puta, Italija 9 puta, Portugal 7,5 puta, ali Rusija ekonomski propada, koja je samodostatna država, uz to i najveći svjetski izvoznik plina, žitarica i mineralnih gnojiva, najveći svjetski proizvođač nafte..

Zapadna propaganda na najjače.

Max
1 godina prije

Oni će otići u bankrot a ne Rusija.

Jednostavno receno
1 godina prije

Ono ne daju ti da vratiš dug pa te onda prozivaju da si u bankrotu? Čudno al takve stvari imaju jasno ime i prezime a ime je reket a prezime lihvarenje i po zapadnom zakonu je strogo kažnjivo.

Lucija, prva
1 godina prije

Ja bih im plaćala najmirnije iz onih blokiranih sredstava.
Samo nalog banci i bok.

Lucija, prva
1 godina prije

“avet „boljševičke revolucije kada se Vladimir LENJIN, novopostavljeni komunistički vođa, ODREKAO DUGA RUSKOG CARSTVA“.”

Toliko o tome kako je Lenjin okolo dijelio ruska bogatstva. Naročito zlato.

Krle
1 godina prije

Uvaliće im opet Putin, do balčaka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI