Amazon je dobio najveću kaznu do sada

Amazon Web Services
3 komentara

Talijanski antimonopolski regulator kaznio je američkog diva e-trgovine Amazon s 1,13 milijardi eura (1,28 milijardi dolara), zbog zlouporabe svoje tržišne dominacije, što je jedna od najvećih financijskih kazni uvedenih protiv američke tvrtke u Europi.

Prema Autorita Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM), talijanskom antimonopolskom nadzorniku, Amazon je usvajao “štetne” prakse i zlorabio svoj položaj na tržištu logistike u maloprodaji online u zemlji.

“Amazon ima dominantnu poziciju na talijanskom tržištu posredničkih usluga na tržištima, što je Amazon iskoristio da favorizira usvajanje vlastite logističke usluge”, rekao je regulator u priopćenju u četvrtak.

AGCM je rekao da je tvrtka potaknula prodavače na Amazon.it da koriste vlastitu uslugu, Fulfillmentby Amazon (FBA). Talijanski nadzorni nadzor obećao je nametnuti korektivne korake koje će pregledati nadzorni povjerenik.

Amazon je objavio da se “u potpunosti ne slaže” s tom odlukom i obećao je žalbu.

“Predložena novčana kazna i pravni lijekovi su neopravdani i nerazmjerni”, rekao je glasnogovornik Amazona, a citira CNBC.

Velike tehnološke tvrtke bile su pod nadzorom državnih vlasti diljem svijeta, nakon niza optužbi o privatnosti korisnika i dezinformacijama, te opetovanih pritužbi malih poduzeća  u vezi sa zloupotrebom svoje tržišne moći.

Američki tehnološki velikani Amazon, Alphabetov Google, Apple, Facebook i Microsoft posljednjih su godina privukli fokusiranu pozornost europskih regulatora.

Prošlog mjeseca Amazon je izgubio sudsku ponudu Europske unije kako bi spriječio EU i Italiju da vode paralelne antitrustovske istrage pokrenute zbog zabrinutosti oko načina na koji tvrtka postupa s trgovcima na svojoj platformi.

Istodobno, Italija je izrekla kaznu od 230 milijuna dolara Amazonu i Appleu, optužujući korporacije za protu-konkurentsku suradnju u prodaji na Amazonovoj talijanskoj platformi.

U srpnju je komisija za zaštitu podataka Luksemburga kaznila internetskog trgovca novčanom kaznom od 746 milijuna eura, zbog obrade osobnih podataka kršenjem Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka.

Amazone-trgovinaItalijakazna
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Poznavalac prilika
2 godine prije

E sad bi bilo zanimljivo vidjeti kako će im tu kaznu i naplatiti. I hoće li uopće.

gostgost
2 godine prije

Dok god se za prekršaje ovakvog tipa umjesto novčanih kazni ne uvedu 40-godišnje kazne, ove kriminalne spodobe će radit što god im se prohtije.

tuf
2 godine prije

Evo vam štetnog utjecaja koji čini Amazon u Hrvatskoj kao primjer koji bi valjalo istražiti. Nekom slučajnom slučajnošću, upravo otkad su Amazon i Hrvatska pošta sklopili ugovor o suradnji – paketi iz alternativnih izvora (dakle, kada roba ne ide preko Amazona) čekaju u RH po 3-4 tjedna. Sve lijepo vidljivo u tracking sustavu, gdje je paket i kada bio – a doslovno nakon ulaska u RH čeka tjednima (kraće putuje s druge strane svijeta). I ne radi se o carini jer su paketi suviše niske vrijednosti i suviše maleni da bi njima bili na radaru. Ali kažem, “sigurno” je slučajno da se to konstantno dešava otkad je taj ugovor s vragom potpisan. Ja Amazon bojkotiram, nikada ništa nisam kupio preko njih. Jedino se tako čovjek može boriti s tim kompanijama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI