Apel stotinu znanstvenika – „Dosta s alarmizmima o klimi…CO2 nije zagađivač i potreban je za život”

CO2 je potreban za život
26 komentara

U jučerašnjem članku smo pisali o klimatskim promjenama i iskorištavanju djece u promicanju teza o kojima vrlo malo znaju i o kojima se ni akademska zajednica ne može složiti.

O klimatskim promjenama postoje oni razboriti koji žele stati na trenutak i raspravljati sa znanstvenom strogošću, ne vjerujući u sveprisutni alarmizam. Zato što tako ozbiljan znanstvenik i treba djelovati, bez propagande i bez ulaženja u bitke koje su uglavnom političke. Protiv “katastrofizma” takozvanih „Petaka za budućnosti“ Grete Thunberg je oko stotinu međunarodno priznatih znanstvenika koji “zagovaraju poticanje ozbiljne rasprave o budućnosti našeg planeta na temelju sadašnjih znanstvenih spoznaja i bez političkih utjecaja”.

Zahtjev je u Italiji poslat i predsjedniku Sergiu Mattarelli, predsjedniku Senata Elizabeth Casellati, predsjedniku Zastupničkog doma Robertu Ficu i premijeru Giuseppeu Conteu, a sadrži „poziv kreatorima politike zaštite okoliša koje u skladu sa znanstvenim spoznajama“.

Znanstvenici i potpisnici peticije posebno objašnjavaju: “Hitno je boriti se protiv onečišćenja tamo gdje se ono događa, prema pokazateljima najbolje znanosti. U tom smislu treba koristiti bogatstvo znanja koje nudi svjetsko istraživanje i smanjiti emisije antropogenih onečišćujućih tvari koje su u velikoj mjeri prisutne u kontinentalnim i morskim okolišnim sustavima, što je žalosno. Ali moramo biti svjesni da ugljični dioksid nije zagađivač. Naprotiv, neophodan je za život na našoj planeti”.

Organizacijski odbor ove inicijative, čiji je cilj započeti ozbiljnu raspravu o klimi, čine međunarodno priznati znanstvenici kao što su Uberto Crescenti, profesor emeritus primijenjene geologije sa Sveučilišta Gabriele D’Annunzio, Chieti-Pescara, bivši rektor i predsjednik Talijanskog geološkog društva Giuliano Panza, profesor seizmologije Sveučilišta u Trstu i akademik Nacionalne akademije znanosti Franco Prodi, profesor fizike atmosfere Sveučilišta Ferrara Franco Battaglia i brojni drugi.

Sve u svemu, stotinjak znanstvenika koji su se uključili u ovaj apel koji osporava široko rasprostranjenu histeriju zbog klimatskih promjena.

“U posljednjim desetljećima, kako  čitamo, proširila se teza da je zagrijavanje Zemljine površine od oko 0,9 °C koje se promatra od 1850. godine bilo anomalno i uzrokovano isključivo ljudskim aktivnostima, posebno emisijom CO2 u atmosferu korištenjem fosilnih goriva. To je teza o antropičkom globalnom zatopljenju koju promovira Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) Ujedinjenih naroda, čije su navodne posljedice tako ozbiljne promjene u okolišu da se strahuje od ogromne štete u skoroj budućnosti”, stoji u pismu kojeg je potpisalo oko 100 talijanskih znanstvenika.

Međutim, oni primjećuju, “kako je antropično porijeklo globalnog zatopljenja nedokazana hipoteza, izvedena samo iz nekih klimatskih modela, odnosno složenih računalnih programa, nazvanih Opći cirkulacijski modeli”.

Naprotiv, objašnjavaju znanstvenici koji se nisu poveli za političkom korektnosti, “znanstvena literatura sve više naglašava postojanje prirodne klimatske varijabilnosti koju modeli nisu u stanju reproducirati“.

„Ta prirodna varijabilnost objašnjava značajan dio globalnog zagrijavanja od 1850. godine. Ljudska odgovornost za klimatske promjene, uočena u prošlom stoljeću, stoga je neopravdano pretjerana i katastrofalna predviđanja nisu realna“, tvrde znanstvenici.

“Nevjerodostojne prognoze alarmista”

Prema znanstvenicima, također treba imati na umu da je “zatopljenje promatrano od 1900. godine zapravo započelo u 17. stoljeću, tj. na minimumu malog ledenog doba , najhladnijeg razdoblja u zadnjih 10 000 godina ili milenijskom minimumu sunčeve aktivnosti koje astrofizičari nazivaju Maunder’s Solar Minimum. Od tada se solarna aktivnost, nakon svog tisućljetnog ciklusa, povećala i zagrijava zemljine površine.

“Nadalje, modeli ne uspijevaju reproducirati poznate klimatske oscilacije od oko 60 godina”, tvrde stručnjaci i dodaju: “Mediji također tvrde da su se ekstremni događaji, poput uragana i ciklona, alarmantno povećali. Nasuprot tome, ovi događaji, kao i mnogi klimatski sustavi, modulirani su od spomenutog 60-godišnjeg ciklusa”.

Dakle, zaključak je da je “znanstveno nerealno ljudima pripisivati odgovornost za zagrijavanje promatrano od prošlog stoljeća do danas“.

„Prognoze za uzbunu, dakle, nisu vjerodostojne, jer su utemeljene na modelima čiji su rezultati u suprotnosti s eksperimentalnim podacima“, kaže ovaj veliki tim stručnjaka.

Na istu je temu objavljena i knjiga pod nazivom “Klima, dosta s katastrofizmima“. Znanstvena razmišljanja o prošlosti i budućnosti su u njoj iznijeli Franco Battaglia, Uberto Crescenti, Mario Giaccio, Luigi Mariani i Nicola Scafetta. Knjiga opovrgava teze o katastrofama koje se šire u medijima i javnom mnijenju, jer oni koji se usuđuju sumnjati u te teze se označava se kao “demantiste”, odnosno „heretike među znanstvenicima“. To bi nas već trebalo dovesti u sumnju, jer dokazuje teološki pristup znanstvenim pitanjima.

Opinione

Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
avatar
3 godine prije

Klima se vjerojatno mijenja ali to promatram više kao prirodni ciklus, čitao sam studije koje kažu da je povećanje nivoa CO2 posljedica globalnog zagrijavanja a ne obrnuto.Konačnu potvrdu mojih sumnji dobio sam kad se počelo pričati o plaćanju emisije CO2, znači u pitanju je samo zgrtanju love na ničemu.

Siniša
3 godine prije

Sve je potrebno za život, i čašica rakije pre jela je zdrava, ali ne valja pretjerivati u ničemu pa tako i co2……da mi ipak smanjimo emisiju co2.

Majk Majers
3 godine prije

Sve je samo stvar profita i ništa drugo. Medicina, znanost, tehnološki “napredak”… baš sve je podređeno profitu. Tako da im ja ništa ne virujen tj skloniji san virovat jednoj osobi koja ugrožava vlastitu karijeru (npr. Dr. Lidija Gajski) nego cilom nekakvom timu “znanstvenika”

eks
3 godine prije

Niko se ozbiljnije ne bavi istraživanjem o tome koliko HARP sistemi i eksperimenti utiču na promenu klime.

Crni žutokljunac
3 godine prije

Prevara,koja se gura prek elita,pa onda dalje prek masmedija.To guraju oni kojima je najmanje stalo do prirode.Mi puno razornije djelujemo na prirodu kroz naše druge aktivnosti,al je očito prek CO2 zgodnije udariti harač.

samo tako
3 godine prije

Bilo je i krajnje vrijeme za reči dosta alarmizmu CO2. I da se skupi više naučnika, poštenih .

CO2 alarm je upaljen jedino zbog novih nameta.

U 100-150 god je srednja svjetska temperatura porasla za 1-1.5C , kažu. Došli su do tog zaključka interpolacijom, ne mjerenjima širom zemalske kugle.
Temperatura raste dovođenjem toplinske energije. Koliko je sunčeva aktivnost, koja nije konstanta doprinijela ?
Koliko ljudska aktivnost ? I klima uređaji zagrijavaju atmosferu kao i svaki el.uređaj .
Ne ispuštaju CO2, ali zagrijavaju
I veči broj toplokrvih biča zagrijava atmosferu

Zorule
3 godine prije

Ajd da se netko sjetio iz znanstvenih krugova da se odupre toj CO2 ludoriji. Ono sto mene zabrinjava oko ekologije je da dok “zeleni” prodaju pricu o CO2 istovremeno raste zagadjenje mikroplastikom koja je sada vec usla u sve lance prehrane a o zagadjenju pesticidima i teskim metalima da ne pricam. Dio o zagadjenju teskim metalima ide na dusu upravo “zelenima” zbog rudarenja i obrade litija za baterije za te “zelene” aute. Da li ste primjetili kada danas kupite neki proizvod koliko sa njim dolazi vise ambalazne plastike u odnosu prije 20-30 godina? Cisto ludilo.

Weteran
3 godine prije

Osnovna škola, biologija:
Fotosinteza biljaka- uprošćeno: CO2 + H2O + Sunčeva energija = Organska materija.
Produktivnost fotosinteze se povećava povećanjem koncetracije CO2.
U staklenicima se to radi, i rezultati su evidentni.
Pod vedrim nebom tehnologija dodavanja CO2 je u povoju.
Biljke koriste Ugljenik iz CO2!
Hrana može biti jeftinija i dostupnija ?!
Prehrambeni giganti kontrolišu nauku i naučnike. Novinare kupiš za špricer – kaže Balašević!
Svetsko tržište šećera vredi osamdeset milijardi dolara.
Da ne nabrajam dalje, jer Glopalno otopljenje proizvodi Novo Ledeno doba 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI